Αφού εξασφάλισαν την έγκριση του Κογκρέσου για τα F-16 οι Τούρκοι άρχισαν (και πάλι) δειλά- δειλά, αλλά σταθερά να γκρινιάζουν. Τον εκνευρισμό τους τον δείχνουν σε δηλώσεις τους διάφοροι αξιωματούχοι που λένε γιατί η Ελλάδα να πάρει F-35 και εμείς F-16; Ξεχνώντας προφανώς πως δεν έκαναν ούτε ένα βήμα πίσω για τους S-400, ή ότι διατηρούν ακόμα στενές σχέσεις με την Ρωσία του Πούτιν. Το κυριότερο; Κάνουν πως ξεχνούν ότι ένας από τους λόγους που πήραν τα F-16 ήταν επειδή υπήρξε μετά από μια μακρά περίοδο μηδενική τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο. Ενοχλήθηκαν ακόμα (άκουσον- άκουσον) και με την επιτυχημένη σειρά του Mega «Famagusta», μόνον και μόνον επειδή περιέχει αλήθειες. Για ορισμένα ακροδεξιά τουρκικά ΜΜΕ (!) η σειρά περιέχει δήθεν συκοφαντίες κατά της «ειρηνευτικής επιχείρησης» της Τουρκίας στην Κύπρο, όπως χαρακτηρίζεται η τουρκική εισβολή, κάνοντας μάλιστα λόγο για διαστρέβλωση της ιστορίας καθώς συκοφαντούνται οι Τούρκοι στρατιώτες (!)

Παρά το γεγονός ότι προϋπόθεση για να πάρουν την έγκριση για τους F-16, είναι να μην χρησιμοποιηθούν εναντίον συμμαχικής χώρας, τι νομίζετε πως έκαναν: Αναβάθμισαν το παράνομο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου στην κατεχόμενη Κύπρο με στόχο να καταστεί η πρώτη στρατιωτική βάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το αεροδρόμιο κατασκευάστηκε το 1986 με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ και ήδη λειτουργεί ως κέντρο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (İHA) και των μη επανδρωμένων εξοπλισμένων αεροσκαφών (SİHA). Η παράνομη τουρκική βάση του Λευκόνοικου διευκολύνει, όπως γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ, την τουρκική πολεμική αεροπορία για επιχειρήσεις στην περιοχή, χωρίς να χρειάζεται ανεφοδιασμός.

***

Πρέπει να διαφυλαχθεί το ήρεμο κλίμα με την Άγκυρα

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ωστόσο στην ραδιοφωνική συνέντευξή του στις ελληνοτουρκικές σχέσεις λέγοντας ότι πρέπει να διαφυλαχθεί το ήρεμο κλίμα και παράλληλα αποκάλυψε ότι πρόθεσή του είναι να βρεθεί τον Μάιο στη γείτονα χώρα. Την πρόσκληση την είχε απευθύνει ο Ερντογάν προς τον Πρωθυπουργό όταν ο Τούρκος Πρόεδρος ήρθε στην Αθήνα. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα εξέφρασε την επιθυμία όταν βρεθεί στην Τουρκία να μεταβεί και στην Καππαδοκία για να πετάξει με αλεξίπτωτο. Να σημειώσω εδώ ότι πρόσκληση για να επισκεφθεί την Τουρκία είχε απευθύνει ο Ερντογάν και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

***

Πότε οι Αμερικανοί μας έδωσαν (και πάλι) δωρεάν φρεγάτες;

Εκείνο που γνωρίζω (και που το γνωρίζει πολύ καλά το Πολεμικό Ναυτικό) είναι ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν ήταν Πρωθυπουργός είχε ξεσπάσει, το 1990 ο πόλεμος στον Κόλπο, διαπραγματεύτηκε.

Του ζήτησαν οι Αμερικανοί να αποστείλει μία ελληνική φρεγάτα στην περιοχή, ώστε να εμποδίσει οποιαδήποτε πρόσβαση ξένων ναυτικών δυνάμεων. Ο Μητσοτάκης παζάρεψε το θέμα. Δεν είπε αμέσως το «ναι», αλλά κατάφερε ως αντιστάθμισμα να πάρει η χώρα μας από τις ΗΠΑ, εφτά πολεμικά πλοία, τρία αντιτορπιλικά τύπου Adams (με συμβολική τιμή) και τέσσερις φρεγάτες τύπου ΚΝΟΧ (εντελώς δωρεάν). Και κάτι ακόμα, ζήτησε από τους Αμερικανούς να εφοδιάζεται με καύσιμα η ελληνική φρεγάτα (ήταν η «Λήμνος») με δικά τους έξοδα. Δεν ξέρω τι συμφωνίες έγιναν, αλλά τα καύσιμα της ελληνικής φρεγάτας όσο έκανε περιπολίες στον Κόλπο τα πλήρωναν οι… Ιάπωνες. Και τα εφτά πλοία που μας έδωσαν οι Αμερικανοί είναι παροπλισμένα σήμερα.

***

Γιατί πήγε στη ΝΔ η Εύη

Τους λόγους που την ώθησαν να πάρει μεταγραφή για τη ΝΔ, εξήγησε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη στα «Παραπολιτικά», η πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου: «Τα τελευταία τρία χρόνια έχω απογοητευτεί από τον χώρο τον οποίο υποστήριξα για πάρα πολύ καιρό, το ΠΑΣΟΚ δηλαδή», είπε αρχικά η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ενώ σημείωσε πως ποτέ δεν ήθελε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ΝΔ έχει έναν σοβαρό κεντρώο χώρο, έχει τον συντηρητικό χώρο, έχει και τον φιλελεύθερο χώρο άρα εγώ θεωρώ ότι είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα. Ζούμε σε μια εποχή συγκλίσεων προς το κέντρο όπου ο πραγματικός πολιτικός αντίπαλος και εχθρός είναι ο ακροδεξιός λαϊκισμός και ο ακροαριστερός λαϊκισμός. Τα άκρα απειλούν την Ευρώπη, την Ελλάδα», επισήμανε. Ειδικά για τον Πρόεδρο του ΠαΣοΚ Νίκο Ανδρουλάκη ανάφερε ότι η αντιπολίτευση που κάνει είναι της δεκαετίας του 80.

Και κάτι ακόμα: Επειδή ορισμένοι ισχυρίστηκαν ότι παλαιά η Εύη Χριστοφιλοπούλου ανήκε στην ΟΝΝΕΔ, μαθαίνω ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, απλώς ως φοιτήτρια πήγαινε σε εκδηλώσεις τις ΔΑΠ μαζί με συμφοιτήτριές της.

***

Ο Κασσελάκης φόρεσε τα γυαλιά του

Επειδή έγινα κοινωνός του στιλιστικού ενδιαφέροντος κάποιων για το πρόσφατο look του Στέφανου Κασσελάκη με γυαλιά οράσεως -αυτά με τα οποία εμφανίστηκε προ ημερών στην συνάντησή του με την εικαστικό Γεωργία Λαλέ, δημιουργό της «ροζ σημαίας» κατά των γυναικοκτονιών που αποκαθηλώθηκε από το Ελληνικό Προξενείο της Νέας Υόρκης, αλλά και στο βίντεό του για τα think tanks του ΣΥΡΙΖΑ- θέλω να τους ενημερώσω ότι δεν ήταν μόνιμη η αλλαγή αλλά περιστασιακή. Και αυτό καθώς ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης φορά φακούς επαφής. Κάποιο μικρό πρόβλημα των ημερών εκείνων επέβαλε στον κ. Κασσελάκη να τους αντικαταστήσει φορώντας τα γυαλιά του με κοκκάλινο σκελετό ταρταρούγας. Μου είπαν μάλιστα ότι και ο Αλέξης Τσίπρας φορούσε φακούς επαφής. Λέτε;

Ο κ. Κασσελάκης πάντως ήταν χθες όλη μέρα στη Βουλή. Οι συναντήσεις του είχαν διπλωματικό ενδιαφέρον, αφού συναντήθηκε με τους πρεσβευτές της Κύπρου, της Γαλλίας και της Παλαιστίνης, παρουσία του διπλωματικού του συμβούλου κ. Καλπαδάκη. Την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ.

***

Η Σαουδική Αραβία τιμά τους… Patriot

Έως τον Νοέμβριο πήρε παράταση η παραμονή μιας συστοιχίας patriot στη Σαουδική Αραβία. Μαζί με το αντιπυραυλικό αυτό σύστημα βρίσκονται στην Σαουδική Αραβία, περίπου 120 Έλληνες στρατιωτικοί της Πολεμικής Αεροπορίας για τη συντήρησή του ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή επιχειρησιακό έτοιμο. Το patriot αυτό αποτελεί την ομπρέλα προστασίας από τους πυραύλους των Χούθι εναντίον των πετρελαιοπηγών. Οι Σαουδάραβες δεν χάνουν την ευκαιρία να δείχνουν την ευγνωμοσύνη τους προς την ελληνική κυβέρνηση και την Πολεμική Αεροπορία. Σήμερα στην πρεσβεία τους, εδώ στην Αθήνα, θα τιμήσουν τον πρώην υπουργό Αμύνης Νίκο Παναγιωτόπουλο γιατί επί της υπουργίας στάλθηκε η συστοιχία στην χώρα τους