Την υποχρέωση των οδηγών οχημάτων όλων των κατηγοριών να εφοδιαστούν με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, από σήμερα (30.01.2024) και μέχρι την ύφεση των καιρικών φαινομένων, ανακοίνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων και με στόχο την διασφάλιση της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας των οχημάτων, καθώς και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, η νεότερη ανακοίνωση αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, όλο το οδικό δίκτυο του Δήμου Ανωγείων, της Δημοτικής Ενότητας Κουλούκωνα και της τοπικής κοινότητας Ζωνιανών Δήμου Μυλοποτάμου, την Επαρχιακή Οδό «Τρία Μοναστήρια-Αγία Γαλήνη», την  Επαρχιακή Οδό «Παλέ-Ροδάκινο», την Επαρχιακή Οδό, από την τοπική κοινότητα Σπηλίου έως την τοπική κοινότητα Γερακαρίου, όλο το οδικό δίκτυο της τοπικής κοινότητας Μυριοκεφάλων και στην επαρχιακή οδό από την τοπική κοινότητα Μυριοκέφαλα έως την διασταύρωση με Βιλανδρέδο και όλο το οδικό Δίκτυο του Δήμου Αμαρίου.

Για την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, από τις 10 το βράδυ απόψε (30.01.2024) και πιο συγκεκριμένα για το Δήμο Ιεράπετρας, τα μέτρα αφορούν στην τοπική κοινότητα Μαλλών, Καλαμαύκας, Ανατολής, Μεταξοχωρίου, Χριστού, Μύθων, Ρίζας, Γδοχίων, Σελεκάνο, Άνω Πλάτανος και Ρογδιό δ.κ.Μαλλών, ενώ για τον Δήμο Αγίου Νικολάου, αφορά από το 30,8 χλ, Αγίου Νικολάου-Οροπεδίου Λασιθίου (τοπική κοινότητα Ζενίων) μέχρι και το οροπέδιο Λασιθίου.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας,  θα ισχύσει απαγόρευση της κυκλοφορίας παντός είδους οχημάτων από την θέση Πλάτανος έως και το οροπέδιο Καθαρού.

Κλειστά τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, οι σχολικές μονάδες του Δήμου Βιάννου, λόγω της έντασης της κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή, με  απόφαση του Δημάρχου Βιάννου, Παύλου Μπαριτάκη. Η απόφαση αφορά όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσιο, Λύκειο καθώς και το Δημοτικό Βρεφονηπιακό σταθμό) που θα παραμείνουν κλειστές, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου τα φαινόμενα όπως έχει ανακοινωθεί από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στο πιο πρόσφατο μετεωρολογικό δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, θα συνεχιστούν, μέχρι αύριο το απόγευμα, οπότε και αναμένεται να αρχίσει η εξασθένηση τους.

«Με βάση το έκτακτο επικαιροποιημένο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που έχει αποσταλεί από την ΕΜΥ, αποφασίστηκε τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά για προληπτικούς λόγους και για λόγους ασφαλείας. Παρακολουθούμε το φαινόμενο και είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε με τα μηχανήματα όπου χρειαστεί, όπως έγινε σήμερα το πρωί σε ένα τμήμα του οδικού δικτύου του Δήμου. Το ευχάριστο είναι πως μέχρι τώρα δεν έχουνε παρατηρηθεί ιδιαίτερα προβλήματα, με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων να είναι ομαλή», επισήμανε ο Δήμαρχος Βιάννου.

Προειδοποίηση προς τους οδηγούς

Την προσοχή των οδηγών που σκοπεύουν να κινηθούν προς τα Ανώγεια εφιστά η Πολιτική Προστασία του Δήμου Μαλεβιζίου, καθώς η χιονόπτωση στο Γωνιανό φαράγγι καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη διέλευση των οχημάτων.

Οι οδηγοί, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, θα πρέπει μέχρι και την Τετάρτη το απόγευμα να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ενώ αν κινηθούν προς τα Ανώγεια τα οχήματα θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών.

Μηχανήματα του Δήμου Μαλεβιζίου βρίσκονται στην περιοχή και επιχειρούν για τη διευκόλυνση των οδηγών.

Σύμφωνα με το νεότερο ανακοινωθέν της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι χιονοπτώσεις αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι και το απόγευμα της Τετάρτης 31 Ιανουαρίου.

Μέτρα για αστέγους

Από την αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας ανακοινώνεται ότι το Κέντρο Αστέγων (Ικάρου 121 – τηλ. 2810336050) θα παραμείνει ανοικτό το βράδυ της Δευτέρας, ενώ για την προστασία των πολιτών και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, θα είναι ανοιχτή η αίθουσα του Πολύκεντρου Νεολαίας Δήμου Ηρακλείου (Ανδρόγεω 4), από 8 το πρωί έως 8 το βράδυ και οι χώροι των εντευκτηρίων των 11 ΚΕΚΟΙΦ-ΑΠΗ του δήμου, από 8 το πρωί ως και τις 3 μμ. Πιο συγκεκριμένα, τα ