Η ερώτηση δεν ήταν καθόλου ρητορική, ήταν επί της ουσίας αυτή που τέθηκε από Έλληνες ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον στον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζόσουα Χακ, την ώρα που εξέφραζε την ικανοποίησή του για τη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας:

Ρωτήθηκε συγκεκριμένα τι θα κάνουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση που το καλό αυτό κλίμα αντιστραφεί και υπάρξει και πάλι ένταση στο Αιγαίο; Δεν απάντησε ή μάλλον απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση λέγοντας κάτι αόριστα όπως: «αυτή είναι μια κλασική υποθετική κατάσταση, την οποία δεν θα σχολιάσω. Δεν έχω πολλά να πω επ’ αυτού γιατί προτιμώ να εστιάσω στα θετικά δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή».

EPA/MIKE THEILER

Η συγκεκριμένη ερώτηση έχει βεβαίως την αξία της, συνδέεται με τους όρους που θέτει στην Τουρκία η αμερικανική διοίκηση για την προμήθεια F-16, αλλά ερωτήσεις έγιναν, απαντήσεις όμως δεν έλαβαν οι Έλληνες ανταποκριτές.

Ούτε βεβαίως ο Αμερικανός θέλησε να αποκαλύψει εάν όντως υπάρχει τέτοιος όρος προς την Τουρκία, στην επιστολή που έστειλε ο Μπλίνκεν προς το Κογκρέσο. Απλώς ο κ. Χακ απάντησε πως δεν… σχολιάζει: «δεν πρόκειται», είπε «να σχολιάσω ή να κάνω εικασίες σχετικά με τις εσωτερικές επικοινωνίες της αμερικανικής κυβέρνησης, τις επικοινωνίες που ένα μέρος της κυβέρνησης μπορεί να έχει ή να μην έχει με ένα άλλο μέρος της κυβέρνησης. Δεν μπορώ πραγματικά να πάω προς αυτή την κατεύθυνση».

***

Έρχονται οι «φονιάδες» των υποβρυχίων

Ίσως σε πολλούς να φανεί παράξενο, αλλά ένα μεταγωγικό αεροσκάφος της αμερικανικής αεροπορίας, τύπου C-17, θα κουβαλήσει ελικόπτερα για το Πολεμικό μας Ναυτικό. Την ερχόμενη εβδομάδα λοιπόν φθάνουν στην Ελλάδα οι «φονιάδες» ή οι «κυνηγοί» των υποβρυχίων, τα περίφημα ελικόπτερα Romeo ή MH-60R Seajack, όπως είναι η επίσημη ονομασία τους.

Εκείνο που αφήνουν επισήμως να διαρρεύσει οι στρατιωτικοί και η κατασκευάστρια εταιρία είναι ότι οι δοκιμές των ολοκληρωμένων συστημάτων αποστολών και αισθητήρων των τριών ελικοπτέρων MH-60R Seahawk (Romeo) του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας ολοκληρώθηκαν από τη Sikorsky. Στην πραγματικότητα οι δοκιμές ολοκληρώθηκαν στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2023 και επικυρώνουν ότι κάθε ελικόπτερο είναι έτοιμο να εκτελέσει όλες τις αποστολές του, ανθυποβρυχιακές ή επιφανείας επιχειρώντας τόσο από πλοία όσο και την ξηρά.

