Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ επέστρεψε σήμερα στα βασιλικά του καθήκοντα, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα απουσίας.

Ο μεγαλύτερος γιος του βασιλιά Καρόλου ανέλαβε εσπευσμένα τις υποχρεώσεις του, μετά την είδηση για την ασθένεια του πατέρα του. Είχε αφήσει τα καθήκοντά του, για να σταθεί στο πλευρό της συζύγου του, Κέιτ Μίντλετον, που είχε υποβληθεί σε χειρουργείο.

Ο πρίγκιπας, λόγω της κατάστασης υγείας του βασιλιά Καρόλου, θα κληθεί να αναλάβει περισσότερες αρμοδιότητες από αυτές που ήδη έχει.

Ήδη από σήμερα, ο διάδοχος του θρόνου έχει ένα πλήρες πρόγραμμα υποχρεώσεων. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποίησε εμφάνιση στην επίσημη τελετή απονομής κρατικών τιμών στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Παράλληλα, θα παραστεί και σε δείπνο της φιλανθρωπικής οργάνωσης της υπηρεσίας νοσοκομειακών ελικοπτέρων του Λονδίνου.

Ποια καθήκοντα συνεχίζει να εκτελεί ο Κάρολος

Ωστόσο, οι υποχρεώσεις του βασιλιά Καρόλου δε θα περάσουν όλες εξ ολοκλήρου στο διάδοχο. Ο ίδιος έχει δηλώσει την επιθυμία του να συνεχίσει να εργάζεται, κυρίως για τα γραφειοκρατικά του καθήκοντα.

Δηλαδή, όπως φαίνεται θα συνεχίσει να λαμβάνει τα κόκκινα κουτιά με τα σημαντικά κυβερνητικά έγγραφα, αλλά θα μπορεί να συγκαλεί το Privy Council. Ενώ είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει και τις εβδομαδιαίες συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Ειδικότερα, ο μονάρχης συνήθως πραγματοποιεί μία εβδομαδιαία ακρόαση με τον εκάστοτε πρωθυπουργό στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, ώστε να συζητήσουν κρατικά θέματα.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό σήμερα, η ακρόαση του Ρίσι Σούνακ από το βασιλιά Κάρολο, αυτή την εβδομάδα δε θα γίνει δια ζώσης, αλλά τηλεφωνικώς καθώς ο βασιλιάς και η σύζυγός του, Καμίλα, αναχώρησαν από το Λονδίνο με προορισμό το Σάντριγχαμ, όπου θα γίνει όπως φαίνεται η βάση τους για το επόμενο διάστημα. Από εκεί πρόκειται να πηγαίνει για θεραπείες στο Λονδίνο.

Οι «σύμβουλοι του κράτους»

Ο βασιλιάς Κάρολος έχει πάντα δίπλα του ανθρώπους με σημαντικό συμβουλευτικό ρόλο. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τη βασίλισσα Καμίλα, τον πρίγκιπα Γουίλιαμ, τον πρίγκιπα Χάρι, την πριγκίπισσα Άννα, τον πρίγκιπα Εδουάρδος, τον πρίγκιπα Ανδρέας και την πριγκίπισσα Βεατρίκη, υπό κανονικές συνθήκες. Ωστόσο, ο πρίγκιπας Χάρι και ο πρίγκιπας Ανδρέας δεν είναι πλέον εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Με αυτούς δίπλα του, αλλά και με προϋπόθεση τη θετική ανταπόκριση στη θεραπεία , ο Κάρολος θα συνεχίσει κανονικά τα καθήκοντά του. Όμως αν τελικά επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του,  θα οριστούν «σύμβουλοι του κράτους».

Ειδικότερα, ο νόμος προβλέπει να οριστεί ένα συμβούλιο από μέλη της βασιλικής οικογένειας που θα εκτελούν όλες τις πράξεις που είναι απαραίτητες για τη συνέχιση της μοναρχίας.

Στην περίπτωση της μόνιμης ανικανότητας του μονάρχη να ασκήσει τα καθήκοντά του, τότε θα οριστεί Αντιβασιλέας, που θα είναι ο διάδοχος Ουίλιαμ.

Στον πάγο οι σχέσεις Χάρι – Ουίλιαμ

Η επίσκεψη του πρίγκιπα Χάρι στον βασιλιά Κάρολο αποτελεί μία προσπάθεια του «αποστάτη πρίγκιπα» να «χτίσει» εκ νέου τις σχέσεις του με τον πατέρα του. Ο πρίγκιπας έχει αποστασιοποιηθεί εδώ και αρκετά χρόνια από τη βασιλική οικογένεια, όταν αποφάσισε να αποσυρθεί από τα βασιλικά του καθήκοντα. Η απόφαση του ιδίου, αλλά και της συζύγου του, Μέγκαν Μαρκλ, δημιούργησε ρήξη με τη μοναρχία.

Παρόλο που βγήκαν από τον πάγο οι σχέσεις του πρίγκιπα Χάρι με τον βασιλιά Κάρολο, το σύντομο ταξίδι του δεν περιελάμβανε συνάντηση με τον αδερφό του και διάδοχο του θρόνου.