Λύθηκε, άραγε, το βδελυρό φαινόμενο της οπαδικής βίας σε 64 ημέρες; Διότι τόσες ακριβώς μεσολάβησαν από την ημέρα που η κυβέρνηση, με αφορμή τον θανάσιμο (όπως εξελίχθηκε) τραυματισμό του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη σε επεισόδια με οπαδούς σε αγώνα βόλεϊ, αποφάσιζε και διέταζε την απαγόρευση εισόδου φιλάθλων -κατ’ αποκλειστικότητα- στα γήπεδα των ομάδων της Super League!

Αρκούσε αυτό το διάστημα για να διευθετηθεί κάθε παθογένεια του όλου συστήματος και του ισχύοντος καθεστώτος στο αθλητικό γίγνεσθαι;

Ή μήπως, τελικά, επρόκειτο μόνο για ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, ένα επιφανειακό καθάρισα της σκόνης, που ουδεμία χρηστικότητα είχε στην πραγματικότητα;

Πώς, αλήθεια, ωφέλησε η εντολή για το μεμονωμένο «λουκέτο εξεδρών» στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, όταν σε αυτό το δίμηνο που προηγήθηκε ως την άρση των μέτρων δεν άλλαξε κάτι επί της ουσίας;

Τα ερωτήματα ήταν και παραμένουν ρητορικά. Διότι περισσότερο με μια άνευ ουσίας ανακύκλωση ιδεών και μέτρων πραγματοποιήθηκε από τον Δεκέμβριο ως τον Φλεβάρη.

Οι βασικές προϋποθέσεις, άλλωστε, που είχαν τεθεί για την επιστροφή του κόσμου πρόκειται να υιοθετηθούν εντός διμήνου, όπως προβλέπεται από το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις αρχές του μηνός, κι απλώς αποδείχθηκε πως ήταν περισσότερο μια εκδικητική απόφαση τιμωρίας του ποδοσφαίρου.

Αρχή με το Κύπελλο σε Αγρίνιο και Τούμπα

Θα φανεί ήδη αυτό στον αποψινό πρώτο ημιτελικό του κυπέλλου μεταξύ του Παναιτωλικού με τον Άρη κι αύριο Τετάρτη με το ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός στην Τούμπα, όταν τ’ γήπεδα θ’ αρχίσουν να αποκτούν ξανά ζωή, καθώς ο τρόπος εισόδου των φιλάθλων δεν έχει μεταβληθεί δραματικά.

Αργεί η ταυτοπροσωπία

Όχι ακόμα τουλάχιστον, μιας και η υπηρεσία ταυτοπροσωπίας μέσα από τον gov.gr, την οποία έχει αναλάβει το Υπουργείο Διακυβέρνησης, δεν είναι ακόμη έτοιμη προς χρήση. Τούτο θα αρχίσει να συμβαίνει από τις 9 Απριλίου κι αφού πρώτα έχει ολοκληρωθεί η κανονική περίοδος της Super League κι έχουν αρχίσει τα παιχνίδια των playoffs μεταξύ των τεσσάρων διεκδικητών του τίτλου!

Ως τότε δεν θα απαιτείται η ηλεκτρονική αντιστοίχιση του μοναδικού κωδικού εισιτηρίου μ’ ένα και μόνο φυσικό πρόσωπο, είτε αυτό είναι μεμονωμένος θεατής είτε κάτοχος διαρκείας.

Τον άλλον μήνα οι κάμερες

Από την άλλη, στις 6 Μαρτίου θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο της λειτουργείας σύγχρονων συστημάτων εποπτείας των αγωνιστικών χώρων που διεξάγονται παιχνίδια της Super League και της Basket League. Ήταν κι αυτή μια θεμελιώδης προϋπόθεση της κυβέρνησης προκειμένου να επιτραπεί ξανά η είσοδος των φιλάθλων στους αθλητικούς χώρους που όπως και η προηγούμενη μετατέθηκε για το μέλλον.

Σύμφωνα με όσα ορίζει ο νέος νόμος, οι νέου τύπου κάμερες θα καλύπτουν το σύνολο της κάθε εγκατάστασης. Η λειτουργία του συστήματος θα ελέγχεται από την αστυνομία τρεις ημέρες πριν από κάθε αγώνα και θα δίδεται άδεια παρουσίας θεατών μόνο αν κριθεί πως τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις. Διαφορετικά θα δίδεται διορία μισής ημέρας για την επίλυση των προβλημάτων και, αν αυτό δεν συμβεί, η αναμέτρηση θα διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών.

Οι ποινές της ΔΕΑΒ

Τι αλλάζει από σήμερα που ανοίγουν ξανά τα γήπεδα; Οι αρμοδιότητες της ΔΕΑΒ, η οποία αποκτά τη δικαιοδοσία επιβολής ποινών στις ομάδες, των οποίων οι οπαδοί δεν τηρούν τα μέτρα τάξης και ασφαλείας, εκτοξεύοντας πυρσούς και βεγγαλικά εντός αγωνιστικού χώρου ή εισβάλλουν παρανόμως.

Πλέον η Επιτροπή Καταπολέμησης της Βίας έχει τη δικαιοδοσία επιβολής διοικητικών κυρώσεων (πρόστιμα, κλείσιμο εξεδρών – μερικό ή ολικό) δίχως αυτές να κριθούν από τα αθλητικά δικαστήρια. Ανάλογη δύναμη έχει κι ο εκάστοτε Υπουργός, αν κριθεί πως η ΔΕΑΒ δεν έχει ενεργήσει εντός ορισμένου χρονικού πλαισίου.

Αποκλεισμός των παιδιών

Το μοναδικό σκέλος που αφορά τους φιλάθλους και τροποποιείται άμεσα είναι η ελεύθερη είσοδος παιδιών κάτω των 12 ετών χωρίς ονομαστικό εισιτήριο.

Επίσης, βάσει της νέας νομοθεσίας, όποιος καταφέρει να εισέλθει στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο και εντοπιστεί, θα τιμωρείται με πρόστιμο 500 ευρώ. Ακόμη α φίλαθλος που μπήκε στο γήπεδο με εισιτήριου άλλου καθώς και ο κάτοχος, θα τιμωρούνται με πρόστιμο δεκαπλάσιο της αξίας του εκάστοτε εισιτηρίου και αποκλεισμό έξι μηνών από τα γήπεδα. Σε αυτήν την περίπτωση στην ΠΑΕ θα επιβάλλεται κλείσιμο της ανάλογης θύρας.

Σε πρώτη φάση η αντιστοίχιση των στοιχείων των εισιτηρίων με τους κατόχους θα γίνεται από τους αστυνομικούς στις εισόδους των θυρών. Γι’ αυτό και οι φίλαθλοι υποχρεούνται να φέρουν μαζί τους οποιοδήποτε έγγραφο ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης).