Καθόλου τυχαίο γεγονός δεν είναι η αναβολή της επίσκεψης του Πούτιν στην Τουρκία που ήταν προγραμματισμένη για τις 12 Φεβρουαρίου.

Η αναβολή του προγραμματισμένου ραντεβού Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία ανακοινώθηκε αμέως μετά την ανακοίνωση της επένδυσης της Baykar στο Κίεβο. Πρόκειται την εταιρεία του γαμπρού του Ταγίπ Ερντογάν, που ανέλαβε την κατασκευή εργοστασίου που θα παράγει drones.

Στον απόηχο της αγοράς των τουρκικών f-16

Ωστόσο οι εξελίξεις είναι πολλές και άρα πολλές είναι και οι πιθανές εξηγήσεις. Πολιτικοί και αναλυτές της γείτονος βλέπουν πίσω από την αναβολή της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου την τελευταία συμφωνία Ουάσιγκτον – Αγκυρας για την αγορά των τουρκικών F-16 και τη σχετική συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο της συμφωνίας γύρω από το μέλλον των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 που έχει προμηθευτεί η Τουρκία από τη Ρωσία.

Αναφορικά με την ανακοίνωση της δημιουργίας του εργοστασίου του γαμπρού του Ερντογάν στην Ουκρανία, οι αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα μήνυμα του προέδρου Ερντογάν με διπλή κατεύθυνση, τόσο προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και προς την Ουάσιγκτον και δείχνει το προς τα που θέλει να πλαγιώσει πολιτικά η Τουρκία στην συγκεκριμένη διεθνή συγκυρία.

Ο πυρηνικός σταθμός Ακούγιου

Και όλα αυτά γίνονται την ώρα που η Ρωσία πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση σε τουρκικό έδαφος κατασκευάζοντας τον πυρηνικό σταθμό Ακούγιου, αξίας 20 δισ. ευρώ.

Ο πρώτος αντιδραστήρας αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2024, ενώ πριν από λίγους μήνες ο Βλ. Πούτιν είχε μιλήσει για σχέδιο μετατροπής της Τουρκίας σε κόμβο του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει.

Η τουρκική εταιρεία Baykar

Η τουρκική εταιρεία Baykar ανακοίνωσε πως κατασκευάζει ένα μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ουκρανικό έδαφος και συγκεκριμένα σε περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων από το Κίεβο.

Εντύπωση προκάλεσε η συγκεκριμένη είδη καθώς ιδιοκτήτες της Baykar είναι τα αδέρφια Σελτσούκ και Χαλούκ Μπαϊρακτάρ – ο πρώτος εκ των οποίων είναι γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – και κατά συνέπεια η συγκεκριμένη επένδυση δεν υπήρχε περίπτωση να τύχει  θετικής υποδοχής από τη Μόσχα.

Η ανακοίνωση της επένδυνσης έγινε από τον Χαλούκ Μπαϊρακτάρ στη Σαουδική Αραβία σε Forum  κατά τη διάρκεια του οποίου τόνισε πως στόχος της Baykar είναι να παράγονται στο Κίεβο 120 μη επανδρωμένα αεροσκάφη το χρόνο, ενώ εκτιμάται πως σε αυτό θα εργάζονται  περίπου 500 άτομα.

Ενδιαφέρον έχει το στοιχείο ότι το εργοστάσιο της Baykar στην Τουρκία, κατά τη διάρκεια του 2023  κατασκεύασε 230 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στα οποία τοποθετεί κινητήρες που αγοράζει και από την Ουκρανία.