Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά τη διάρκειά της ανακοίνωσε την αύξηση της πρώτης αρωγής προς τους αγρότες τονίζοντας ότι θέλει να πάει στις 10.000 ευρώ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τα F-35 και το εξοπλιστικό πρόγραμμα, αλλά και τις σχέσεις με την Τουρκία έπειτα από τις τελευταίες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας για την επικείμενη συμφωνία με τις ΗΠΑ για το εξοπλιστικό πρόγραμμα είπε: «Η επιστολή που έστειλε ο κ Μπλίνκεν αποτελεί την καλύτερη απόδειξη του στρατηγικού βάθους των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Η Ελλάδα εξασφάλισε ένα ποιοτικό πλεονέκτημα για την Πολεμική Αεροπορία αλλά και μια σημαντική συνεισφορά με δωρεάν υλικό που θα ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ήταν μια μακρά διαπραγμάτευση αλλά και απόδειξη του ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν έχουν πολλές χώρες δωρεάν πρόσβαση σε στρατιωτικό υλικό από τις ΗΠΑ. Διότι προφανώς ό,τι μπορούμε να πάρουμε δωρεάν υποκαθιστά δαπάνες που θα έπρεπε να κάνουμε για να ενισχύσουμε μελλοντικά την αποτρεπτική μας ικανότητα.

Στόχος μας ήταν πάντα να έχουμε ένα ποιοτικό αποτρεπτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας και στην ΠΑ το έχουμε καταφέρει. Η πάγια θέση της εξωτερικής πολιτικής ήταν ότι δεν μπορούμε να επιβάλουμε στις ΗΠΑ τι όπλα θα πουλήσει στην Τουρκία. Μπορούμε όμως να εξασφαλίσουμε να μην χρησιμοποιούνται όπλα κατά νατοικών συμμάχων. Οι ΗΠΑ αν κρίνουν ότι πρέπει να διακόψουν μια αμυντική προμήθεια έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν.

Πρέπει να διαφυλάξουμε το καλό κλίμα για συζητήσεις και αναλύσεις σε ένα κλίμα που παραπέμπει σε αντιπαράθεση σαν να ξεχνάμε ότι κάναμε σημαντικά βήματα με την Διακήρυξη των Αθηνών. Έχουμε βάλει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε ένα διάδρομο και έχουμε την υποχρέωση όσοι εμπλεκόμαστε στον δημόσιο διάλογο αυτό να το διαφυλάξουμε».

«Όποιος πιστεύει ότι η προσέγγιση θα προχωρήσει χωρίς αναταράξεις είναι εκτός τόπου και χρόνου»

Για τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Ερντογάν ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Όποιος πιστεύει ότι η προσέγγιση θα προχωρήσει χωρίς αναταράξεις είναι εκτός τόπου και χρόνου. Έχω την εμπειρία να διακρίνω ρητορικές πράξεις από τη δράση στο πεδίο. Τον Μάιο προγραμματίζω να επισκεφθώ την Άγκυρα, ως απάντηση στην επίσημη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, τον περασμένο Δεκέμβριο»

Για το χρονοδιάγραμμα απόκτησης των F-35 και το κόστος τους είπε: «Η πρώτη φάση δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί από το ΥΕΘΑ. Έχουμε δυνατότητα να αγοράσουμε μέχρι 40, δεν θα το κάνουμε μονομιάς γιατί είναι ακριβή προμήθεια. Έχουμε εξασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο για μια μοίρα με χρόνο παραλαβής τα τέλη αυτής της δεκαετίας.

Η Τουρκία έχει σημαντική εξαγωγική πολεμική βιομηχανία και εμείς τρέχουμε για να καλύψουμε την απόσταση από το παρελθόν. Έχουμε το βλέμμα μας και στο μέλλον με drone ή μη επανδρωμένα υποβρύχια. Πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτών των εξελίξεων.

Υπομονή μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Χρειαζόμαστε και οπλικά συστήματα και πρόβλεψη για διαρκή υποστήριξη ώστε τα οπλικά συστήματα να μην απαξιώνονται και αυτό ζήτησα από τη νέα ηγεσία του ΓΕΕΘΑ να φροντίσει να λειτουργούν σωστά τα υπάρχοντα εξοπλιστικά συστήματα πριν να προχωρήσουμε σε νέες προμήθειες».

«Όπου υπάρχουν καθυστερήσεις πατάω εγώ το γκάζι για να διορθώσω αδυναμίες»

Για τις αντιδράσεις των αγροτών ανέφερε: «Ο αγρότης της Θεσσαλίας έχει δίκιο για τη σχετική καθυστέρηση της τροπολογίας για το ηλεκτρικό ρεύμα. Έχουμε τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και τα σημειακά μιας Θεσσαλίας που υπέστη μια πρωτοφανή καταστροφή. Για την θεσσαλία έχουμε κάνει πράγματα και πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Πιστευ ότι ναι υπάρχει ένα πεδίο για να συναντηθούμε.

