Την προσεχή Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2024, θα συζητηθεί στη Βουλή η πορεία των έργων αποκατάστασης των «πληγών» που επέφερε η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία.

Η συζήτηση ήταν να διεξαχθεί στο πλαίσιο της ώρας του Πρωθυπουργού, την περασμένη Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, αλλά τελικά αναβλήθηκε για την προσεχή Παρασκευή.

Ο λόγος της αναβολής, όπως  είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ήταν το ότι ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης ένιωθε καταβεβλημένος καθώς τον ταλαιπωρούσε ακόμη ο ιός της γρίπης από τον οποίο προ ημερών είχε προσβληθεί.

Έτσι και μετά την ανάρρωσή του, ο Πρωθυπουργός θα προσέλθει αυτήν την Παρασκευή στη Βουλή και στην «Ωρα του Πρωθυπουργού»  θα αναφερθεί στο θέμα της πορείας των έργων αποκατάστασης στις πληγέντες περιοχές της Θεσσαλίας από την κακοκαιρία Daniel,  απαντώντας  στη σχετική επερώτηση που έχει καταθέσει ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς,  Αλέξης Χαρίτσης.

Ο κ. Χαρίτσης έχει καλέσει τον Πρωθυπουργό να απαντήσει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση των μέτρων ανακούφισης των πληγέντων και των έργων αποκατάστασης και αν θα υπάρξει ένα ολιστικό στρατηγικό σχέδιο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης για τη θωράκιση της Θεσσαλίας από τις συνέπειες τέτοιων φαινομένων.

Η Νέα Αριστερά ανακοίνωσε σχετικά με την επερώτηση Χαρίτση:

«Η Νέα Αριστερά φέρνει την φωνή των κατοίκων της Θεσσαλίας στην Βουλή. Την φωνή των πολιτών, των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των επαγγελματιών, όλων εκείνων που η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει εγκαταλείψει, έξι σχεδόν μήνες μετά την καταστροφή.

Την ίδια ώρα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας βρίσκονται στους δρόμους. Αυτή τη χρονιά όμως δεν πρόκειται μόνο για κινητοποιήσεις διεκδίκησης δίκαιων αιτημάτων αλλά για ζήτημα επιβίωσης. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόλυτη αβεβαιότητα για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα στον τόπο τους. Πώς θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το τεράστιο κόστος παραγωγής, με το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο τους κατεστραμμένο από την κακοκαιρία Daniel.

Η Νέα Αριστερά που στηρίζει τον αγώνα του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου, θα αναδείξει τα αναγκαία μέτρα αποκατάστασης ενώ θα συμβάλλει με τις προτάσεις της για ένα βιώσιμο, κοινωνικό και παραγωγικό μέλλον της περιοχής, που θα λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα και τις προκλήσεις που γεννά η κλιματική κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης καλείται να απαντήσει:

1. Σε ποια φάση βρίσκεται η υλοποίηση των μέτρων ανακούφισης των πληγέντων;
2. Ποιο είναι το ολιστικό στρατηγικό σχέδιο που απαιτείται, έτσι ώστε η περιοχή να μην ξαναζήσει αντίστοιχες καταστροφές στο άμεσο μέλλον;»