Το μεταναστευτικό και η διαχείρισή του αποτελούν έναν μεγάλο πονοκέφαλο για τις πιο πολλές χώρες της Δύσης. Στις ΗΠΑ τείνει να κυριαρχήσει ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, πλήττοντας το κύρος και τις προοπτικές επανεκλογής του Τζο Μπάιντεν.

Όπως γράφει ο ΒΗΜΑτοδότης, τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά: το 2023, οι ΗΠΑ δέχτηκαν δεκαπλάσιες παράνομες αφίξεις από ότι όλη η Ευρώπη μαζί, περίπου 3 εκατομμύρια. Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι αφίξεις δεν αφορούν μόνον Λατινοαμερικάνους αλλά πολλούς Κινέζους, Αφρικανούς και 50.000 Τούρκους, οι οποίοι μέσω Μεξικού φθάνουν στην Αμερική. Οι Αμερικανοί, μου λένε διπλωματικές πηγές, έχουν «φρικάρει» με τους Τούρκους μετανάστες που έρχονται από το Μεξικό. Οι ρέιντζερς των συνόρων αιφνιδιάστηκαν και τους κυνηγούν καθημερινά..

Στο πλαίσιο αυτό, η επίσκεψη του Υπουργού Μετανάστευσης, Δημήτρη Καιρίδη, στην Ουάσιγκτον αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη. Η πρόσφατη επιτυχία της μείωσης των παράνομων αφίξεων στον Έβρο και το Αιγαίο, η εξασφάλιση πρόσθετης ευρωπαϊκής βοήθειας 2 δισ. ευρώ συνολικά αλλά και η επιστροφή στη νομιμότητα όσων μεταναστών διαμένουν για χρόνια εδώ και εργάζονται, κάτι που στις ΗΠΑ προσπαθούν να πετύχουν εδώ και τέσσερις δεκαετίες χωρίς να το καταφέρνουν, άλλαξαν την πρόσληψη της Ελλάδας στην Αμερική και στο ζήτημα του μεταναστευτικού.

Τώρα, ο κ. Καιρίδης ετοιμάζεται, μαθαίνω να μεσολαβήσει και στις Βρυξέλλες για την ενδυνάμωση του ευρω-αμερικανικού διαλόγου και στο ζήτημα της μετανάστευσης, αφού εύκολα οι παράνομες ροές στο Μεξικό μπορούν να εκτραπούν προς τη Μεσόγειο και το αντίθετο, και χρειάζεται από κοινού δράση για την καταπολέμηση των παγκοσμιοποιημένων δικτύων των διακινητών.