Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πολλαπλασιάζει τα πυρά του κατά των επικριτών του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Την Τετάρτη, ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε έναν νόμο που επιτρέπει στις αρχές να προχωρούν σε κατασχέσεις  χρημάτων και  περιουσιακών στοιχείων όσων καταδικάζονται για «διάδοση ψευδών ειδήσεων σχετικά με τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, καθώς και για τη διάπραξη εγκλημάτων επιζήμιων για την εθνική ασφάλεια», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Οι ποινές ισχύουν μόνο για περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν με εγκληματικά μέσα ή «χρησιμοποιήθηκαν για δραστηριότητες που στρέφονται κατά της εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας», σύμφωνα με το TASS.

«Τιμωρία των προδοτών»

Ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής της Ρωσίας, Βιατσεσλάβ Βολοντίν, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην τιμωρία των «προδοτών που ρίχνουν λάσπη στη χώρα μας και τα στρατεύματά μας» και «να αφαιρέσει από αυτούς τους αχρείους τους τιμητικούς τίτλους, να κατασχέσει τα περιουσιακά τους στοιχεία, τα χρήματα και άλλα τιμαλφή», σύμφωνα με το Associated Press.

Σε ισχύ οι ποινές φυλάκισης

Ο νέος νόμος ήρθε να προστεθεί σε έναν άλλο νόμο που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2022 και επιβάλλει ποινές φυλάκισης και πρόστιμα σε όσους διαδίδουν «ψευδείς ειδήσεις» κατά του ρωσικού στρατού.

Πολλοί άνθρωποι στη Ρωσία έχουν ήδη φυλακιστεί επειδή επέκριναν τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε το Associated Press τον Ιούλιο του 2022. Κάποιοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, αφήνοντας πίσω τους περιουσιακά στοιχεία που το Κρεμλίνο έχει τώρα στο στόχαστρό του.

Ο νέος νόμος της Ρωσίας προέκυψε την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία πλησιάζει στον τρίτο χρόνο του και ένα μήνα πριν ο Πούτιν επιδιώξει μια πέμπτη προεδρική θητεία στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο.