Μια δύσκολη Τρίτη ξημερώνει αύριο για την κυβέρνηση, αλλά και τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αττικής. Οι αγρότες κατεβαίνουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα και θα φτάσουν έξω από τη Βουλή, ενώ μέσα στο Κοινοβούλιο συνεχίζεται η Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη με την κατάθεση του Θάνου Πλεύρη.

Ο συνδυασμός δεν επιτρέπει εφησυχασμό, ειδικά αν στη διαμαρτυρία των αγροτών συμμετάσχουν και φοιτητές, οι οποίοι μέχρι τώρα έχουν εκφράσει έντονα τη διαμαρτυρία τους στα συλλαλητήρια κατά της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, ή σύλλογοι και ομοσπονδίες διαμαρτυρόμενες για την ακρίβεια. Ήδη έχουν προαναγγελθεί τέσσερις προσυγκεντρώσεις από μαζικούς φορείς σε διαφορετικά σημεία στο κέντρο της Αθήνας.

Ζεσταίνουν μηχανές 150 τρακτέρ – Η στάση της κυβέρνησης

Κατά τους υπολογισμούς της κυβέρνησης αναμένεται να μπουν στην Αθήνα περίπου 150 τρακτέρ και οι υπόλοιποι αγρότες που θα συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία να κινηθούν με περίπου 60 λεωφορεία ή και άλλα μέσα. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και οι εκπρόσωποι των αγροτών βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία, ώστε να διευκολυνθεί η κάθοδος τους στην πρωτεύουσα χωρίς όμως να κλείσουν οι δρόμοι και εθνικές οδοί.

Αγρότες άλλωστε μπήκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και η κυβέρνηση θα αποφύγει με κάθε τρόπο να δείξει ένα αυταρχικό πρόσωπο σε μια συγκυρία που η ακρίβεια έχει φουντώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και έχει συσσωρευτεί δυσαρέσκεια σε διάφορες ομάδες από το φορολογικό, τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, τα μη κρατικά πανεπιστήμια, τις αλλαγές στη δικαιοσύνη, κ.α.

Ούτε οι αγρότες θέλουν να εκτροχιαστεί η κατάσταση, επειδή θέλουν να διατηρήσουν τα υψηλά ποσοστά στήριξης, κοντά το 70%, που έχουν από την κοινή γνώμη. Κυβέρνηση και αγρότες προσδοκούν μια ειρηνική και συντεταγμένη διαμαρτυρία, εκτός και αν ο έλεγχος χαθεί εξαιτίας άλλων παραγόντων.

Πώς θα κινηθεί η πορεία των αγροτών – Επί ποδός η ΕΛ.ΑΣ

Πάντως, η τροχαία και η αστυνομία έχουν τεθεί σε συναγερμό και οι συσκέψεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι συνεχείς προκειμένου να διευκολυνθεί και η πορεία των αγροτών και η απρόσκοπτη κατά το δυνατόν μετακίνηση των κατοίκων του λεκανοπεδίου, αν και με τη συμμετοχή των συνδικάτων αυτό φαντάζει δύσκολο.

Τα τρακτέρ θα συνοδεύονται από περιπολικά της ΕΛΑΣ, θα ακολουθήσουν συγκεκριμένο δρομολόγιο και στο Σύνταγμα θα παραμείνουν σε οριοθετημένο χώρο για μάξιμουμ 24 ώρες. Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης η κυβέρνηση θέλει οι πολίτες να ασκούν τα δικαιώματά τους χωρίς να παραβιάζεται ο νόμος και να παρεμποδίζεται το υπόλοιπο μέρος της κοινωνίας.

Τι αναμένει το Μαξίμου

Η εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι η πλειονότητα των αγροτών έχει κατανοήσει ότι τα μέτρα για το πετρέλαιο και το ρεύμα είναι ότι περισσότερο θα μπορούσε να τους δοθεί. Αναμένουν, λοιπόν, σταδιακή εκτόνωση, έπειτα από την κάθοδο στην Αθήνα, καθώς από τα μπλόκα μεταδίδονται αντιφατικά μηνύματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει σε κάθε δημόσια τοποθέτηση του ότι δεν μπορεί να θέσει σε διακινδύνευση τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας και το ίδιο αναμένεται να επαναλάβει στη σημερινή συνέντευξή στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, η οποία θα παραχωρηθεί σε μια πολύ ενδιαφέρουσα πολιτικά στιγμή.