Ίσως σε πολλούς να φανεί παράξενο, αλλά ένα μεταγωγικό αεροσκάφος της αμερικανικής αεροπορίας, τύπου C-17, θα κουβαλήσει ελικόπτερα για το Πολεμικό μας Ναυτικό. Την ερχόμενη εβδομάδα λοιπόν, όπως μας ενημερώνει ο ΒΗΜΑτοδότης,  φθάνουν στην Ελλάδα οι «φονιάδες» ή οι «κυνηγοί» των υποβρυχίων, τα περίφημα ελικόπτερα Romeo ή MH-60R Seajack, όπως είναι η επίσημη ονομασία τους.

Εκείνο που αφήνουν επισήμως να διαρρεύσει οι στρατιωτικοί και η κατασκευάστρια εταιρία είναι ότι οι δοκιμές των ολοκληρωμένων συστημάτων αποστολών και αισθητήρων των τριών ελικοπτέρων MH-60R Seahawk (Romeo) του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας ολοκληρώθηκαν από τη Sikorsky. Στην πραγματικότητα οι δοκιμές ολοκληρώθηκαν στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2023 και επικυρώνουν ότι κάθε ελικόπτερο είναι έτοιμο να εκτελέσει όλες τις αποστολές του, ανθυποβρυχιακές ή επιφανείας επιχειρώντας τόσο από πλοία όσο και την ξηρά.

Γιατί όμως λέγονται «φονιάδες» των υποβρυχίων; Ο ΒΗΜΑτοδότης εξηγεί τους λόγους:

Είναι ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα και δεύτερον λόγω των ισχυρών ηλεκτρονικών συστημάτων που διαθέτουν. Έχουν περίεργη… μούρη, ωσάν να έχουν ένα καρούμπαλο μπροστά, που δεν είναι όμως τίποτα άλλο από το υπερσύγχρονο ραντάρ 53 (V), Link 16, (που εντοπίζει ότιδήποτε κινείται κάτω από την θάλασσα και μάλιστα σε μεγάλο βάθος).

Διαθέτουν 2 κινητήρες T700 GE-401 C, αερομεταφερόμενο σύστημα ποντιζόμενου σόναρ χαμηλής συχνότητας (ALFS),σύστημα AN / AAS-44C (V) πολυφασματικής στοχοποίησης, Ενσωματωμένο Παγκόσμιο Σύστημα Παγκόσμιου Εντοπισμού Θέσης / Σύστημα Αδρανειακής Πλοήγησης Anti-Spoofing (SAASM).

Ο οπλισμός του είναι ισχυρότατος αφού δύναται να φέρει 8 πυραύλους Hellfire, ρουκέτες και ηχοσημαντήρες, καθώς και πολυβόλο Μ-240 των 7,62 χιλιοστών ή πολυβόλο Μ-3 των 12,7 χιλιοστών.