Παραφράζοντας το θεατρικό έργο «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμιουελ Μπέκετ, στο οποίο οι χαρακτήρες περιμένουν έναν άνθρωπο που δεν έρχεται ποτέ, θα σας περιγράψω τι είδαν και τι διαπίστωσαν στην Αμερική τέσσερις Έλληνες αξιωματούχοι που βρέθηκαν στην Ουάσιγκτον (και στην Βιρτζίνια) την περασμένη εβδομάδα. Το αίσθημα, λοιπόν που αποκόμισαν είναι ότι υπάρχει πλέον διάχυτη η πεποίθηση στην αμερικανική πρωτεύουσα ότι συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να αλλάξει ο ένοικος του Λευκού Οίκου. Με την προϋπόθεση ότι ο Τραμπ θα είναι και πάλι υποψήφιος και θα πάρει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι και ένα μεγάλο μέρος των ομογενών, συμπαθούν τον Τραμπ και τους Ρεπουμπλικανούς , παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Ελληνοαμερικανών είναι συντηρητικοί. Υπενθυμίζουν τι έκανε η κυβέρνηση Τραμπ για την οικονομία αλλά και για τα ελληνικά συμφέροντα, στη διάρκεια της σοβαρής κρίσης του Oruc Reis (όπου Ελλάδα και Τουρκία έφθασαν στα πρόθυρα του πολέμου) και ο υπουργός Εξωτερικών του Τραμπ, Μάικ Πομπέο και τις επισκέψεις του στο Πατριαρχείο. Ένα άλλο μεγάλο (και αυτό) μέρος των ομογενών, δεν ξεχνά βεβαίως τους Δημοκρατικούς, την ιστορική ομιλία του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, τον… «Μπαιντενόπουλο» και« Μπαιντενάκη», τον Μενέντεζ που όταν ήταν Πρόεδρος της πανίσχυρης επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας υπήρξε η αποβολή των Τούρκων από το πρόγραμμα των F-35 και είχε παγώσει την προμήθεια F-16 block70. Όπως επίσης και την πρόσφατη επίσκεψη του Μπλίνκεν στα Χανιά, όπου άνοιξε ο δρόμος για τα F-35, αλλά και για δωρεάν στρατιωτική βοήθεια.

Όπως και νάχει το πράγμα δύο Έλληνες υφυπουργοί (Φραγκογιάννης και Σδούκου) βρέθηκαν εκείνες τις ημέρες στην Βιρτζίνια στο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής LNG, όπου Αμερικανοί κατασκευαστές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου επιδιώκουν να «πρασινίσουν» την εικόνα τους, προκειμένου να συνάψουν συμφωνίες εφοδιασμού με περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους πελάτες στην Ευρώπη και την Ασία.

***

Ναβάλνι: «Εν ονόματι των πιστεύω του δεν τον ένοιαζε εάν πεθάνει»

Πέραν της ανάρτησης του Πρωθυπουργού ότι «ο Ναβάλνι πολέμησε σκληρά για τη δημοκρατία, αντιστάθηκε σε ένα βάναυσο καθεστώς και πλήρωσε για τη γενναιότητά του» και της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου που τον χαρακτήρισε «παράδειγμα απαράμιλλου θάρρους και αφοσίωσης», οι πολιτικοί στην Ελλάδα, φάνηκαν ιδιαίτερα επικριτικοί στο καθεστώς Πούτιν για τον θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης.

Μου έλεγαν λοιπόν πως δεν υπήρχε κανένας λόγος να πεθάνει, τη στιγμή που το καθεστώς δεν κινδύνευε από αυτόν, ναι μεν με τις δηλώσεις ο Ναβάλνι έκανε ζημιά στον Πούτιν και στο καθεστώς, αλλά τέτοιες ζημιές ο Πούτιν είναι συνηθισμένος (υπάρχει άραγε μεγαλύτερη ζημιά στο προφίλ, στην πολιτική και στον χαρακτήρα του από την εισβολή στην Ουκρανία;). Θυμήθηκαν οι Έλληνες πολιτικοί, όταν είχαν αποπειραθεί να τον δηλητηριάσουν τον Ναβάλνι, ότι τότε τον έσωσαν οι Γερμανοί, του πρόσφεραν μάλιστα άσυλο, αλλά αυτός το αρνήθηκε και επέστρεψε στη Ρωσία, όπου φυλακίσθηκε. Άλλαζε συνεχώς φυλακές, σχεδόν τον είχαν ξεχάσει οι πάντες και όμως επέζησε σε τόσες κακουχίες και διώξεις και πέθανε σε ένα απλό περπάτημα: «Εν ονόματι των πιστεύω του δεν τον ένοιαζε εάν θα πέθανε», μου έλεγε υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης

