Να αφήσει πίσω της την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο θέλει η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι προκάλεσε σοβαρές ρωγμές με το 1/3 των γαλάζιων βουλευτών είτε να απέχουν είτε να καταψηφίζουν. Κορυφαία στελέχη τονίζουν με νόημα ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μόνο δεδομένο δεν ήταν και αποτιμούν θετικά το επίπεδο του διαλόγου που διεξήχθη εντός και εκτός της κεντροδεξιάς παράταξης, ειδικά για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα. «Στόχος επετεύχθη, πάμε παρακάτω» ήταν τα πρώτα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας δίνοντας έτσι το στίγμα της επόμενης μέρας, ενώ το σχόλιο ότι «ο καθένας έχει την άποψή του» για τα όσα επικριτικά είπε από το βήμα της Βουλής ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δείχνει ότι δεν έχει την διάθεση να ρίξει λάδι στη φωτιά.

Στην κυβέρνηση στέκονται και στον θετικό αντίκτυπο που έχει στο εξωτερικό η ψήφιση του νομοσχεδίου καθώς είδαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση τα κολακευτικά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, την κοινή ανακοίνωση των διπλωματικών αντιπροσωπειών στη χώρα μας, και το χειροκρότημα στον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στο Μόναχο ,όπου συμμετείχε στην Διάσκεψη για την Ασφάλεια. «Αναβαθμίζεται το προφίλ της χώρας» λένε με νόημα από το Μέγαρο Μαξίμου. Και να είχαν πάντως στην κυβέρνηση την διάθεση αντιπαράθεσης ή περαιτέρω ιδεολογικής ανάλυσης του θέματος, η σκληρή καθημερινότητα -με την ακρίβεια να εξελίσσεται σε μόνιμο πονοκέφαλο- και τα επόμενα κρίσιμα νομοθετήματα δεν αφήνουν τέτοιου είδους περιθώρια.

Crash Test οι αγρότες

Το βλέμμα τώρα στρέφεται στους αγρότες που ετοιμάζουν δυναμικό συλλαλητήριο την Τρίτη (20/2) στην Αθήνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Βήματος, οι αγρότες και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχαν όλες τις προηγούμενες ώρες ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και κατέληξαν σε συμφωνία για το πλαίσιο της διαμαρτυρίας. Πιο συγκεκριμένα, οι αγρότες θα κατέβουν συντεταγμένα με ορισμένα τρακτέρ, ΙΧ και λεωφορεία χωρίς να εμποδιστούν από την αστυνομία υπό τον όρο ότι δεν θα κλείσουν βασικές οδικές αρτηρίες. Στόχος είναι και οι αγρότες να μπορέσουν να διαμαρτυρηθούν αφού τα αιτήματά τους δεν ικανοποιήθηκαν και να μην διαταραχθεί η ομαλότητα της ζωής των κατοίκων στην πρωτεύουσα και η κυβέρνηση να μην δείξει ότι έχει διάθεση σύγκρουσης μαζί τους.

Στην ουσία των αιτημάτων τους οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα δεν φαίνεται πάντως ότι μπορούν να περιμένουν κάτι περισσότερο απ’ όσα ήδη άκουσαν κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Μαξίμου. «Ο,τι δώσαμε, δώσαμε» εξακολουθούν να λένε από την κυβέρνηση σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια. Μάλιστα, υπάρχει και η εκτίμηση ότι οι αγρότες μετά το συλλαλητήριο θα αρχίσουν να επιστρέφουν σιγά σιγά στα χωράφια τους, με τους ίδιους ωστόσο να αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Στη ΝΔ είναι ξεκάθαρο ότι δεν επιθυμούν την αντιπαράθεση καθώς ξέρουν ότι απευθύνοται σε ένα ευνοϊκό για εκείνους ακροατήριο που τώρα όμως «βράζει». Ενα απο τα επιχειρήματα που θα ακούσουν οι αγρότες το επόμενο διάστημα από τους κομματικούς επιτελείς της Πειραιώς είναι πως αν επιλέξουν στις Ευρωεκλογές να δείξουν την δυσαρέσκειά τους θα αποδυναμώσουν την διαπραγματευτική ισχύ της κυβέρνησης έναντι της νέας ΚΑΠ κάτι που δεν είναι προς το δικό τους συμφέρον.

Επόμενη στάση μη κρατικά ΑΕΙ

Το επόμενο εμβληματικό νομοσχέδιο για την κυβέρνηση θα είναι αυτό για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια που έχει προκαλέσει αναβρασμό στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Tο νομοσχέδιο παίρνει την Δευτέρα το δρόμο προς τη Βουλή και σ’ αυτό η ΝΔ είναι βέβαιο ότι θα παρουσιαστεί συμπαγής και συντεταγμένη. Θα έχει όμως απέναντί της την αντιπολίτευση αλλά και μια μερίδα των φοιτητών που αντιδρούν φοβούμενοι κυρίως την περαιτέρω απαξίωση των δημόσιων πανεπιστημίων. Βέβαιο, είναι ότι θα τεθεί και ζήτημα αντισυνταγματικότητας με κορυφαίους συνταγματολόγους να επιχειρηματολογούν σχετικά. Το κλίμα είναι εκρηκτικό με αρκετές Σχολές να τελούν υπό κατάληψη εδώ και καιρό και τους φοιτητικούς συλλόγους να προειδοποιούν για ακόμη πιο δυναμικά συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

Την ίδια ώρα στη Βουλή κατατέθηκε και το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς που σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, βάζει τάξη στη δημόσια περιουσία, την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και τη διενέργεια των ελέγχων στους παραχωρησιούχους και την επιβολή των ποινών στους παραβάτες. Παράλληλα, προωθούνται και αλλαγές στη Δικαιοσύνη καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Η ψήφιση αυτών των νομοσχεδίων και η συμπεριφορά των βουλευτών της ΝΔ που θα δείξει στην πράξη αν η στάση τους στην ισότητα στον πολιτικό γάμο ήταν μεμονωμένη ή όχι. Το σίγουρο είναι ότι θα κλείσει ένας κύκλος νομοθετικού «σπριντ» που επέλεξε να κάνει η κυβέρνηση σ’ αυτό το χρονικό σημείο προκειμένου έπειτα να πιάσει δουλειά η κομματική μηχανή. Και αυτό διότι τον Απρίλιο είναι προγραμματισμένο το Συνέδριο της ΝΔ και έπονται οι Ευρωεκλογές του Ιουνίου στις οποίες θα φανεί κατά πόσο οι πρωτοβουλίες αυτές μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα ποσοστά της ΝΔ και το κατά πόσο ελλείψει ισχυρής αντιπολίτευσης οι πολίτες επιλέξουν να περάσουν στην γκρίζα ζώνη της αποχής.