Με διαδικασίες φαστ τρακ εν μέρει ανακοινώθηκε η συμφωνία των «27» ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ, αφού όμως είχαν προηγηθεί μεταμεσονύκτιες διαβουλεύσεις σε διμερές, αλλά και πιο διευρυμένο επίπεδο με τον Ούγγρο Πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν.

Στις 11:20 τοπική ώρα η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εκατερίνα Κασίνγκε ανήρτησε στην πλατφόρμα «Χ» ότι η Σύνοδος μόλις είχε ξεκινήσει και μέσα σε έξι λεπτά, στις 11:26 ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι επετεύχθη συμφωνία μιλώντας για την ενότητα της ΕΕ.

Τις τελευταίες ημέρες είχε προηγηθεί θρίλερ με τις συνεχείς αντιρρήσεις και απορρίψεις των προσχεδίων από τον Βίκτορ Όρμπαν παρά το θετικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί τον Ιανουάριο ότι η Βουδαπέστη έδειχνε κάποιες μορφής συγκατάβαση.

Εχθές το βράδυ, επαναλήφθηκε το σκηνικό της Συνόδου του Δεκεμβρίου με διμερείς και διευρυμένες συναντήσεις. Στις 22:30 ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε συνάντηση με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούττε, τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς και τον Πολωνό Πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ. Η συζήτηση διήρκησε περίπου μέχρι τα μεσάνυχτα. Ο Σαρλ Μισέλ τους παρουσίασε το ανανεωμένο κείμενο με το οποίο συμφώνησαν. Από την πλευρά του, ο Βίκτορ Όρμπαν ήταν απών από το δείπνο των ηγετών, όμως «το μασάζ» της Ιταλίδας Πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και του Γάλλου Προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν στον Ούγγρο Πρωθυπουργό έγινε στο ξενοδοχείο «Amigo» στο κέντρο των Βρυξελλών. Ακολούθησαν συζητήσεις το πρωί μεταξύ Σαρλ Μισέλ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Όλαφ Σολτς, Εμμανουέλ Μακρόν, Τζόρτζια Μελόνι με τον Βίκτορ Όρμπαν στον οποίο επίσης παρουσιάστηκε το τροποποιημένο προσχέδιο. Ακολούθησαν διαβουλεύσεις του Σαρλ Μισέλ με τους Βάλτες, τον Πέδρο Σάντσες αλλά και άλλους ηγέτες. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός φάνηκε να «έχει λάβει το μήνυμα», έχοντας βέβαια κάνει ακόμη ένα σόου με βίντεο που ανέβασε το πρωί με τους αγρότες και εξαπολύοντας πυρά για πολλοστή φορά εναντίον των Ευρωπαίων και κατηγορώντας τους για «εκβιασμό».

Με την έναρξη της Συνόδου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ρώτησε εάν κάποιος είχε αντίρρηση με το κείμενο. Κανείς δεν αντιτάχθηκε και οι ηγέτες έφτασαν στην ομόφωνη συμφωνία.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων, η βασική παράγραφος που ξεμπλόκαρε ουσιαστικά την όλη κατάσταση αναφέρει ότι «με βάση την ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την εφαρμογή του μηχανισμού Διευκόλυνσης της Ουκρανίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεξάγει κάθε χρόνο συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή της Διευκόλυνσης με σκοπό την παροχή καθοδήγησης. Εάν χρειαστεί, σε δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για επανεξέταση στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου».

Η αναφορά για ενδεχόμενη νέα πρόταση από την πλευρά της Επιτροπής εκτιμάται ότι είναι κάτι που ικανοποίησε τον Όρμπαν, ο οποίος μέχρι εχθές ζητούσε ετήσια επαναξιολόγηση με ομοφωνία και επί της ουσίας «ετήσιο βέτο» από την πλευρά του. Όπως ανέφερε Ευρωπαίος Αξιωματούχος, πρόκειται για «win-win για όλους, αλλά και νίκη της ΕΕ» εφόσον μιλάμε για συμφωνία των «27».

Η χρηματοδότηση της Ουκρανίας εντάσσεται στην αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού στην οποία ο στόχος ήταν λύση-πακέτο καθώς συμπεριλαβάνονται κονδύλια για το μεταναστευτικό, αλλά και τις φυσικές καταστροφές.

Το «ναι» του Όρμπαν στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, έδωσε εν τέλει το πράσινο φως στην αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου συνολικά και όχι «σε κομμάτια».