Οι τουρκικές δημοτικές εκλογές επηρεάζουν και τις προγραμματισμένες συναντήσεις Τούρκων υπουργών με Έλληνες ομολόγους τους. Να πάρτε για παράδειγμα τον υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλικαγιά (το Νο 2 του Ερντογάν, που σκεπτόταν μάλιστα να τον «κατεβάσει» και δήμαρχο Κωνσταντινούπολης), ο οποίος είχε προγραμματίσει επίσκεψη στην Αθήνα, στις 21 Φεβρουαρίου και συνάντηση με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Καιρίδη. Η επίσκεψη με εντολή Ερντογάν αναβλήθηκε και θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τις τουρκικές δημοτικές εκλογές, αφού ο Γερλικαγιά, έχει στην αρμοδιότητά του και το Δήμο Κωνσταντινούπολης που τόσο πολύ ενδιαφέρεται ο Ερντογάν να περάσει σε δικό του άνθρωπο.

Σήμερα όμως στη Σύνοδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, θα υπάρξει (εκτός απροόπτου) στο περιθώριο μια συνάντηση των δύο υπουργών Άμυνας Ελλάδας Νίκου Δένδια και Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ. Θα είναι ανεπίσημη συνάντηση και θα συζητήσουν τα περαιτέρω βήματα για ηρεμία στο Αιγαίο. Στην ατζέντα της Συνόδου περιλαμβάνεται η Ουκρανία (μάλιστα θα μετάσχει στη Σύνοδο με τηλεδιάσκεψη και ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας), αλλά και η νέα αμυντική διάταξη του ΝΑΤΟ, όπως έχει συμφωνηθεί στο Βίλνιους.

***

Τραπέζι στη Βουλή με τους Κοτζιά, Σπίρτζη και Κοκκινοβασίλη

Μια ενδιαφέρουσα παρέα εντόπισα χθες το μεσημέρι στο εστιατόριο της Βουλής ενώ στην Ολομέλεια εξελισσόταν η συζήτηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και στο διαδίκτυο μέσω Zoom η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ καθότι ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Στο ίδιο τραπέζι βρέθηκαν ο Νίκος Κοτζιάς, με τον Χρήστο Σπίρτζη και τον Χρήστο Κοκκινοβασίλη οι οποίοι συνομιλούσαν επί ώρα και αν κρίνω από τις εκφράσεις των προσώπων τους, η συζήτηση ήταν σοβαρή.

Άλλωστε οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι προβληματισμοί που ολοένα και περισσότερο εκφράζονται για το μέλλον της κεντροαριστεράς, δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό. Ο κ. Κοτζιάς, πρώην υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, τάσσεται υπέρ της ανασύνταξης των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων και υπέρ της συγκρότησης ευρύτερου μετώπου απέναντι στην ΝΔ, ενώ ο κ. Σπίρτζης δεν κρύβει την επιθυμία του για συνένωση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠαΣοΚ, ενώ μπορώ βασίμως να υποθέσω ότι και ο κ. Κοκκινοβασίλης, από τα στελέχη του παλαιού ΠαΣοΚ που βρέθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα είχε αντίρρηση σε μια τέτοια προοπτική.

***

Η Αριστερά θα πρέπει να δείχνει φροντίδα, συναίσθημα και αγάπη

Θα πρέπει ωστόσο να σημειώσω και τούτο: Ρωτήθηκε μάλιστα ο κ. Κοτζιάς από δημοσιογράφο που τον εντόπισε στον διάδρομο του Κοινοβουλίου μαζί με τους δυο συνδαιτυμόνες του αν ήταν παραγωγική η κουβέντα και «αν θα βρει τον βηματισμό της η Κεντροαριστερά;». «Προτιμώ τον όρο δημοκρατική και προοδευτική παράταξη από το Κεντροαριστερά», είπε, σημειώνοντας ότι «θα την κάνουμε να περπατήσει». Αλλά πήγε και ένα βήμα παραπέρα και αναφερθείς στην Αριστερά είπε ότι «δεν μπορεί να πορεύεται όπως η Δεξιά η οποία είναι killer και χωρίς συναίσθημα». «Η Αριστερά πρέπει να δείχνει φροντίδα, συναίσθημα, αγάπη και μέτρο και να είναι killer μόνο στην εξωτερική πολιτική», πρόσθεσε ο έμπειρος πολιτικός και θεωρητικός του χώρου.

***

Το τελεσίγραφο Κασσελάκη, η ονομαστική ψηφοφορία και η ομιλία Σαμαρά

Σαφές μήνυμα (που οι περισσότεροι το έχουν εκλάβει ως… τελεσίγραφο) στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής του ομάδας έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας μέσω Skype από τις Βρυξέλες. Ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξουν συνέπειες σε όποιον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίσει το ν/σ για τα ομόφυλα ζευγάρια.

