Μετά τις καρδούλες και το «αυτοί είστε» ο Δημήτρης Κοτσούμπας έδειξε ποιος είναι αυτός και το ΚΚΕ στη συζήτηση για την ισότητα στον γάμο. Αν κάποιοι ξαφνιάστηκαν γιατί περίμεναν μια πιο προοδευτική στάση δικό τους το φταίξιμο, γιατί το ΚΚΕ δεν μετακινήθηκε καθόλου από τις διαχρονικές υπερσυντηρητικές του θέσεις για τον γάμο και την οικογένεια.

Τα ίδια έλεγε τον Δεκέμβριο του 2015, με την Αλέκα Παπαρήγα στο τιμόνι του, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε στη Βουλή τη συμπλήρωση του Συμφώνου Συμβίωσης προκειμένου να περιλαμβάνει εκτός από τα ετερόφυλα και τα ομόφυλα ζευγάρια, χωρίς να τους δίνει δικαίωμα τεκνοθεσίας. Τότε το ΚΚΕ μιλούσε για «ουτοπικές γραμμές προοδευτικότητας και συντηρητισμού μεταξύ των κομμάτων» και για κυβερνητική υποκρισία αφού με τα νέα μέτρα που είχε πάρει η Βουλή για τα εργασιακά και τα συνταξιοδοτικά επηρεάζονταν όλοι, άρα και όσοι υπερασπίζονται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Το καταψήφισε γιατί το θεωρούσε προθάλαμο του πολιτικού γάμου και της τεκνοθεσίας.

Την Πέμπτη ο Κουτσούμπας κατηγόρησε ξανά για υποκρισία την κυβέρνηση της ΝΔ και τα κόμματα που υποστήριξαν το νομοσχέδιο, με τη δική του γλώσσα. «Για όσα μας πονούν και μας συγκλονίζουν υπάρχουν βαθύτερες αιτίες. Είναι αποτελέσματα νόμων, ευρωπαϊκών οδηγιών, που υιοθέτησαν και ψήφισαν όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα  λογαριάζοντας τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες ως ¨κόστος¨ που πρέπει να περιορίζεται γιατί μειώνει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του εγχώριου και ευρωενωσιακού κεφαλαίου και τις λεγόμενες ¨αντοχές¨ της καπιταλιστικής οικονομίας».

Αν αναρωτιέστε τι σχέση αυτό με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, η απάντηση είναι ότι «σε αυτόν τον ματωμένο δρόμο δεν μπορεί να ανθίσει κανένα ατομικό δικαίωμα στις διαπροσωπικές σχέσεις».

Άρα μέχρι να καταρρεύσει ο διεθνής καπιταλισμός και η Ευρωπαϊκή Ένωση τα ομόφυλα ζευγάρια δεν μπορούν να ελπίζουν στη στήριξη του ΚΚΕ για τα δικαιώματά τους. Το καλό νέο είναι ότι δεν τη χρειάζονται.

Αν αισθανόταν άνετα ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ με αυτά που έλεγε δεν θα του έπαιρνε 44 λεπτά για να εκφωνήσει μια ξεχειλωμένη ομιλία που σχεδόν σε κάθε παράγραφο δικαιολογούνταν ότι η θέση του κόμματος δεν απηχεί ομοφοβία ή τρανσφοβία. Αυτά «καλλιεργούνται από πολιτικές δυνάμεις βαθιά συστημικές και εχθρικές απέναντι μας, ορισμένες μάλιστα εμφανίζονται και με αριστερό προσωπείο κάνοντας συστηματική διαστρέβλωση των θέσεων μας». Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, νέα άτομα και η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα δεν γνωρίζουν από πρώτο χέρι ποιες είναι οι πραγματικές θέσεις και πρωτοβουλίες του ΚΚΕ.

Οι εκπρόσωποι της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας είχαν ακούσει αναλυτικά τις πανομοιότυπες θέσεις του ΚΚΕ το 2015 και το πιθανότερο είναι να ξέρουν τα πάντα γύρω από ένα ζήτημα που τους καίει.

Ο Κουτσούμπας, καλού κακού, τις επανέλαβε:  Να έχει κάθε άνθρωπος όλες τις προϋποθέσεις εργασίας και ατομικής ασφάλισης, χωρίς να συνδέεται αυτή τη δυνατότητα με το θεσμό του γάμου. Να υπάρχει πραγματικά ισότιμη, ελεύθερη συμβίωση από κάθε οικονομικό κοινωνικό και καταναγκασμό όχι η επέκταση των δεσμεύσεων και στα ομόφυλα ζευγάρια. Νομική κατοχύρωση των υποχρεώσεων των γονιών στα παιδιά. Γνώμονας είναι το συμφέρον του παιδιού.

