Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν πλήγματα εν είδει αντιποίνων στη Συρία και στο Ιράκ, όπως δήλωσαν τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι. Πρόκειται για απάντηση στη φονική επίθεση στην Ιορδανία κατά την οποία σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν σχεδόν άλλοι 40.

Τα πλήγματα του αμερικανικού στρατού σήμερα στη Συρία, όπως μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα ABC και Fox News, πραγματοποιήθηκαν λίγο μετά την επίσημη τελετή υποδοχής των σορών των τριών στρατιωτών.

Αμερικανοί στρατιώτες μεταφέρουν τη σορό ενός εκ των θυμάτων από τις επιθέσεις στην Ιορδανία (REUTERS/Michael A. McCoy)

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Τζο και η Τζιλ Μπάιντεν και συνομίλησαν με τις  οικογένειες των νεκρών στρατιωτών, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ήδη επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί τους, κυρίως για να βεβαιωθεί ότι δέχονται να είναι παρών στη σημερινή τελετή.

Περισσότερα από 85 τα χτυπήματα σε Ιράκ και Συρία

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (U.S. CENTCOM) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι οι δυνάμεις τις «πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον της δύναμης Quds Force του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) και των συνεργαζόμενων παραστρατιωτικών ομάδων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ χτύπησαν περισσότερους από 85 στόχους με με πολυάριθμα αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς που πέταξαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι εγκαταστάσεις που επλήγησαν περιλάμβαναν επιχειρήσεις διοίκησης και ελέγχου, κέντρα, κέντρα πληροφοριών, αποθήκες πυραύλων και βλημάτων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς και εγκαταστάσεις εφοδιαστικής αλυσίδας και εφοδιασμού πυρομαχικών των ομάδων πολιτοφυλακής που στηρίζονται από το IRGC και διευκόλυναν τις επιθέσεις κατά των δυνάμεων των ΗΠΑ και του Συνασπισμού», αναφέρεται ακόμα στην ανακοίνωση.

Ιράν: «Θα δώσουμε ισχυρή απάντηση σε όποιον μας εκφοβίζει»

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν θα ξεκινήσει πόλεμο αλλά θα «απαντήσει με ισχυρό τρόπο» σε όποιον την εκφοβίζει.

Τα σχόλια του Ραϊσί έρχονται ύστερα από ημέρες εικασιών για το πώς μπορεί να ανταπαντήσει η Ουάσινγκτον μετά τον θάνατο τριών Αμερικανών στρατιωτών, που σκοτώθηκαν σε επίθεση στη βάση τους στην Ιορδανία από υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση.

Το CBS News, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, μετέδωσε χθες ότι οι ΗΠΑ ενέκριναν σχέδια για πλήγματα πολλών ημερών στο Ιράκ και τη Συρία κατά πολλαπλών στόχων.

«Δεν θα ξεκινήσουμε κανένα πόλεμο, αλλά όποιος θέλει να μας εκφοβίσει, θα λάβει ισχυρή απάντηση», δήλωσε ο Ραϊσί σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Πριν, όταν εκείνοι (οι Αμερικανοί) ήθελαν να μας μιλήσουν, έλεγαν ότι η στρατιωτική επιλογή βρίσκεται στο τραπέζι. Τώρα λένε ότι δεν έχουν καμία πρόθεση για σύγκρουση με το Ιράν», δήλωσε ο Ραϊσί.

«Η στρατιωτική ισχύς της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην περιοχή δεν αποτελεί και ποτέ δεν αποτέλεσε απειλή για καμία χώρα. Αντ’ αυτού, διασφαλίζει την ασφάλεια στην οποία μπορούν να βασιστούν και την οποία μπορούν να εμπιστευθούν οι χώρες της περιοχής», πρόσθεσε ο Ραϊσί.