«Την ώρα που η καταστροφή στο Μάτι ήταν σε πλήρη εξέλιξη, η ενημέρωση του Πρωθυπουργού το βράδυ της φονικής πυρκαγιάς ξεκίνησε από τη φωτιά στο Ζεμενό… Δεν υπήρξε καμία αναφορά σε νεκρούς…».

Την εικόνα αυτή που αποκαλύπτει το έλλειμμα ενημέρωσης των αρμόδιων υπηρεσιών και το αλαλούμ του κρατικού μηχανισμού ακόμα και την ώρα της ενημέρωσης στον πρωθυπουργό της χώρας για την εθνική τραγωδία μετέφερε στην απολογία της η πρώην περιφερειάρχης Αττικής και νυν βουλευτής Ρένα Δούρου παρέχοντας παράλληλη κάλυψη στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η Ρένα Δούρου δεν έκρυψε μάλιστα ότι το γεγονός αυτό προκάλεσε εντύπωση και στην ίδια εκφράζοντας τη βεβαιότητα της ότι κάποιοι γνώριζαν αλλά φοβήθηκαν να αποκαλύψουν την τραγικότητα της κατάστασης.

Η Ρένα Δούρου η οποία και σήμερα υπερασπίστηκε τον εαυτό της επαναλαμβάνοντας πως έκανε όλα όσα όφειλε είπε πως διαρκώς ρωτούσε αν χρειαζόταν να κάνει κάτι η περιφέρεια. Έφτασε μάλιστα να μιλήσει μέχρι στον τότε υπουργό Νίκο Τόσκα ο οποίος της είπε ότι η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη.

«Όχι μόνο δεν ήμουν εξαφανισμένη, αλλά βρισκόμουν συνεχώς εκεί που όφειλα»

«Λίγο πριν ξημερώσει πήγα στην περιοχή είδα με τα μάτια μου το μέγεθος της καταστροφής»

Για να έχει μάλιστα καλύτερη ενημέρωση και εικόνα αποφάσισε να μεταβεί και η ίδια στα γραφεία του ΕΣΚΕ, εκεί που χτυπούσε η καρδιά του στρατηγείου της διαχείρισης της φωτιάς για να έχει από κοντά εικόνα και ενημέρωση.

«Ήταν εμφανέστατο ότι κάτι τραγικό συνέβη»

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε, όπως είπε η Ρένα Δούρου, ότι παρά τις συνεχείς ερωτήσεις που υπέβαλε και εκεί σε όσους έβλεπε δεν είχε πάρει ξεκάθαρη απάντηση για την εικόνα του πύρινου μετώπου.

«Η εικόνα που έχω και με συνοδεύει μέχρι σήμερα είναι ότι υπήρχε φόβος, ανησυχία, παγωμάρα. Και ήταν εμφανέστατο στην ατμόσφαιρα πως κάτι τραγικό αν δεν είχε ήδη συμβεί επρόκειτο να συμβεί» είπε χαρακτηριστικά η κατηγορούμενη μεταφέροντας το κλίμα εκείνων των κρίσιμων ωρών.

Η περίφημη σύσκεψη

Μέσα στα επόμενα λεπτά μίλησε για την περίφημη σύσκεψη λέγοντας ότι «στις 10.30 το βράδυ ξεκινά η ενημέρωση του τότε Πρωθυπουργού. Ούτε και εδώ έχουμε εμπεριστατωμένη ενημέρωση για την κρατούσα κατάσταση. Η αίσθηση μου είναι ότι γνώριζαν αλλά φοβήθηκαν να περιγράψουν την τραγικότητα της κατάστασης. Έχουμε καταστροφή στο Μάτι και η ενημέρωση του Πρωθυπουργού ξεκινά από τη φωτιά στο Ζεμενό. Δεν ειπώθηκε λέξη για νεκρούς» πρόσθεσε.

Και δεν παρέλειψε να συμπληρώσει πως από τότε μέχρι σήμερα προσπαθώ να καταλάβω γιατί υπήρξε αυτή η ενημέρωση. Και δίνοντας μια εκδοχή είπε πως «ίσως γιατί ο άγγελος του κακού θα θεωρηθεί υπεύθυνος. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έγινε έτσι αφού οι νεκροί ήταν θέμα χρόνου, όπως και έγινε, να αποκαλυφθούν».

Στη διάρκεια της απολογίας της αναφέρθηκε στον πρωταρχικό ρόλο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και των υπηρεσιών που είχαν την ευθύνη να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς αλλά έμειναν εκτός κάδρου σε αντίθεση με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«…πήγα στην περιοχή, είδα με τα μάτια μου το μέγεθος της καταστροφής»

Στο τελευταίο κεφάλαιο της απολογίας της η Ρένα Δούρου αντικρούοντας την κατηγορία που την οδήγησε στο εδώλιο είπε: «Όχι μόνο δεν ήμουν εξαφανισμένη, αλλά βρισκόμουν συνεχώς εκεί που όφειλα και έπρεπε να βρίσκομαι ώστε να μπορώ να επιτελώ τις αρμοδιότητες που το θεσμικό πλαίσιο μου δίνει. Βρισκόμουν στο γραφείο μου σε άμεση επαφή, όχι μόνο τηλεφωνικά, αλλά και δια ζώσης με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας.

»Στη συνέχεια, αφού δεν είχα την απαιτούμενη πληροφόρηση από την πυροσβεστική, μετέβην στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής. Αργότερα λίγο πριν ξημερώσει πήγα στην περιοχή είδα με τα μάτια μου το μέγεθος της καταστροφής και ενημερώθηκα από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη του κέντρου logistics που είχε προσέλθει για να συνδράμει στην φροντίδα των πληγέντων.

»Γύρω στις 11 το πρωί συμμετείχα σε σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο Ραφήνας και μάλιστα καθόμουν δίπλα στον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημερινό πρωθυπουργό και ακριβώς απέναντι από έναν τότε μελλοντικό υπουργό με τον οποίο ανταλλάξαμε απόψεις για το τι πρέπει να γίνει για την φροντίδα των πληγέντων.

»Μετά από δύο μέρες ο άνθρωπος αυτός βγήκε στην τηλεόραση και είπε ότι ήμουν άφαντη, ότι δεν τολμώ να πάω στην περιοχή και ασκούσε δήθεν πολιτική κριτική αλλά στηριζόμενος σε ψευδή γεγονότα. Δυστυχώς συνέβησαν κι αυτά και μάλιστα, όταν τον συνάντησα στο Κοινοβούλιο, μόνος του με χαιρέτησε και μου είπε «μη το πάρεις προσωπικά, καταλαβαίνω αλλά
οφείλω να σε κατηγορήσω, αύριο θα με κατηγορήσεις και εσύ, έτσι πάει το πράμα».

»Όμως με τέτοιου είδους δημοσιεύματα και συνεντεύξεις πολιτικών αντιπάλων έγινε προσπάθεια να βρεθώ κατηγορούμενη».