Ενα σημαντικό άρθρο για τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας δημοσίευσε χθες στον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Deseret News, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα Τζεφ Μπλέικ αναφερόμενος στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας και στο γιατί είναι σημαντικές.

Συγκεκριμένα ο αμερικανός πρέσβης υποστηρίζει στο άρθρο του ότι μια ισχυρή σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία είναι προς το συμφέρον της Αμερικής και εξηγεί τους λόγους.

Μεταξύ αυτών η ιδιαίτερη γεωγραφική θέση της Τουρκίας – ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση – αλλά και μεταξύ δυο ανοικτών πολέμων – της Ουκρανίας και της Γάζας.

Η έγκριση των F-16

Αυτή η ιδιαίτερη γεωγραφία της Τουρκίας κατά τον Αμερικανό πρέσβη είναι ο λόγος που το Κογκρέσο ενέκρινε τα μαχητικά F16 για την Τουρκία. Η έγκρισή τους, όπως εκτιμά, από τη μία αποτελεί μια δέσμευση διμερούς συνεργασίας και από την άλλη βελτιώνει την ικανότητα συμμετοχής της Τουρκίας στη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ.

Η ακλόνητη υποστήριξη στην Ουκρανία

Ο Τζεφ Μπλέικ επαινεί την Τουρκία για την «ακλόνητη», όπως αναφέρει, υποστήριξή της στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οι πωλήσεις τουρκικών ντρόουνς στην Ουκρανία, επισημαίνει, ματαίωσαν τις πρώιμες φιλοδοξίες της Μόσχας για πλήρη εισβολή το 2022.

Ο κ.Μπλέικ επαινεί επίσης την Άγκυρα για την τήρηση της Σύμβασης του Μοντρέ, που απέτρεψε επιπλέον ρωσικά πολεμικά πλοία από τη διέλευση στη Μαύρη Θάλασσα. Ενώ, λόγω της συμφωνίας με Ρωσία και Ουκρανία, για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, 33 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έφτασαν σε περισσότερες από σαράντα χώρες.

Τουρκική διαμεσολάβηση στη Γάζα;

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η αναφορά του Φλέικ για τον πιθανό μεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή. Άλλωστε η χθεσινή συνάντηση του τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο Σίσι στο Κάιρο αποκατέστησε ύστερα από 11 χρόνια τις τουρκο-αιγυπτιακές σχέσεις.

«Προσβλέπουμε στην Τουρκία» γράφει ο Μπλέικ, «για να χρησιμοποιήσει την επιρροή της, τους ιστορικούς δεσμούς και την οικονομική της δύναμη σε πολλές γωνιές του κόσμου, καθώς είναι μοναδική στο να ανοίγει συνομιλίες με τους αντιπάλους μας με τρόπους και σε μέρη που απλά εμείς δεν μπορούμε, ενώ βρίσκεται σε καλή θέση για να παίξει ρόλο στην επίλυση της σύγκρουσης στη Γάζα».

«Θα γεφυρώσουμε τα κενά μας»

Ο Αμερικανός διπλωμάτης παραδέχτηκε ότι υπάρχουν θέματα που οι δυο χώρες δεν ευθυγραμμίζονται, όπως η αντιμετώπιση του ISIS, αλλά όπως είπε, «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συλλογικά στα δύσκολα ζητήματα για να γεφυρώσουμε αυτά τα κενά». Οι βελτιωμένες σχέσεις με την Τουρκία προωθούν μια σειρά θεμάτων απαραίτητα για την ασφάλεια, την ισχύ και την ευημερία των ΗΠΑ, αναφέρει Τζεφ Μπλέικ. Γι αυτό, καταλήγει, η Τουρκία ήταν ένας απαραίτητος σύμμαχος για τις ΗΠΑ.

Πηγή: DW