***

Παρέμβαση Αρχιεπισκόπου

Την ίδια ώρα νέα παρέμβαση έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Σε δηλώσεις του, ο ίδιος τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας του νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή. Ακόμη, από την έναρξη της συζήτησης για τα ομόφυλα ζευγάρια, η Ιερά Σύνοδος είχε αναφέρει ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ είχε εκδώσει και εγκύκλιο, όπου μέσα στο κείμενο οι ιερείς ξεκαθαρίζουν ότι η Εκκλησία «έχει ιδιαίτερο λόγο που πρέπει να γίνει σεβαστός».

Πάντως για να ξέρετε ότι κατά την έναρξη της συζήτησης για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών κατατέθηκε επίσημα αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία από 21 βουλευτές. Υποβλήθηκαν δε τρεις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, από την Ελληνική Λύση, τους “Σπαρτιάτες” και τη Νίκη. Στην ονομαστική ψηφοφορία που θα γίνει σήμερα Πέμπτη, πρέπει το νομοσχέδιο να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των παρόντων, αλλά αυτή να μην είναι πλειοψηφία μικρότερη των 75 ψήφων.

***

Οι πρώτες… καταψηφίσεις

Ήδη άρχισαν οι δημόσιες δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο και δεν απέχουν της ψηφοφορίας. Εις εξ αυτών είναι ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, ενώ αναμένεται να πράξει το ίδιο και ο επίσης βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς.

***

Η ώρα Σαμαρά

Και κάτι τελευταίο. Ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να μιλήσει σήμερα το απόγευμα για να εξηγήσει γιατί θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και η ομιλία του θα έχει ενδιαφέρον.

***

Την στιγμή που ο Μεγαλέξανδρος πήγε στη Βουλή

Και ξαφνικά ο Μεγαλέξανδρος πήγε στη Βουλή. Ήταν η επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Νίκης, Δημήτρη Νατσιού, που χαρακτήρισε «τρισάθλια, απαράδεκτη και ανιστόρητη, γεμάτη ανακρίβειες», τη σειρά του NETFLIX. Για τον Μέγα Αλέξανδρο απάντησε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία παραδέχθηκε ότι η σειρά περιέχει πολλές ιστορικές ανακρίβειες, αλλά επεσήμανε (και αυτό έχει σημασία) ότι το Υπουργείο δεν ασκεί λογοκρισία.

Ωστόσο δεν άφησα έτσι το θέμα, απευθύνθηκα σε ιστορικούς, αλλά και κριτικούς κινηματογράφου και αυτά που μου είπαν σας τα μεταφέρω πάραυτα:

«Ήταν ή δεν ήταν ο Αλέξανδρος σφόδρα ερωτευμένος με τον Ηφαιστίωνα τι σημασία έχει; Μάλιστα όλοι οι ιστορικοί αναφέρουν-και ουδείς επιχείρησε να διαφωνήσει μαζί τους-ότι στην αρχαιότητα η λέξη «ομοφυλόφιλος» ήταν άγνωστη. Αυτό λοιπόν το περιστατικό είναι που ξεσήκωσε ορυμαγδό σκόνης, λάσπης και ανοησίας» Και συμπλήρωσαν: Τον είπαν, και δικαίως, Μεγαλέξανδρο. Και ήταν Great και μοναδικός…»

***

Ποιοι απειλούν τον Μαρκόπουλο και τα παιδιά του;

«Μετά τις απειλές κατά των παιδιών μου, λάσπη». Έτσι τιτλοφορείται η αντίδραση του Δημήτρη Μαρκόπουλου για τον «πόλεμο λάσπης και απειλών» κατά του ίδιου αλλά και της οικογένειάς του το τελευταίο διάστημα, επισημαίνοντας «πως όταν κάποιοι φθάνουν στο σημείο να εμπλέξουν οικογένειες στα πολιτικά μικροπαιχνίδια τους δηλώνουν την ένδεια και την αδυναμία τους και την απουσία κάθε έννοιας ηθικής». Αφορμή είναι ένα μπαράζ φημών το οποίο τον εμπλέκει καθώς και το ένα παιδί του «σε υπόθεση φραστικής επίθεσης σε καθηγητή σχολείου».

«Μια διαφωνία, από αυτές που λογικό είναι να υπάρχουν σε ένα σχολικό περιβάλλον, η οποία λύθηκε άμεσα, εντός του σχολείου, διογκώθηκε με ψεύδη για λόγους που όλοι κατανοούν κι από κέντρα που όλοι γνωρίζουμε», σημειώνει ο βουλευτής της ΝΔ κάνοντας λόγο για παρεξήγηση η οποία διευθετήθηκε «σε κλίμα συνεννόησης και καλής θέλησης καθώς ούτε μέτρα ζητήθηκαν ή πολύ περισσότερο υπήρξαν κατά του καθηγητή, ενώ και η κόρη μου συνεχίζει κανονικά τα μαθήματά της μαζί του», κάτι όμως που παρουσιάστηκε αλλιώς.

Ο ίδιος συνδέει την μεθόδευση αυτή με την Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη, στην οποία προεδρεύει και κάνει λόγο για «αθλιότητες», ενώ καλεί όσους «στοχευμένα χτυπούν την οικογένεια και τα παιδιά του να σταματήσουν». «Προσωπικά μπορούν να πουν για εμένα ό,τι θέλουν. Είμαι εδώ και δεν φοβάμαι», δηλώνει, απαιτώντας να σεβαστούν τα ανήλικα παιδιά του, μετά μάλιστα και τις απειλές που δέχθηκε για την σωματική τους ακεραιότητα.

***

Όταν το… Bella Ciao γίνεται πάλι προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ

Ίσως ο καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου (και σύμβουλος Ευρωπαϊκού Δικαίου του Στέφανου Κασσελάκη) Νίκος Φαραντούρης να είναι ο μοναδικός επίσημος υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ως υποψήφιος που πήρε το χρίσμα από τον Πρόεδρο άρχισε τις περιοδείες και τα… τραγούδια. Όταν πολλοί οργάνωναν προσωπικές στρατηγικές για την επόμενη μέρα, ο κεφαλλονίτης καθηγητής έδινε τις μάχες στα τηλεοπτικά πάνελ με επιτυχία στηρίζοντας την ηγεσία.

Το τελευταίο διάστημα τον βλέπουμε να διακτινίζεται σε όλη την Ελλάδα μιλώντας για την ανάγκη να σταθεί όρθιος ο ΣΥΡΙΖΑ και ν’ αυξήσει τα ποσοστά του εν όψει ευρωεκλογών, στις οποίες μάλιστα όπως ο ίδιος έχει δηλώσει «θα είναι στην πρώτη γραμμή» συμμετέχοντας στις προκριματικές για το ευρωψηφοδέλτιο. Ωστόσο η νέα και λίαν ενδιαφέρουσα πτυχή αυτής της προσπάθειας είναι καλλιτεχνική και δη… πιανιστική. Όταν στις εκδηλώσεις που παρίσταται στην αίθουσα υπάρχει πιάνο, ο πολυπράγμων ακαδημαϊκός κλείνει τη βραδιά μουσικά. Και με τι άλλο: Μαρία Φαραντούρη (συγγενείς γαρ) και Bella ciao…:

***

Ένας ανταρτοπόλεμος που έγινε στην Πελοπόννησο

Όταν διεξάγεται άσκηση των ελληνικών ειδικών δυνάμεων που στο σενάριό της περιλαμβάνεται και ο… ανταρτοπόλεμος έχει σημασία. Και μάλιστα ίσως περισσότερη σημασία έχει επειδή διεξήχθη στην Πελοπόννησο. Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά έτη (εικοσαετία θα λέγαμε), όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις μας υλοποιούν εκπαίδευση στις ορεινές περιοχές της Μεσσηνίας και της Ηλείας. Με συνέπεια να τονωθεί το αίσθημα ασφαλείας των κατοίκων. Πραγματοποιήθηκαν απαιτητικά σενάρια ειδικών επιχειρήσεων (όπως ρίψεις φορτίων από μεταγωγικά αεροσκάφη C-27, διεισδύσεις με λέμβους, οχήματα και ελικόπτερα, συνεργασία με μαχητικά αεροσκάφη F-4E της Πολεμικής Αεροπορίας, επιδρομές, ανταρτοπόλεμος και άλλα) ενώ δόθηκε έμφαση στον ανορθόδοξο πόλεμο.

***

Οι Τούρκοι τον χαβά τους για τα νησιά του Αιγαίου

Οι Τούρκοι στο μεταξύ τον χαβά τους. Ποτέ δεν έβγαλαν έξω από τις προκλήσεις τους το καθεστώς των νησιών. Έτσι για άλλη μια φορά εξέδωσαν αντιΝΑVTEX (από τον Σταθμό Σμύρνης) ως αντίδραση σε δικές μας, οι οποίες αφορούν σε αεροναυτικές ασκήσεις. Με αυτές επανέρχονται πάλι στη γνωστή ρητορική της Άγκυρας περί «αποστρατιωτικοποίησης» των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων. Θα υπάρξει σίγουρα απάντηση αρμοδίως.