Η ημέρα της κρίσης για τους αγρότες και τις κινητοποιήσεις τους έφτασε. Το μεσημέρια της Τρίτης (06/02) θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα η σύσκεψη κατά την οποία θα αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις τους.

Οι αγρότες δεν ικανοποιήθηκαν από τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης και θεωρούν ότι τα προβλήματά τους παραμένουν άλυτα. Είναι ξεκάθαρο ότι στόχος τους είναι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα αποφασιστεί.

Μπλόκο για τα φορτηγά μεταφοράς λιγνίτη, κανονικά η διέλευση των οχημάτων

Σύμφωνα με τον κ. Θωμά Μόσχο, πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς και μέλος της άτυπης συντονιστικής επιτροπής που έχουν συστήσει οι αγρότες, απώτερος στόχος της κινητοποίησης είναι από την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου να αποκλειστεί η διέλευση μόνο των φορτηγών αυτοκινήτων από και προς την Βόρεια Μακεδονία ενώ η κίνηση των ΙΧ αυτοκίνητων θα γίνεται κανονικά.

Καθημερινά από το τελωνείο της Νίκης, διέρχονται εκατοντάδες φορτηγά από την Βόρεια Μακεδονία με προορισμό δύο ιδιωτικά ορυχεία λιγνίτη, στο Προσήλιο Κοζάνης και την Αχλάδα Φλώρινας, μεταφέροντας λιγνίτη για τις ανάγκες λειτουργίας των τριών μονάδων του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού που λειτουργεί μόλις 15 χλμ από την γραμμή των συνόρων στο Μοναστήρι (Μπίτολα).

Ο Μητσοτάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης με αγρότες

Με αφορμή τις τελευταίες αγροτικές κινητοποιήσεις ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε και διατήρησε τους ίδιους πόρους από την ΚΑΠ όταν αυτοί μειωθήκαν για άλλες χώρες.

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ανοιχτός για διάλογο με τους αγρότες. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης παρουσίασης του βιβλίου, αν υπάρχει περίπτωση τις επόμενες ημέρες να συναντήσει τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα αναφέροντας χαρακτηριστικά «εμείς δεν αποκλείουμε τίποτα».

«Προσωπικά έκανα αυτή τη διαπραγμάτευση. Ήταν το ΕΛΚ που κατάφερε και έβαλε κάποιους φραγμούς σε ενίοτε υπερβολικές απαιτήσεις και προτάσεις των πράσινων και των σοσιαλιστών. Για όλα αυτά τα οποία εν πολλοίς διαμαρτύρονται οι Ευρωπαίοι αγρότες. Η πράσινη μετάβαση είναι απαραίτητη, αλλά πρέπει να γίνει με προσοχή», συνέχισε.