Έχουν ένα δεύτερο αίτημα. Ηδη οι αγρότες έχουν πάρει την πρώτη αρωγή των 2.000 ευρώ και βρίσκονται σε διαδικασία για τον κύριο πυρήνα της αποζημίωσης. Ζήτησα αύξηση της πρώτης αρωγής να πάμε στα 10.000 ευρώ για να το πάρουν πιο νωρίς. Σήμερα θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για την πρόσθετη αρωγή για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι αγρότες».

Στη συνέχεια έστειλε το μήνυμά του σε όσους προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις αναταράξεις στην αγορά: «Να ξέρουν όσοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αναταράξεις στην αγορά ότι το κράτος θα είναι αμείλικτο και στην αγροτική παραγωγή αλλά και γενικά για το θέμα της ακρίβειας. Κάθε μορφή κινητοποίησης πρέπει να είναι λελογισμένη και εμείς ακούμε τους αγρότες. Όπου υπάρχουν καθυστερήσεις πατάω εγώ το γκάζι για να διορθώσω αδυναμίες όπως στην περίπτωση του ρεύματος.

Δεν επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία μια ολική καταστροφή στον πρωτογενή τομέα. Ο πρωτογενής τομέας του 2030 σε συνθήκες κλιματικής κρίσης είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να μελετήσουμε πιο ενδελεχώς».

«Υπήρξε έξαρση εισαγόμενης ακρίβειας και πάνω σε αυτή υπήρξε πληθωρισμός της απληστίας»

Έπειτα η συζήτηση πήγε στο κομμάτι της ακρίβειας με τον κ. Μητσοτάκη να επισημαίνει: «Εδώ συμβαίνουν δύο πράγματα: αφενός υπήρξε έξαρση εισαγόμενης ακρίβειας και πάνω σε αυτή υπήρξε πληθωρισμός της απληστίας. Η απάντηση του κράτους δεν μπορεί παρά να είναι σκληρή. Έχουμε νομοθεσία για τα περιθώρια κέρδους, έχουμε τη ΔΙΜΕΑ και έχουμε τη βούληση για να επιβάλουμε και να εισπράξουμε μεγάλα πρόστιμα που δημιουργούν και αρνητική εικόνα στις εταιρείες. Θα εξακολουθούμε να το κάνουμε αυτό και κάνουμε και αλλαγές δομικές στην αγορά.

Είδαμε ότι η αγορά αυτή έχει περισσότερες στρεβλώσεις από αυτές που εκτιμούσαμε. Τώρα που μελετάμε στέλνουμε μήνυμα ότι σας βλέπουμε και δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε μεγάλα πρόστιμα στη ρίζα του. Δεν λύνονται όλα με κανονιστικές διατάξεις, είναι σημαντικό να λειτουργεί ο ανταγωνισμός.

Οι τιμές στο ράφι έχουν αυξηθεί έστω και αν μειώνεται ο πληθωρισμός. Το ζήτημα δεν είναι η μείωση του πληθωρισμού αλλά να υπάρξει αποκλιμάκωση. Στο ρεύμα το πετύχαμε, στα καύσιμα είμαστε δέσμιοι του παγκόσμιου εμπορίου».

Έπειτα επανέλαβε την πρόθεσή του για αύξηση του κατώτατου μισθού: «Για μένα αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα είναι η αύξηση των μισθών. Θα έχουμε αύξηση του κατώτατου μισθού και παραμένει η δέσμευσή μου για αύξηση στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Παράλληλα στηρίζουμε την οικογένεια και γι’ αυτό πήρα προσωπική απόφαση να γίνει αύξηση του επιδόματος γέννησης και αναδρομικά.

Αυτή η κυβέρνηση έστρεψε πάντα την προσοχή στους πιο αδύναμους γιατί μας ενδιαφέρει αυτός που τα βγάζει πέρα δύσκολα. Μερικές φορές αισθάνομαι ότι υπάρχουν δύο Ελλάδες, αυτή που ευημερεί με γεμάτα καταστήματα και μαγαζιά και μια που περνάει δύσκολα».

«Έχω ζητήσει αναθεώρηση του πλαισίου της Golden Visa και των μέτρων για το AirBnB»

Υπάρχει κόσμος που είναι στο ενοίκιο και υποφέρει. Ειδικά για τα νέα ζευγάρια το πρόγραμμα σπίτι μου πήγε πολύ καλά παρά την προσπάθεια της αντιπολίτευσης να το λοιδωρήσει. Έχω ζητήσει αναθεώρηση του πλαισίου της Golden Visa και των μέτρων για το AirBnB. Δεν θέλω να βιαστώ για το δεύτερο αλλά είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης. Αν αυξηθεί η προσφορά ΄διαμερισμάτων θα υπάρξει αποκλιμάκωση. Έχουμε πολλά κλειστά διαμερίσματα».

Επόμενο θέμα της συνέντευξης ήταν πανεπιστήμια. Στη συζήτηση έγινε αναφορά τόσο για την αστυνομία, όσο και για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Δύο θέματα που έχουν σηκώσει μεγάλη συζήτηση.

