Σε επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για την επέλαση της κακοκαιρίας Avgi τις επόμενες ώρες. Τα φαινόμενα έχουν αρχίσει ήδη να επηρεάζουν πολλές περιοχές από το βράδυ της Δευτέρας (29/1) με την ΕΜΥ να εκδίδει το πρωί της Τρίτης (30/1) επικυρωμένη πρόβλεψη.

Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα που αφορούν 16 δήμους της Αττικής της Εύβοιας και της Βοιωτίας. Συγκεκριμένα σε πολλές περιοχές τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, ενώ υπάρχει σύσταση για τηλεργασία.

Συγκεκριμένα, στην Αττική οι Δήμοι στους οποίους τα σχολεία θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση είναι οι εξής:

  • Μάνδρας – Ειδυλλίας
  • Φυλής
  • Αχαρνών
  • Κηφισιάς
  • Ωρωπού
  • Πεντέλης
  • Διονύσου
  • Παλλήνης

Κλειστά σχολεία σε Εύβοια και Βοιωτία

Κάτι ανάλογο θα συμβεί και σε πολλές περιοχές της Εύβοιας και της Βοιωτίας όπου και εκεί έχουμε εκδήλωση ισχυρών φαινομένων. Για την ακρίβεια με τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσουν σήμερα (30/01) τα σχολεία στην Εύβοια και στη Βοιωτία.

Με απόφαση του Δημάρχου τα σχολεία όλων των βαθμίδων στο δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Αννας, θα παραμείνουν κλειστά έως την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και για την αποφυγή ατυχημάτων κατά την μεταφορά μαθητών, δασκάλων, καθηγητών κλπ.

Κλειστό θα παραμείνει αύριο Τρίτη 30 Ιανουαρίου το δημοτικό σχολείο του Αγίου Πέτρου της Κυνουρίας. Λόγω της προβλεπόμενης χιονόπτωσης και λόγω της επικινδυνότητας, κατά την πρόσβαση και κατά την παραμονή των παιδιών και των εκπαιδευτικών σε αυτό.

Την ίδια ώρα υπάρχουν και σχολεία στα οποία το κουδούνι θα χτυπήσει πιο αργά λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Για παράδειγμάς οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας αύριο Τρίτη 30 Ιανουαρίου θα ανοίξουν στις 10:00 πμ .

Πώς θα λειτουργήσει δημόσιος και ιδιωτικός τομέας

Το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο κατά την οποία περιγράφει πώς θα λειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες  σε 16 Δήμους των 3 Περιφερειών που αναμένεται να πληγούν με σφοδρότητα από την κακοκαιρία Avgi.

Συγκεκριμένα Πρόκειται για τους εξής Δήμους:

  • Περιφέρεια Αττικής: Δήμοι Μάνδρας Ειδυλίας, Φυλής, Αχαρνών, Κηφισιάς, Διονύσου, Ωρωπού, Πεντέλης, Παλλήνης
  • Π. Ε. Ευβοίας: Δήμοι Μαντουδίου –Λίμνης- Αγίας Άννας, Διρφύων -Μεσσαπίων, Ερέτριας
  • Π.Ε. Βοιωτίας: Δήμοι Τανάγρας, Θήβας, Αλιάρτου-Θεσπιέων, Ορχομενού, Λεβαδέων.

Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, διευκρινίζεται ότι τυχόν ραντεβού με Δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί για τις 30/1/2024 και εφόσον αποφασιστεί η αναστολή λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας αυτής, θα πρέπει να ενημερωθούν αρμοδίως με κάθε πρόσφορο τρόπο οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και να μεριμνήσουν άμεσα για τον επαναπρογραμματισμό νέου ραντεβού.

Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ισχυρή  σύσταση για τηλεργασία για την Τρίτη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα τονίζοντας ότι  σε περιπτώσεις όπου, με βάση τη φύση των καθηκόντων των εργαζομένων είναι δυνατή η εξ αποστάσεως παροχή εργασίας, συνιστάται η τηλεργασία.

Στις περιπτώσεις που η προσέλευση των υπαλλήλων κριθεί αιτιολογημένα ότι δύναται ή πρέπει να πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο από τον καθορισμένο χρόνο προσέλευσης, η τυχόν καθυστέρηση στην προσέλευσή τους κρίνεται αιτιολογημένη, εφόσον στοιχειοθετείται αντικειμενική αδυναμία προσέλευσης στον καθορισμένο χρόνο, καθώς σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προτάσσεται η ασφάλεια τους.