Μπορεί στην Ελλάδα τα ρούχα που φοράμε να μην θυμίζουν πολύ χειμώνα παρά αρχές φθινοπώρου, στη Σκανδιναβία όμως έχουν βιώσει το κρύο στο πετσί τους τους τελευταίους πέντε μήνες.

Στη Σουηδία έπεσε τόσο χιόνι που χρειάστηκε η επέμβαση του στρατού για να βοηθήσει στον απεγκλωβισμό αυτοκινητιστών στην κομητεία Σκάνιας. Στη Νορβηγία το θερμόμετρο έδειξε -41,6 βαθμούς στο Καουτοκίνο και αρκετά σχολεία έμειναν κλειστά καθώς οι μετακινήσεις ήταν δύσκολες.

Όπως λέει ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου η Σκανδιναβία, από τον Οκτώβρη μέχρι και σήμερα, βιώνει μια εξαιρετικά παγερή και σπάνια εμμονή στην ατμοσφαιρική ροή μεγάλης κλίμακας, χωρίς ωστόσο να φαίνεται κάποια αλλαγή στο καιρικό σκηνικό στο άμεσο μέλλον.

«Σε αντίθεση με τον υπόλοιπο πλανήτη μαζί και τη χώρα μας που «βράζoυν» θερμοκρασιακά (πορφυρές αποχρώσεις), η Σκανδιναβία από τον Οκτώβρη μέχρι και σήμερα βιώνει μια εξαιρετικά παγερή και σπάνια εμμονή στην ατμοσφαιρική ροή μεγάλης κλίμακας (μπλε αποχρώσεις). Σχεδόν 5 μήνες βαρυχειμωνιά χωρίς να φαίνεται κάποια σημαντική αλλαγή στο άμεσο καιρικό μέλλον» γράφει στην ανάρτησή του στο Facebook παραθέτοντας και τους σχετικούς χάρτες.