Συνεχίζονται και εντείνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις με τους θεσσαλούς αγρότες να δίνουν ραντεβού το Σάββατο 1/2 στην Agrotica στη Θεσσαλονίκη, με σημείο συνάντησης η βόρεια είσοδο της ΔΕΘ-Helexpo

Στη χθεσινή πανθεσσαλική σύσκεψη που έγινε χθες στον Παλαμά οι αγρότες αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο με τα τρακτέρ τους σήμερα στην Καρδίτσα. Παράλληλα έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει η Εθνική Οδός ταυτόχρονα σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο.

Τρακτέρ από τις Σέρρες θα κάνουν την εμφάνιση τους νωρίς το πρωί της Πέμπτης στην Εγνατία Οδό, στο δρόμο Σερρών-Θεσσαλονίκης όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Οι Σερραίοι αγρότες θα ξεκινήσουν νωρίς το πρωί από την πόλη των Σερρών με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, όπου θα πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο που θα γίνει στην Agrotica και όπως αποφάσισαν θα παραμείνουν εκεί μέχρι και την Κυριακή.

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και μηχανοκίνητη πορεία θα κάνουν σήμερα και οι αγρότες του βορείου Έβρου. Η προσυγκέντρωση των τρακτέρ θα γίνει στις 10:00 στον βόρειο κόμβο και στη συνέχεια θα μπουν στην πόλη και θα παρατάξουν τα αγροτικά τους μηχανήματα στο κέντρο, για όση ώρα θα διαρκέσει το συλλαλητήριο.

Στο χορό των κινητοποιήσεων και οι αγρότες της Αχαΐας, οι οποίοι σήμερα θα συγκεντρωθούν στο κτίριο της Περιφέρειας περνώντας με τα τρακτέρ τους μέσα από την Πάτρα.

Αυξάνεται η αρωγή στους αγρότες της Θεσσαλίας

Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η αποζημίωση στους αγρότες που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel θα φτάσει έως και 10.000 ευρώ και πρόσθεσε ότι θα γίνουν και παρεμβάσεις σε υποδομές στη Θεσσαλία που θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ. «Ο αγρότης της Θεσσαλίας έχει δίκιο για τη σχετική καθυστέρηση της τροπολογίας για το ηλεκτρικό ρεύμα. Έχουμε τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και τα σημειακά μιας Θεσσαλίας που υπέστη μια πρωτοφανή καταστροφή. Για την θεσσαλία έχουμε κάνει πράγματα και πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Πιστευ ότι ναι υπάρχει ένα πεδίο για να συναντηθούμε» είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ.

Και πρόσθεσε: «Έχουν ένα δεύτερο αίτημα. Ηδη οι αγρότες έχουν πάρει την πρώτη αρωγή των 2.000 ευρώ και βρίσκονται σε διαδικασία για τον κύριο πυρήνα της αποζημίωσης. Ζήτησα αύξηση της πρώτης αρωγής να πάμε στα 10.000 ευρώ για να το πάρουν πιο νωρίς. Σήμερα θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για την πρόσθετη αρωγή για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι αγρότες».

Από την επομένη εβδομάδα θα μπορούν να υποβάλουν την αίτηση αναθεωρημένη ή νέα μέσα από την πλατφόρμα της πρώτης αρωγής arogi.gov.gr και θα ακολουθήσει διαδικασία διασταυρώσεων. Κατά τον πρώτο κύκλο έχουν ήδη χορηγηθεί 33,9 εκατ. ευρώ προς 16.400 αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες

Κατά το δεύτερο κύκλο θα υπάρχει πρόσθετη αρωγή ύψους 5.000 ευρώ ανά παραγωγό, για σοβαρές ζημιές και 10.000 ευρώ ανά παραγωγό για πολύ σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, σε πρώτες ύλες, σε αποθηκευμένα προϊόντα και κατεστραμμένα οχήματα.