Σε στεριά και θάλασσα είχε αναπτύξει τις επενδυτικές του δραστηριότητες ο εφοπλιστής Σπύρος Καρνέσης, η οικογένεια του οποίου βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής ένοπλης επίθεσης. Λίγο μετά τις 10 το πρωί της Δευτέρας (12/02), ένοπλος 70χρονος εισέβαλε στα γραφεία της ναυτιλιακής European Navigation Inc στη Γλυφάδα και άνοιξε πυρ.

Όπως μεταδίδει ο ot.gr, τρία άτομα τραυματίστηκαν θανάσιμα. Πρόκειται για τον Ηλία Κουκουλάρη, διευθυντή τεχνικού τμήματος της εταιρείας, τον Αντώνη Βλασσάκη, σύζυγο της Δέσποινας Καρνέση, και τη Μαρία Καρνέση, αδερφή του μεγαλομετόχου Σπύρου Καρνέση.

Ο τέταρτος νεκρός είναι ο δράστης, ο οποίος αυτοκτόνησε στο υπόγειο του κτιρίου με την καραμπίνα που βρέθηκε δίπλα του.

Η ίδρυση της Ναυτιλιακής

Η European Navigation ιδρύθηκε το 1979. Ο Σπύρος Καρνέσης, είναι επίσης μέτοχος με 63,8%, στην εισηγμένη ΕΛΙΝΟΙΛ η οποία ιδρύθηκε το 1954 και αποτελεί σήμερα έναν από τους πλέον δυναμικούς ενεργειακούς ομίλους στην Ελλάδα, με ένα πανελλαδικό δίκτυο 580 πρατηρίων.

Παράλληλα ο κ. Καρνέσης συμμετέχει στην εταιρεία «Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ» που ελέγχει το γνωστό νησιωτικό σύπλεγμα στην Εύβοια.

Όσον αφορά την European Navigation, ιστορικά, διαχειρίζεται κατά μέσο όρο στόλο περίπου 35 πλοίων που εκτείνεται από δεξαμενόπλοια χημικών μέχρι VLCC και από handysize μέχρι μεγάλα VLOC / Capesize bulkcarriers. Σήμερα η εταιρεία σύμφωνα με το Equasis διαχειρίζεται ένα στόλο από δέκα πλοία μεταφοράς προϊόντων αργού υπό την European Product Carriers Ltd. H ίδια εταιρεία ελέγχει επίσης τρία πλοία που αξιοποιούνται στον εφοδιασμό των πρατηρίων των νησιών με καύσιμα, τα δυο εκ των οποίων είναι τύπου OIL TANKER / RO – RO και έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς και βυτιοφόρων οχημάτων καυσίμων. Τα πλοία έχουν ναυλωθεί στην ελίν Ναυτική, θυγατρική της Ελινοιλ.

Τα κεντρικά γραφεία της European Navigation Inc. βρίσκονται στην Γλυφάδα. Ο όμιλος διατηρεί επίσης γραφεία αντιπροσώπευσης στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, υπεύθυνα για όλες τις εμπορικές δραστηριότητες (κυρίως ναύλωση, S&P, χρηματοδότηση και ασφάλιση). Το γραφείο στην Αθήνα είναι υπεύθυνο για την τεχνική διαχείριση, τη λειτουργία, την ασφάλιση και τη στελέχωση. Το πλήρωμα για τον στόλο προέρχεται από την Ακαδημία Πληρώματος Μανίλας του ομίλου υπό το εγκατεστημένο γραφείο στη Μανίλα και το οποίο λειτουργεί πάνω από 20 χρόνια.

Η διαμάχη για τους Πεταλιούς

Τα τελευταία χρόνια το όνομα του εφοπλιστή έγινε ιδιαίτερα γνωστό λόγω της υπόθεσης περί του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των Πεταλιών. Το γνωστό νησιωτικό σύμπλεγμα στην Εύβοια, αποτελεί ιδιοκτησία της Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ, για την τύχη της οποίας έχουν πολυετή δικαστική διαμάχη οι εφοπλιστές Μαρής Εμπειρίκος και Σπύρος Καρνέσης.

Η τελευταία δικαστική κίνηση έγινε το 2022, με το δικαστήριο να αναγνωρίζει στον Μαρή Εμπειρίκο ότι εκείνος είναι που κατέχει το 50% των μετοχών της Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ, ενώ με βάση τη μελέτη εκτίμησης από την εταιρεία Deloitte Business Solutions Anonyme of Business Consultants, η αξία ολόκληρου του συμπλέγματος αποτιμάται στα 77.230.000 ευρώ.

Πρόσφατο επεισόδιο στη διαμάχη όπως καταγράφεται στη μερίδα της εταιρείας «Κτήμα Πεταλιοί» τον Νοέμβριο η από 17/05/2021 αγωγή «του κ. Μάρη Εμπειρίκου κάτοικου Παλαιού Φαλήρου Αττικής κατά της ανωτέρω εταιρείας» που κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, (με ΓΑΚ 118780/2023 & Αριθμό Κατάθεσης Δικογράφου 2691/2023), σύμφωνα με την οποία αιτείται:

  • Να γίνει δεκτή η αγωγή στο σύνολο της.
  • Να ακυρωθεί η απόφαση που ελήφθη κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας που έλαβε χώρα την 10η Σεπτεμβρίου 2023, άλλως και επικουρικώς να αναγνωριστεί η ακυρότητα της αποφάσεως της από 10/09/2023 Τακτικής Γενικής Συνέλευσης.
  • Να υποχρεωθούν οι εναγόμενοι (σ.σ.:τα μέλη της οικογένειας Καρνέση που στελεχώνουν το Δ.Σ. της εταιρείας), για τις αιτίες που αναγράφονται στο ιστορικό της αγωγής να καταβάλλουν αλληλεγγύως και εις ολόκληρον το ποσό των 150.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.
  • Να καταδικαστούν οι εναγόμενοι στη δικαστική δαπάνη και στην αμοιβή του πληρεξούσιου δικηγόρου του ενάγοντος.

Υπενθυμίζεται ότι η διαμάχη αφορά στην αναγνώριση των μετοχικών δικαιωμάτων του Μαρή Εμπειρίκου στην εταιρεία «Κτήμα Πεταλιοί», αλλά και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τις τελευταίες Γενικές Συνελεύσεις της εταιρείας.

To story

Η οικογένεια Καρνέση απέκτησε από την οικογένεια Νικ. Παπαλιού το 50% της «Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ», το 1986. Ο κ. Μαρής Εμπειρίκος υποστηρίζει στην αγωγή του πως μέχρι το 2007 οι σχέσεις των δύο μετόχων ήταν εξαιρετικές. Η οικογένεια Εμπειρίκου είχε χτίσει από το 1916 τη βίλα της στο Χερσονήσι των Πεταλιών, ενώ ο κ. Καρνέσης διαθέτει κατοικία στο Τραγονήσι.

Ο κ. Εμπειρίκος υποστηρίζει στην αγωγή πως πριν διαρραγούν οι σχέσεις του με την πλευρά Καρνέση, έγινε προσπάθεια ώστε να διανεμηθεί το νησιωτικό σύμπλεγμα μεταξύ των δύο μετόχων της «Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ» που δεν απέδωσε. Αντίστοιχη απόπειρα έγινε και αργότερα, πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Τέλος, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα διαμάχη είχε καταγραφεί και μεταξύ των μελών της οικογένειας.