Γιατί όμως λέγονται «φονιάδες» των υποβρυχίων; Είναι ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα και δεύτερον λόγω των ισχυρών ηλεκτρονικών συστημάτων που διαθέτουν. Έχουν περίεργη… μούρη, ωσάν να έχουν ένα καρούμπαλο μπροστά, που δεν είναι όμως τίποτα άλλο από το υπερσύγχρονο ραντάρ 53 (V), Link 16, (που εντοπίζει ότιδήποτε κινείται κάτω από την θάλασσα και μάλιστα σε μεγάλο βάθος). Διαθέτει 2 κινητήρες T700 GE-401 C, αερομεταφερόμενο σύστημα ποντιζόμενου σόναρ χαμηλής συχνότητας (ALFS),σύστημα AN / AAS-44C (V) πολυφασματικής στοχοποίησης, Ενσωματωμένο Παγκόσμιο Σύστημα Παγκόσμιου Εντοπισμού Θέσης / Σύστημα Αδρανειακής Πλοήγησης Anti-Spoofing (SAASM). Ο οπλισμός του είναι ισχυρότατος αφού δύναται να φέρει 8 πυραύλους Hellfire, ρουκέτες και ηχοσημαντήρες, καθώς και πολυβόλο Μ-240 των 7,62 χιλιοστών ή πολυβόλο Μ-3 των 12,7 χιλιοστών.

***

Γιατί ο Τσίπρας θα απέχει από εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ;

Με όλα αυτά που συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην Πρόεδρός του και πρώην πρωθυπουργός πήρε μια απόφαση: Δεν θα παραστεί σε καμία άλλη εκδήλωση τις επόμενες ημέρες πέραν του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στα τέλη Φεβρουαρίου.

Χθες έκανε μία επανεμφάνιση. Είχε επισκέψεις στο γραφείο του στην οδό Αμαλίας που ίσως έχει και ένα συμβολισμό. Η συνάντηση του με τον Διονύση Τεμπονέρα, έγινε λίγες ημέρες πριν από την εκδήλωση της Κεντροαριστεράς που έκανε δύο κόμματα (ΠαΣοΚ και ΣΥΡΙΖΑ) άνω κάτω.

Οι δυο τους συζήτησαν τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά (χωρίς όμως να ανακοινώσουν τι ακριβώς συζήτησαν). Τώρα θα πείτε γιατί ο Τσίπρας συναντήθηκε με τον κ. Τεμπονέρα; Επειδή, όπως μου λένε από το γραφείο του καθημερινά δέχεται σωρεία αιτημάτων για συναντήσεις με βουλευτές και με στελέχη του κόμματος και όσο μπορεί ικανοποιεί αυτές τις αιτήσεις.

Για να ξέρετε: Το ΠαΣοΚ κρατά αποστάσεις για τη συμμετοχή του Χριστοδουλάκη στην εκδήλωση από τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Στον ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν μουρμούρες για την παρουσία του Τεμπονέρα, αλλά για την Αχτσιόγλου δεν υπάρχει κανένα… πρόβλημα.

***

Το μπακαλορεά, το απολυτήριο Λυκείου και τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Εκείνο που κράτησα από το ενδιαφέρον νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης για τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι ότι όποιος έχει διεθνές μπακαλορεά και όποιος έχει απολυτήριο Λυκείου άλλης χώρας ισότιμο με το δικό μας, εγγράφεται χωρίς εξετάσεις στα μη κρατικά ΑΕΙ. Επίσης οι μαθητές θα μπαίνουν στα μη κρατικά πανεπιστήμια με πανελλαδικές εξετάσεις και την ελάχιστη βάση εισαγωγής του πεδίου και όχι του τμήματος.

Η έναρξη λειτουργίας τους θα γίνει από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026. Για τη λειτουργία τους απαιτούνται εγγυητικές επιστολές 500.000 και τουλάχιστον τρεις σχολές με εξαίρεση των 20 κορυφαίων πανεπιστημίων του πλανήτη. Η εισαγωγή θα γίνεται με πανελλαδικές και θα πρέπει να πιάσουν την αντίστοιχη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου».

***

Κασσελάκης- Τάιλερ στην Κάρμεν

Στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής βρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, για να παρακολουθήσει μια νέα παραγωγή του μπαλέτου «Κάρμεν». Ο κ. Κασσελάκης συνοδευόταν από τον σύζυγό του Τάιλερ Μακμπέθ και τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο