Κλασικά και σύγχρονα έργα, πρωτότυπα και διασκευές, λογοτεχνία ελληνική και ξένη – όλα ζυμώνονται στους μονολόγους της σεζόν που τοποθετούν τους ηθοποιούς απέναντι στο κοινό σε μια απαιτητική αναμέτρηση με τον λόγο και τον θεατή. Ποιες ηρωίδες και ποιοι ήρωες συστήνονται για πρώτη φορά, ποιοι επιστρέφουν και ποιοι επανέρχονται στο θέατρο αυτή την περίοδο -σημειώστε ορισμένες ενδαφέρουσες προτάσεις.

Αθηνάς Παναγούλη, Επιτάφιος

O πολιτικός και ποιητής Αλέξανδρος Παναγούλης, εμβληματική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα, μέσα από τις αναμνήσεις της μητέρας του Αθηνάς, σε έναν μονόλογο που σχολιάζει σημαντικά γεγονότα της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας. Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, στην Αθήνα, την Άνοιξη και το Φθινόπωρο του 2023, στο πλαίσιο του θεατρικού φεστιβάλ μονολόγων «Ο γιος μου…», του Πολυχώρου Vault. Το έργο του Γιάννη Σολδάτου σκηνοθετεί ο Κωστής Καπελώνης με τη Μάνια Παπαδημητρίου στο ομώνυμο ρόλο.

Στο Θέατρο Πράξη Επτά, κάθε Τετάρτη, με ελεύθερη είσοδο έως τις 13.03.2024

Αθηνάς Παναγούλη, Επιτάφιος

Α.Κ.Α. (Also Known As)

Το πολυβραβευμένο στην Ισπανία έργο του Ντάνιελ Μέγιερ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ. Ο Μέγιερ πρωτοεμφανίστηκε στην ισπανική σκηνή το 2018 με το αυτόν τον μονόλογο του έφηβου Κάρλος που αναζητεί την ταυτότητα του. Ο Μιχάλης Πανάδης ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα θεατρικό με σύγχρονη γλώσσα, κλασικό μοτίβο (Ρωμαίος και Ιουλιέτα) και αφήγηση που αποκαλύπτει ένα κοινωνικό και υπαρξιακό δράμα καθώς ένας έφηβος ερωτεύεται μέσω διαδικτύου και αναγκάζεται να ψάξει την αληθινή του ταυτότητα.

Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου από 12.02.2024, κάθε Δευτέρα και Τρίτη έως τις 30.04.2024

 

Α.Κ.Α. ©Patroklos Skafidas

Το αμάρτημα της μητρός μου

To πρώτο ελληνικό διήγημα με ψυχογραφικό χαρακτήρα από την πένα του Γεώργιου Βιζυηνού παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία-ερμηνεία Κωνσταντίνου Γιαννακόπουλου. Το έργο είναι αυτοβιογραφικό, όπως και τα περισσότερα διηγήματα του Βιζυηνού. Μέσα από την αφήγηση ξεδιπλώνεται όλη η ατμόσφαιρα στην οποία μεγάλωσε ο μικρός Γιωργής, πριν ξενιτευτεί. Τα παιδικά χρόνια του συγγραφέα σημαδεύονται από την αρρώστια της αδελφής του και τον μάταιο αγώνα της μητέρας του να σώσει από το θάνατο την κόρη της.

Στο Θέατρο Εν Αθήναις από τις 12.02.2024 έως τις 26.03.2024 κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Το αμάρτημα της μητρός μου

Νυξ

Γιάννης Νιάρρος με τους μουσικούς Γιάννη Παπαδόπουλο και Δημήτρη Κλωνή επί σκηνής, αφηγούνται ιστορίες περίεργες. Ένα αξεδιάλυτο μείγμα πραγματικότητας και φαντασίας, που οδηγεί σε ένα κειμενικό και ηχητικό σύμπαν, βασισμένο σε κείμενα του Πάνου Κουτρουμπούση και του Julio Cortasar. «Όταν σβήνει το φως και τα βλέφαρα φοράνε μια ωραία μαύρη κουκούλα, ο άνθρωπος επί σκηνής – του κεφαλιού μας – περιπλανιέται σε ένα σύμπαν σκοτεινό και φωτεινό, γελοίο και τραγικό, βαθειά επιφανειακό, με καύσιμο την πλήξη και την ματαιότητα.» Σκηνοθεσία-σενάριο: Γιάννης Νιάρρος. Βοηθός σκηνοθέτη: Χαρά-Μάτα Γιαννάτου

Στο Θέατρο Σημείο, κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, έως τις 28.02.2024