Το παιδί, σημείωσε, έχει κοινωνική ανάγκη τη σχέση μητέρα πατέρα και αυτό έχει αντικειμενική βάση αφού προκύπτει από τη  συμπληρωματική λειτουργία  άντρα γυναίκας στη διαδικασία της τεκνοποίησης. Οι νόμοι που θεσπίζονται πρέπει να υποβοηθούν αυτό το δικαίωμα και όχι να το ανατρέπουν. Η αναγνώριση διπλής γονεϊκότητας σε άτομα του ίδιου φύλου οδηγεί σε αποκλεισμό της πατρότητάς και της μητρότητας και σε έναν επικίνδυνο δρόμο αφού ήδη συνοδεύεται από ανορθολογικές αντιεπιστημονικές απόψεις για ρευστότητα φύλου, για κοινωνική κατασκευή του φύλου, κ.ά. Αφού αντικειμενικά ένα ομόφυλο ζευγάρι δεν μπορεί να έχει από κοινού συμβολή στη δημιουργία της νέας ζωής, ο νέος νόμος τροφοδοτεί την εμπορευματοποίηση της τεκνοποίησης είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

Για τον κίνδυνο εμπορευματοποίησης ίσως δεν έχει άδικο, αλλά εδώ υπάρχει ένα υπαρκτό θέμα κατοχύρωσης των δικαιωμάτων ομόφυλων ζευγαριών με παιδιά. Προέχει να αναγνωριστεί το δικαίωμα και έπειτα για τυχόν εμπορευματοποίηση της τεκνοθεσίας ή της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορεί να πέσει ο πέλεκυς.

Η αντιπρόταση του ΚΚΕ είναι ένας κυκεώνας γραφειοκρατίας: κληρονομικά, ιατρικά και συναφή θέματα να ρυθμίζονται με συμβολαιογραφικές πράξεις. Άλλα δικαιώματα με επέκταση του συμφώνου συμβίωσης. Αν αποβιώσει ο σύζυγος που έχει την αναγνωρισμένη γονική σχέση με το παιδί, να διοριστεί επίτροπος ανηλίκου. Τα παιδιά να βρίσκονται υπό την προστασία του κράτους με τη συνδρομή διεπιστημονικών επιτροπών.

Αν το ΚΚΕ εμμέσως αναγνωρίζει το θέμα γιατί δεν δέχεται να λυθεί με τον απλούστερο τρόπο; Με τον γάμο και τις συνέπειες που παράγει; Επειδή δεν αναγνωρίζει ίχνος προοδευτισμού στη ΝΔ ή στα άλλα δήθεν προοδευτικά αστικά κόμματα; Επειδή η κυβέρνηση ταυτόχρονα επιτίθεται στη δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση και υγεία, στο 8ωρο και στους αγρότες;  Επειδή τελικά θα υιοθετηθεί ο «γονέας 1, 2 και βάλε» και η γενικευμένη παρένθετη μητρότητα, όπως θέλει η ΕΕ; Επειδή στο θέμα της τεκνοθεσίας η κυβέρνηση έρχεται σε αντίθεση με την πλειονότητα της κοινής γνώμης, όπως καταγράφεται σε όλες τις μετρήσεις;

«Δεν πιέστηκε από τον ελληνικό λαό, δεν ξέρουμε αν πιέστηκε από αλλού», σημείωσε με νόημα ο Κουτσούμπας εννοώντας από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα μέχρι το Ευρωκοινοβούλιο και το ψήφισμά του. Καλά όλα αυτά, αλλά τι σχέση έχουν με τα δικαιώματα των παιδιών, τα οποία για το ΚΚΕ είναι «η πεμπτουσία» της συζήτησης; Ο Περισσός στο θέμα αυτό κράτησε κλειστά τα μάτια και τα αυτιά του και το 2008 και το 2015, κατηγορώντας διαφορετικές κυβερνήσεις ότι το σύμφωνο συμβίωσης για τα ετερόφυλα ζευγάρια θα οδηγήσει σε ανάλογη ρύθμιση για τα ομόφυλα που και αυτό θα άνοιγε «τον δρόμο για την υιοθεσία ή την απόκτηση παιδιών με άλλον τρόπο». Δεν έχουμε επαρκείς επιστημονικές μελέτες, είπε ο Κουτσούμπας στη Βουλή, για το αν υπάρχουν συνέπειες από τη συμβίωση παιδιών με ομόφυλα ζευγάρια, όχι αν θα γίνουν ομοφυλόφιλα, αλλά πως βιώνουν διπλά το γονεϊκό πρότυπο του άλλου φύλου.

Το 2015 το νομοσχέδιο πέρασε με 193 ψήφους υπέρ οι οποίες προέρχονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ, 3 βουλευτές των ΑΝΕΛ, 19 βουλευτές της ΝΔ, από το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ, τη ΔΗΜΑΡ και την Ένωση Κεντρώων. Την Πέμπτη το νομοσχέδιο ψήφισαν 175 βουλευτές από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας, αν και με αρκετές διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό των κομμάτων.

Στην πρώτη περίπτωση αμετακίνητοι στο «όχι» ήταν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, στη δεύτερη, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες. Σε τέτοιες ομαδοποιήσεις το ΚΚΕ αντιδρά για το τσουβάλιασμα, αν και μόνο του επιλέγει το τσουβάλι του και στην εποχή των social media κάποια πράγματα δεν κρύβονται πίσω από καταγγελίες για την υποκρισία των άλλων. Η πλατφόρμα «Χ» γέμισε από σχόλια απογοήτευσης για την ταύτιση του ΚΚΕ με την άκρα δεξιά, για τη παλαιολιθικότητά του, για μικροπολιτική ψηφοθηρία, για τη δική του υποκρισία. Οι καρδούλες του Κουτσούμπα άλλες υποσχέσεις έστελναν. Το οχυρό του Περισσού αποδεικνύεται ανίσχυρο στην ψηφιακή πολιορκία και η απήχησή του κόμματος δεν εξαρτάται πια από τις αποφάσεις του Πολιτικού Γραφείου αλλά από το αν τρεντάρει στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ότι ισχύει και για τα υπόλοιπα κόμματα, δηλαδή. Καμία ασυλία, καμία ιδιαιτερότητα.