Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το κρίσιμο ραντεβού των αγροτών με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 12:00 με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου, με την έκβαση να καθορίζει την περαιτέρω κλιμάκωση ή εκτόνωση της κατάστασης.

Μόλις η πρώτη συνάντηση ολοκληρωθεί ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί με το Προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Στο «τραπέζι», όπως μετέδωσε το MEGA, βρίσκονται μέτρα στήριξης για τους αγρότες που αφορούν το πετρέλαιο και το ρεύμα.

Ειδικότερα, τα μέτρα είναι τα εξής:

  • Προκαταβολή 30% από τα 82 εκατ. της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο
  • Αύξηση της έκπτωσης στο ρεύμα από την ΔΕΗ, από το 10%, στο 15-18% για όλους τους αγρότες και όλο το χρόνο
  • Επιδότηση του πετρελαίου από το Ταμείο Ρύπων, όπως συνέβη με τα νοικοκυριά

Στη συνάντηση μαζί με τον πρωθυπουργό, θα είναι οι συναρμόδιοι υπουργοί ο κ. Αυγενάκης, ο κ. Σκυλακάκης για τα θέματα ενέργειας, ο κ. Πετραλιάς για την οικονομία και βεβαίως ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, αρμόδιος για τις φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή.

Παράλληλα, από πλευράς του Μεγάρου Μαξίμου θα συμμετέχουν η υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Μπρατάκος, αλλά και οι υπουργοί Επικρατείας, ο κ. Παπασταύρου, ο κ. Βορίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αλλά και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Από την πλευρά των αγροτών, στο Μέγαρο Μαξίμου θα μεταβούν 15 αγρότες. Η αντιπροσωπεία τους θα αποτελείται από 6 αγρότες από την Μακεδονία, 6 από τη Θεσσαλία, 2 από την Στερεά Ελλάδα και 1 από την Πελοπόννησο.

Τα αιτήματα των αγροτών

Τα αιτήματα των αγροτών έχουν καταγραφεί και βρίσκονται ήδη με υπόμνημα στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Οι αγρότες ζητούν μεταξύ άλλων:

  • τη θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, ένα πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
  • επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ
  • να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ)
  • αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στο 100% της χαμένης παραγωγής
  • ελέγχους από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις»
  • τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής
  • έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας με το βλέμμα στραμμένο στην πολύπαθη Θεσσαλία

Οι αγρότες εμφανίζονται έτοιμοι να κλιμακώσουν εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Φάρσαλα: Πέταξαν σανό και γάλα

Η ώρα είναι 12:30 και οι αγρότες από το μπλόκο της Καρδίτσας παρατάσσουν τα τρακτέρ τους στην κεντρική πλατεία της πόλης των Φαρσάλων. Οι αγρότες υλοποιούν με τη συγκέντρωσή τους αυτή, την απόφαση που πήραν στη συνέλευση της Νίκαιας και κλιμακώνουν τον αγώνα τους. Πετούν καλαμπόκι σανό και γάλα.

«Αν δεν βγει λευκός καπνός από τη συνάντηση θα πάμε στα μπλόκα θα συζητήσουμε με τους συναδέλφους μας χωρίς να αποκλείουμε και περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων», είπε ο Ρίζος Μαρούδας, ο Πρόεδρος Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

«Η κυβέρνηση θα δώσει αύριο αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο πλαφόν στα 0,7 κι όλα τα άλλα τα αιτήματα διότι μετά η Αθήνα κοντά είναι», είπε ο Τζέλας Κώστας, εκπρόσωπος μπλόκου Ε-65.

Γέμισε τρακτέρ η πλατεία της Σπάρτης

Στην Σπάρτη, τα τρακτέρ ανέβηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης. Και έξω από το γραφείο της περιφέρειας πέταξαν σανό και έχυσαν γάλα στην είσοδο κρεμώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.

Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν τους αγρότες από το Κιλκίς να κατευθυνθούν στο τελωνείο των Ευζώνων

Εκείνοι όμως τους παρέκαμψαν και πέρασαν μέσα από τα χωράφια. Οι αγρότες της περιοχής θα παραμείνουν στο σημείο μέχρι την συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό.

«Οι αγρότες σήμερα κάνουν αγώνα αφενός για αιτήματα που αφορούν όλη την Ελλάδα όπως είναι η θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρελαίου η επαναφορά της κιλοβατώρας στα επίπεδα του 2019», λέει ο Βασίλης Κόκκαλης.