Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 110 αγνοούνται μετά την κατολίσθηση που έπληξε ένα χωριό εξόρυξης χρυσού στις νότιες Φιλιππίνες.

Κάτω από τα χαλάσματα όμως συντελέστηκε ένα θαύμα. Διασώστες έψαχναν επιζώντες στο χωριό Μασάρα στο νότιο νησί Μιντανάο και βρήκαν ζωντανό ένα κορίτσι, το οποίο είχε μείνει θαμμένο για περίπου 60 ώρες, όπως είπε στο AFP ο αξιωματούχος της υπηρεσίας καταστροφών Έντουαρντ Μακαπίλι. Η ηλικία του κοριτσιού παραμένει άγνωστη.

«Είναι ένα θαύμα και δίνει ελπίδα στους διασώστες. Η ανθεκτικότητα ενός παιδιού είναι συνήθως μικρότερη από εκείνη των ενηλίκων, ωστόσο το παιδί επέζησε» είπε ο Μακαπίλι.

Μάχη με τον χρόνο και τον καιρό

Η κατολίσθηση σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης, καταστρέφοντας σπίτια και καταπλακώνοντας τρία λεωφορεία και ένα τζιπ που περίμεναν να παραλάβουν εργάτες από ένα ορυχείο χρυσού.

Οι ερευνητές έδιναν μάχη με τον χρόνο και τον καιρό για να βρουν κάποιον επιζώντα μέσα στην πυκνή λάσπη, καθώς την Παρασκευή έπεφτε πολλή βροχή στην περιοχή.

Οι κατολισθήσεις αποτελούν συχνό κίνδυνο στις Φιλιππίνες λόγω του ορεινού εδάφους, των ισχυρών βροχοπτώσεων και της εκτεταμένης αποψίλωσης των δασών από την εξόρυξη, τη γεωργία και την παράνομη υλοτομία.