Η ώρα του εισαγγελέα στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς και τους εγκαυματίες έφτασε. Μετά από πολύμηνη διαδικασία ο εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας Παναγιώτης Μανιάτης θα αγορεύσει σήμερα για την ενοχή ή μη των 21 κατηγορουμένων που κάθονται στο εδώλιο αντιμετωπίζοντας -κατά περίπτωση- αδικήματα όπως ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο, σωματική βλάβη κατά συρροή από υπόχρεο και εμπρησμό .

Ο εισαγγελικός λειτουργός, αντλώντας στοιχεία από την ογκωδέστατη δικογραφία -αριθμεί περίπου 400 χιλιάδες σελίδες- τις συγκλονιστικές μαρτυρίες των συγγενών των θυμάτων που τόσο άδικα και με μαρτυρικό τρόπο έχασαν τις οικογένειές τους, τις καταθέσεις των πραγματογνωμόνων και τις απολογίες των κατηγορουμένων, θα δομήσει την αγόρευσή του και θα εξηγήσει αναλυτικά για πόσους και ποιούς κατηγορούμενους έχει πειστεί για την ενοχή τους και για πόσους και ποιούς κατά την κρίση του ενδεχομένως δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία .

Σε κάθε περίπτωση η αγόρευση του εισαγγελέα, λόγω του μεγάλου αριθμού των κατηγορουμένων, αναμένεται να είναι πολύωρη. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το εισαγγελικό κατηγορώ όχι μόνο από όσους βρίσκονται στο εδώλιο, αλλά κυρίως από τους συγγενείς των θυμάτων οι οποίοι εδώ και πεντέμισι χρόνια περιμένουν από τη δικαιοσύνη να μιλήσει και να αποδώσει ποινικές ευθύνες σε όσους συνδέονται αιτιωδώς με το αποτέλεσμα της εθνικής τραγωδίας που έχει σημαδέψει όχι μόνο τους παθόντες αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Αμέσως μετά το τέλος της εισαγγελικής αγόρευσης θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των δικηγόρων, που εκπροσωπούν τις οικογένειες των θυμάτων και των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, πριν οι δικαστές αποσυρθούν σε διάσκεψη για να εκδώσουν την πρωτόδικη απόφασή τους με την οποία θα γραφτεί και ο επίλογος αυτής της πολύκροτης δίκης.