***

Γιατί οι Αμερικανοί ρέιντζερς ξαφνιάστηκαν από τους Τούρκους μετανάστες

Το μεταναστευτικό και η διαχείρισή του αποτελούν έναν μεγάλο πονοκέφαλο για τις πιο πολλές χώρες της Δύσης. Στις ΗΠΑ τείνει να κυριαρχήσει ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, πλήττοντας το κύρος και τις προοπτικές επανεκλογής του Τζο Μπάιντεν. Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά: το 2023, οι ΗΠΑ δέχτηκαν δεκαπλάσιες παράνομες αφίξεις από ότι όλη η Ευρώπη μαζί, περίπου 3 εκατομμύρια. Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι αφίξεις δεν αφορούν μόνον Λατινοαμερικάνους αλλά πολλούς Κινέζους, Αφρικανούς και 50.000 Τούρκους, οι οποίοι μέσω Μεξικού φθάνουν στην Αμερική. Οι Αμερικανοί, μου λένε διπλωματικές πηγές, έχουν «φρικάρει» με τους Τούρκους μετανάστες που έρχονται από το Μεξικό. Οι ρέιντζερς των συνόρων αιφνιδιάστηκαν και τους κυνηγούν καθημερινά..

Στο πλαίσιο αυτό, η επίσκεψη του Υπουργού Μετανάστευσης, Δημήτρη Καιρίδη, στην Ουάσιγκτον αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η πρόσφατη επιτυχία της μείωσης των παράνομων αφίξεων στον Έβρο και το Αιγαίο, η εξασφάλιση πρόσθετης ευρωπαϊκής βοήθειας 2 δισ. ευρώ συνολικά αλλά και η επιστροφή στη νομιμότητα όσων μεταναστών διαμένουν για χρόνια εδώ και εργάζονται, κάτι που στις ΗΠΑ προσπαθούν να πετύχουν εδώ και τέσσερις δεκαετίες χωρίς να το καταφέρνουν, άλλαξαν την πρόσληψη της Ελλάδας στην Αμερική και στο ζήτημα του μεταναστευτικού.

Τώρα, ο κ. Καιρίδης ετοιμάζεται, μαθαίνω να μεσολαβήσει και στις Βρυξέλλες για την ενδυνάμωση του ευρω-αμερικανικού διαλόγου και στο ζήτημα της μετανάστευσης, αφού εύκολα οι παράνομες ροές στο Μεξικό μπορούν να εκτραπούν προς τη Μεσόγειο και το αντίθετο, και χρειάζεται από κοινού δράση για την καταπολέμηση των παγκοσμιοποιημένων δικτύων των διακινητών.

***

Αρχίζει η λειτουργία του Στρατηγείου για τις «Ασπίδες»

Τη Δευτέρα στη Λάρισα, θα αρχίσει η λειτουργία του στρατηγείου για την επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» του Πολεμικού Ναυτικού. Διοικητής Επιχειρήσεων Ε.Ε. στην ευρωπαϊκή επιχείρηση κατά των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα διορίσθηκε ο αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος μεθαύριο θα υποδεχθεί το επιτελείο του από αξιωματικούς του Ναυτικού από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Η φρεγάτα «Υδρα» είναι πανέτοιμη να αναχωρήσει, έχει υποδεχθεί οπλικά συστήματα, πυραύλους και συστήματα αντι-drones και αναμένει το τελικό «Ok» από το ΚΥΣΕΑ για να επιχειρήσει.

***

Το δείπνο της κυβέρνησης στο «By the Glass»

Η αλήθεια είναι ότι δεν το περίμενα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, ότι θα συνεχιζόταν η βραδιά με μεταμεσονύκτια πάρτι. Ένα πάρτι για τον… ΣΥΡΙΖΑ (στο clup Sodade, στο Γκάζι) με συμμετοχή και του Στέφανου Κασσελάκη και ένα άλλο δείπνο με μέλη της… κυβέρνησης. Ναι, δεν διαβάσατε λάθος πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης διοργάνωσαν δείπνο στο μπαρ «By the Glass», (στο Σύνταγμα) όπου προσκάλεσαν μάλιστα και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μαζί με τον σύντροφό της Παύλο Κοτσώνη. Στο γιορτινό τραπέζι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ήταν και μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που νωρίτερα είχαν παρακολουθήσει στη Βουλή τη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου. Υπήρξαν και ομιλίες, όντως συγκινητικές.

Το μπαράκι ανήκει στην Φωτεινή Παντζιά, η οποία βρισκόταν στα θεωρεία της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου. Με τζιν τόνικ, επιλεγμένα κρασιά (ακούστηκαν και τραγούδια της Άννας Βίσση) γιόρτασαν την ψήφιση του νόμου, σε μια βραδιά στην οποία μετείχαν πλην της Προέδρου της Δημοκρατίας, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Άκης Σκέρτσος, ο Αλέξης Πατέλης (οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού), Ζέττα Μακρή, Σοφία Ζαχαράκη (υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας), Μαρία Συρεγγέλα (εισηγήτρια του νομοσχεδίου), Μαρία Αντωνίου, καθώς και οι Γιώργος Καπουτζίδης και Φώτης Σεργουλόπουλος (οι οποίος επίσης ήταν στα θεωρεία της Βουλής όταν ψηφιζόταν το νομοσχέδιο).

***

Η χαρά των βουλευτών εκδηλώθηκε με… σέλφι

Εκείνο το οποίο πρόσεξα στην αίθουσα της Ολομέλειας εν αναμονή των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας για τα ομόφυλα ζευγάρια, ήταν η χαρά των βουλευτών της ΝΔ για… σέλφι. Έβγαζαν συνεχώς σέλφι και μάλιστα κατά… ομάδας. Για παράδειγμα μαζεύτηκαν γυναίκες βουλευτές και στελέχη που ετοίμασαν το νομοσχέδιο για μια σέλφι, μπροστά από το πρωθυπουργικό έδρανο, την ώρα που ο Μητσοτάκης, όρθιος συνομιλούσε με τον Άδωνη Γεωργιάδη.

Και αμέσως μετά τα αποτελέσματα μαζεύτηκαν έξω από την αίθουσα οι πάντες και με φωτογράφο την Σοφία Ζαχαράκη, βγήκαν άπαντες μια αναμνηστική σέλφι, με τον Πρωθυπουργό να χαμογελά περισσότερο απόλους. Πρώτη φορά πάντως είδα να γιορτάζουν με σέλφι την ψήφιση ενός νομοσχεδίου.

***

Γιατί εξοργίστηκε ο βουλευτής της ΝΔ Καρασμάνης

Και όμως συνέβη. Μέσα στον μεταμεσονύκτιο χαμό που επικρατούσε με την καταμέτρηση των ψήφων των βουλευτών για τα ομόφυλα ζευγάρια, από «προφανή αβλεψία», όπως χαρακτηρίστηκε αρμοδίως, η ψήφος του βουλευτή Πέλλης της ΝΔ Γιώργο Καρασμάνη, που εδόθη στους υπαλλήλους καταμέτρησης με ψηφοδέλτιο λόγω εμπλοκής της ηλεκτρονικής του κάρτας, ενώ ήταν «όχι» και επί της αρχής και στα άρθρα, πέρασε εσφαλμένα, από λάθος αρμοδίου υπαλλήλου, ως «ναι». Το λάθος επισημάνθηκε και διορθώθηκε, και έτσι το «ναι» στο τολμηρό νομοθέτημα κατέβηκε στα 175 αντί για 176. Η πλάκα είναι ότι ο κ. Καρασμάνης δεν είχε πάρει χαμπάρι. Από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες το έμαθε που όταν κατέγραφαν τα «όχι» και τις «αποχές» διαπίστωσαν ότι ο «γαλάζιος» βουλευτής που δεν έκρυβε την αντίθεσή του με το νομοσχέδιο είχε ψηφίσει «ναι»! Του τηλεφώνησαν για να δουν τι ισχύει και εκείνος έκπληκτος άκουσε ότι είχε καταγραφεί στις θετικές ψήφους. Έγινε έξαλλος διαβεβαιώνοντας τους δημοσιογράφους ότι είχε καταψηφίσει, ενώ χθες, εμφανίστηκε οργισμένος στον γραφείο του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα απαιτώντας εξηγήσεις για το λάθος των ψηφολεκτών. Το λάθος διορθώθηκε και η Βουλή εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

***

Αυτή τη φορά ο Κασσελάκης ήταν προσεκτικός με το Κυπριακό

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Μόρφου, κ. Βίκτωρα Χατζηαβραάμ πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελακης, συνοδευόμενος από την τομεάρχισσα Εξωτερικών, Ρένα Δούρου.

Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό από εκεί που διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά, με σκοπό τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του διεθνούς αυτού ζητήματος στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέφρασε την ανησυχία του για περιστατικά που έλαβαν χώρα στην νεκρή ζώνη, τονίζοντας ότι πρέπει να καταστεί σαφές σε όλες τις κατευθύνσεις πως δυσμενείς εξελίξεις στο Κυπριακό θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις.

Από πλευράς του, ο δήμαρχος Μόρφου και το δημοτικό συμβούλιου, προσκάλεσαν τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να συμμετάσχει στην αντικατοχική πορεία που θα πραγματοποιηθεί με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή, πρόταση την οποία απεδέχθη ο κος Κασσελάκης.

***

Η Αστυνομία έμεινε από… κλούβες

Υπάρχει έλλειψη από κλούβες της Αστυνομίας, καθότι οι υπάρχουσες είναι παλιές και δημιουργούν συχνά μηχανικά προβλήματα. Αφήστε που ορισμένες κλούβες δέχθηκαν κατά καιρούς επιθέσεις με μολότοφ, στις διαδηλώσεις και καταστράφηκαν. Αυτό που μαθαίνω είναι ότι λίαν συντόμως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα προκηρύξει διαγωνισμό για την προμήθεια ίσως και 20 λεωφορείων για κλούβες της Αστυνομίας. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ποιος ξέρει άραγε γιατί;