Ξεχειλίζει ο θυμός του αγροτικού κόσμου στις Βρυξέλλες, όπου σήμερα πραγματοποιείται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των 27 κρατών – μελών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις χίλια τρακτέρ έχουν αποκλείσει τους δρόμους γύρω από τον χώρο της συνόδου και ευρύτερα της πρωτεύουσας, «πολιορκώντας» τους ευρωπαίους ηγέτες.

Πέρα από τις σημερινές αντιδράσεις στις Βρυξέλλες, οι κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη κορυφώνονται. Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ρουμανία και Ελλάδα είναι από τις χώρες όπου οι αγρότες προχωρούν σε μπλόκα, διαμαρτυρόμενοι για την ευρωπαϊκή πολιτική.

«Υπάρχουν χίλια τρακτέρ ή αγροτικά μηχανήματα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι οι αγρότες που διαδηλώνουν προέρχονται κυρίως από το Βέλγιο.

Live εικόνα από τις Βρυξέλλες

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν Γαλλικά ΜΜΕ,  οι αγρότες γκρέμισαν ένα ιστορικό άγαλμα από τη θέση του στην πλατεία Λουξεμβούργου ενώ υπήρξαν συγκρούσεις και με αστυνομικούς, οι οποίοι αποπειράθηκαν να περιορίσουν την συγκέντρωση.

Βίντεο και φωτογραφίες έχουν κατακλείσει τα social media στα οποία φαίνονται οι διαδηλωτές αγρότες να έχουν ανάψει φωτιές γύρω από το κτίριο όπου συνεδριάζουν οι 27.

Σημειώνεται ότι χθες Γάλλοι και Βέλγοι αγρότες απέκλεισαν ένα σημείο διέλευσης στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, καταγγέλλοντας «τη στρέβλωση του ανταγωνισμού» που επικυρώνεται από συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών και ζητούν για σήμερα «πολύ ισχυρές ανακοινώσεις».

Πρέπει να συζητήσουμε το θέμα των αγροτών

«Πρέπει να συζητήσουμε στο Συμβούλιο το θέμα των αγροτών, γιατί οι ανησυχίες που έχουν είναι εν μέρει θεμιτές», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, λίγο πριν ξεκινήσουν οι μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

«Η κλιματική μετάβαση είναι βασική προτεραιότητα για τις κοινωνίες μας», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός,  «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι αγρότες μας μπορούν να είναι εταίροι σε αυτό και να μετέχουν  στις συζητήσεις», τόνισε. Σημείωσε επίσης ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο διοικητικός φόρτος που έχουν θα παραμείνει σε λογικά πλαίσια» και τόνισε ότι οι ανακοινώσεις της Επιτροπής για παρέκκλιση κατά ένα έτος από την αγρανάπαυση «δίνουν λίγο περισσότερο οξυγόνο» στους αγρότες.

«Σήμερα έχουμε ένα μόνο στόχο, να φτάσουμε σε συμφωνία των 27», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο βασικό θέμα της Συνόδου Κορυφής που είναι η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) της ΕΕ (2021-2027) που περιλαμβάνει και τη «Διευκόλυνση για την Ουκρανία», μακροοικονομική βοήθεια ύψους 50 δισ. ευρώ.

Ο Αλ. Ντε Κρο  εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει τελική συμφωνία μεταξύ των «27». Υπενθύμισε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου υπήρχε συμφωνία μεταξύ των «26», η οποία βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι και σήμερα «είναι κρίσιμης σημασίας να φτάσουμε σε συμφωνία με τα 27 κράτη-μέλη». Υπογράμμισε ότι «φυσικά και είναι ανάγκη να υπάρχει διαφάνεια και να διασφαλίζεται ότι τα χρήματα ξοδεύονται σωστά – είναι ένα θεμιτό ζήτημα που μπορεί να απαντηθεί».

Καταλήγοντας ο Βέλγος πρωθυπουργός τόνισε ότι «η συμφωνία είναι προς το συμφέρον όλων» διότι το πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία περιλαμβάνεται στην αναθεώρηση του ΠΔΠ που προβλέπει χρηματοδότηση για το μεταναστευτικό, το Ταμείο Ανάκαμψης, τις πολιτικές γειτονίας και άλλες σημαντικές δράσεις της ΕΕ.