Nyx

Minimal

Δεύτερη χρονιά για τη δημοφιλή stand up comedy παράσταση της Ήρας Kατσούδα. «Σε αντίθεση με το σαλόνι στο πατρικό της, η Ήρα προσπαθεί να ξεφορτωθεί όλα τα περιττά από τη ζωή της και να την κρατήσει με τα απολύτως απαραίτητα, σε minimal επίπεδα. Όμως η διάσπαση προσοχής που έχει, μια ομηρία που λαμβάνει χώρα στον νιπτήρα της, τα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται τα Ιερά Ζώα, οι τοξικές σχέσεις, οι θεωρίες συνομωσίας, ο Νομός Ηλείας και πολλά ακόμα, δεν την αφήνουν να τα καταφέρει…»

Στο Θέατρο Μικρός Κεραμεικός, κάθε Πέμπτη, έως 29.02.2024

Minimal

Ιώ – Εκείνη

Ο μονόλογος της Νατάσας Παπανδρέου αφορά μια γυναίκα που έχει υπάρξει θύμα έμφυλης βίας και ψάχνει να βρει τη δύναμη να φτάσει στο τέλος της διαδρομής της. Η πρωταγωνίστρια ακροβατεί ανάμεσα στον λόγο και τη μουσική, ενώ επικαλείται τη φιγούρα της καταδιωκόμενης και περιπλανώμενης Ιώς για να βρει τη δύναμη να φτάσει στο τέλος της διαδρομής της, να γεφυρώσει το χάσμα, να συνεχίσει να αναπνέει.

Στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, κάθε Δευτέρα, από 19.02.2024 έως 15.04.2024

Ιώ-Εκείνη

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Ένας έφηβος, το πιο όμορφο αγόρι σε όλη την αγροτική περιοχή της Καταλονίας, βρίσκεται νεκρός στη μέση του πουθενά. Με αφορμή αυτό το γεγονός, ξεδιπλώνεται η παθογένεια της κλειστής κοινωνίας μιας επαρχιακής πόλης. Ο Αργύρης Ξάφης πρωταγωνιστεί στον βραβευμένο μονόλογο του Καταλανού συγγραφέα Ζουζέπ Μαρία Μιρό ερμηνεύοντας τους χαρακτήρες γύρω από το σώμα του νεκρού αγοριού. Σκηνοθετεί η Ζωή Ξανθοπούλου.

Στο Θέατρο Θησείον, κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο από τις 22.03.2024

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Η Σκέψη

Ένας γιατρός απολογείται για μια δολοφονία στο έργο που σκηνοθετεί ο Χάρης Φραγκούλης με οδηγό το λογοτεχνικό κείμενο του Λεονίντ Αντρέγιεφ, που γράφτηκε το 1902. Ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης έχει τον πρώτο ρόλο και την απόδοση των πολλών προσωπικοτήτων που βρίσκονται εντός του ήρωα. «Η σκέψη που σαν γενναίο δώρο απλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και έκανε την ανθρωπότητα να μπορεί να κάνει αυτά που ο άνθρωπος δεν μπορεί. να πετάει ας πούμε. Και η φαντασία που έκανε την ανθρωπότητα να πει — αυτός ο άνθρωπος που πονάει απέναντι δεν είναι απέναντι εδώ είναι εγώ είμαι.»

Στο Θέατρο Σφενδόνη, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, από 02.02.2024 έως 10.03.2024

Η Σκέψη @Φίλιππος Πανούλης

Ο Τίποτας (μια πονεμένη Ιστορία)

Βασισμένη στο κείμενο του υποψήφιου για Πούλιτζερ Γουίλ Ίνο, η παράσταση, αξιοποιεί θραύσματα μιας ιστορίας για να αναρωτηθεί για το πόσο μας ορίζει η ευτυχία και η «υποχρέωση» να την αναζητούμε. Ο Τίποτας δεν είναι ακριβώς ένας μονόλογος στο θέατρο, ούτε ακριβώς stand up comedy, είναι μια μίξη, όπως ενημερώνει το δελτίο τύπου. Σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί ο Θάνος Τοκάκης. Η μετάφραση είναι της Τζούλιας Διαμαντοπούλου.

Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου – Κάτω Χώρος, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή έως 25.02.2024

Ο τίποτας (μια πονεμένη ιστορία)

Σέρρα – Η ψυχή του Πόντου

Μετά την επιτυχία της περασμένης χρονιάς, ο βασισμένος στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου (εκδόσεις Ψυχογιός), μονόλογος, επιστρέφει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Η Χρύσα Παππά ερμηνεύει 12 ρόλους. Η Λεμονιά παρουσιάζεται στο κοινό για να αφηγηθεί την ιστορία του πατέρα της, του Γαληνού Φιλονίδη. Μια ιστορία που ξεκινάει το 1915 και ολοκληρώνεται το 1962, στην Τραπεζούντα και άλλες περιοχές του Πόντου, στην Αμπχαζία και στο Καζακστάν. Σκηνοθετεί ο Σωτήρης Χατζάκης.

Στο Θέατρο Άνεσις – Μικρή Σκηνή, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, από τις 09.02.2024 έως τις 24.03.2024

Σέρρα – Η ψυχή του Πόντου