«Πολιτική μας και προσωπική προτεραιότητα είναι η στήριξη του δημοσίου πανεπιστημίου που πιστεύω ότι είναι σε καλύτερη κατάσταση πριν από 4 χρόνια. Η αστυνομία έχει επέμβει αρκετές φορές. Οι πρυτάνεις έχουν ευθύνη να ενημερώνουν για παράνομες πράξεις για να εκκενώνει καταλήψεις.

Μια συνέλευση φοιτητών δεν μπορεί να νομιμοποιεί την κατάληψη που από τη φύση της ως πράξη είναι παράνομη. Δεν μπορεί να είναι κατ’ έθιμον ανεκτή. Δεν είμαι καν σίγουρος ότι καθρεφτίζεται η πραγματική θέληση γιατί ξέρουμε τι συμβαίνει στις συνελεύσεις.

Η δυνατότητα στο δημόσιο πανεπιστήμιο να απελευθερωθεί, να συμπράττει προγράμματα με πανεπιστήμια του εξωτερικού. Για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος με τους πρυτάνεις και χαιρετίζω την απόφαση του αναγκαστικού μέτρο για τις εξετάσεις εξ αποστάσεως. Το εξάμηνο διεξήχθη κανονικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου ο νόμος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια»

Έπειτα, τόνισε ότι άμεσα ο νόμος θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή: «Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει με τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι δεδομένη και θα γίνει νόμος του κράτους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Θα υπάρξει μεγάλη απλοποίηση του καθεστώτος των ΕΛΚΕ και χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ευελιξία.

Μην ξεχνάμε ότι η Ελάχιστη Βάση εισαγωγής βάζει εκ των πραγμάτων ένα πλαίσιο στον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να εξυπηρετήσουν. Θέλουμε τμήματα ελκυστικά από τους φοιτητές ώστε το πτυχίο να έχει μεγαλύτερη ανταπόκριση στην αγορά εργασίας. Τα πανεπιστήμια μπαίνουν σε αυτή τη λογική με μεγαλύτερη ταχύτητα από το παρελθόν. Δεν υπάρχουν οι ιδέες περί ενός δημόσιου πανεπιστημίου αποκομμένου από την αγορά εργασίας.

Γιατί να μην έρθει στην Ελλάδα ένα πανεπιστήμιο όπως το Harvard; Γιατί να μην έρθουν στην Ελλάδα με αυτά που προσφέρει αμερικανικά πανεπιστήμια είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με το δημόσιο πανεπιστήμιο. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε ιδρύματα μη κερδοσκοπικά που θα μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά και όχι στα όρια του νόμου».

Μιλώντας για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ είπε: «Το 2016 όταν οι πολίτες που στήθηκαν στις ουρές για να με ψηφίσουν ως πρόεδρο της ΝΔ είχα δώσει τη δέσμευση ότι θα διευρύνω το κόμμα και θα το κάνω κόμμα εξουσίας και το πέτυχα. Η στρατηγική της διεύρυνσης πέτυχε. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε όλοι σε όλα και αυτό φάνηκε στο θέμα του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Η ΝΔ έχει διατηρήσει τον πυρήνα των αξιών της, αλλά μπορεί να κάνει μεταρρυθμίσεις προς όφελος όλων των πολιτών.

Στη Βρετανία γίνεται συνεχώς υπουργός να διαφοροποιείται από πολιτική της κυβέρνησης, να ψηφίζει ατομικά ως βουλευτής αλλά να δεσμεύεται από τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου και εγώ πρώτος είπα ότι δεν υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Καταλαβαίνω αυτούς που λένε φτάνει με τον γάμο των ομόφυλων αλλά είναι μια από τις μεταρρυθμίσεις. Έχω στον προγραμματισμό μου αρκετές νομοθετικές παρεμβάσεις και τώρα το πρωτεύων είναι η ακρίβεια».

«Ο κίνδυνος της πολιτικής αλαζονείας είναι ορατός και είναι δική μου υποχρέωση αυτό να μην συμβεί»

Τέλος, μιλώντας για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές ανέφερε: «Δεν φαντάζομαι να θέλω να δέσω τα κορδόνια της αντιπολίτευσης. Δεν θα μιλήσω γι αυτήν αλλά θα πω ότι ο κίνδυνος της πολιτικής αλαζονείας για ένα κόμμα που έχει τρεις φορές παραπάνω ποσοστά είναι ορατός και είναι δική μου υποχρέωση αυτό να μην συμβεί.

Η κοινωνία έχει προβλήματα, η αντιπολίτευση ας λύσει τα δικά της ζητήματα, οι ευρωεκλογές είναι μια αυτοτελής αναμέτρηση, επιλέγουμε τους εκπροσώπους στην Ευρωβουλή. Η ΝΔ απέδειξε ότι μπορούμε να εκπροσωπούμε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Πάρτε παράδειγμα το Ταμείο Ανάκαμψης που διαπραγματεύτηκα ο ίδιος και έφερα 36 δισ. ευρώ. Αυτά πρέπει να έχουν στο νου τους οι πολίτες».