Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη την Ελλάδα, με αφορμή τη μεγάλη Πανελλαδική Σύσκεψη Συντονισμού τους που θα διεξαχθεί αύριο το μεσημέρι στη Λάρισα.

Πριν από τη σύσκεψη των συντονιστικών επιτροπών, στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα συλλαλητήριο, ενώ στα Τρίκαλα, την ίδια ώρα, θα πραγματοποιηθεί μηχανοκίνητη διαδήλωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης, με την προσυγκέντρωση στις 11.00 στο Κολυμβητήριο. Αγρότες και κτηνοτρόφοι ήδη συζητούν αν θα κατεβούν τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα, αγρότες από το μπλόκο Μουδανιών κατευθύνθηκαν σήμερα προς το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης για να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας. Οι αστυνομικές δυνάμεις έστησαν μπλόκα για να τους εμποδίσουν, με τους αγρότες να αιφνιδιάζουν διαλέγοντας παράδρομο. Εν τέλει, οι αγρότες δεν κατάφεραν να υπερισχύσουν των αστυνομικών και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε πολύωρο αποκλεισμό του συγκεκριμένου σημείου, πριν επιστρέψουν στο μπλόκο τους αργά το απόγευμα.

Νέα μπλόκα

Εδώ και δέκα ημέρες οι αγρότες έχουν στήσει και ενισχύουν καθημερινά τα μπλόκα σε νευραλγικά σημεία. Στη Καλαμάτα, εκατό αγροτικά μηχανήματα παρατάχθηκαν στη κεντρική πλατεία και αγρότες έκαψαν σανό στην είσοδο της πόλης.

Νέα αγροτικά μπλόκα έκαναν την εμφάνιση τους το Σαββατοκύριακο, στον κόμβο Στρυμωνικού στις Σέρρες, στην Ερμίτσα Αγρινίου, στο Αίγιο, στον κόμβο Πεζών στο Ηράκλειο Κρήτης και στα Μεγάλα Χωράφια Χανίων.

Μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα έκαναν και οι παραγωγοί της Ζακύνθου.

Διάθεση κλιμάκωσης

Όσον αφορά την αυριανή σύσκεψη στη Λάρισα, οι εκπρόσωπου των αγροτών δεν αποκλείουν τους πολύωρους αποκλεισμούς εθνικών οδών και δρόμων, ενώ παράλληλα εξετάζουν το ενδεχόμενο να «κατέβουν» στην Αθήνα φτάνοντας μέχρι και στο Μαξίμου. Οι αγρότες παρουσιάζονται αποφασισμένοι να διατηρήσουν σκληρή στάση απέναντι στα ανεπαρκή, όπως χαρακτηρίζουν, μέτρα της κυβέρνησης.

Διαμαρτυρία αγροτών με παράταξη τρακτέρ σε κόμβο της Εθνικής Οδού Τρικάλων – Λάρισας. (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI)

Πολιτική κόντρα με φόντο τα τρακτέρ

Η εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη πάνω σε τρακτέρ στο αγροτικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης συνεχίζει να πυροδοτεί πολιτικούς διαξιφισμούς.

«Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορούσε να συγκρατήσει την ειρωνεία της για τη χθεσινή μου φωτογραφία πάνω σε τρακτέρ. Δεν χρειάζομαι τον κ. Γκρίνμπεργκ και τις σκηνοθετημένες πόζες», τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη να σχολιάζει: «Ο τελευταίος τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης που ανέβηκε σε τρακτέρ, όταν έγινε πρωθυπουργός φόρους έβαλε στους αγρότες.».

«Δεν στήσαμε ούτε τον Λούκυ Λουκ καβάλα στο άλογο που, «τυχαία» βρέθηκε στον δρόμο του Μητσοτάκη,  ούτε στήσαμε την γραμματέα του κ. Χατζηδάκη, να βρεθεί επίσης «τυχαία» στον δρόμο και να του πει «τι γκόμενος είσαι εσύ», απαντάει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για εμπαιγμό των αγροτών από την πλευρά της κυβέρνησης κάνει λόγο το ΠαΣοΚ. «Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους αγρότες, είναι «ψίχουλα» μπροστά στα συσσωρευμένα προβλήματα τους, που απειλούν ευθέως την επιβίωση τους. Μία λέξη χαρακτηρίζει τη στάση της κυβέρνησης: εμπαιγμός».

Σε δήλωση του, ο πρωθυπουργός σχολίασε: «Με αφορμή τελευταίες αγροτίκες κινητοποιήσεις, αξίζει να θυμηθούμε ότι αυτή η κυβέρνηση διατήρησε τους ίδιους πόρους από την Κοινή Αγροτική Πολιτική όταν αυτοί μειώθηκαν για άλλες χώρες. Προσωπικά έκανα αυτή τη διαπραγμάτευση».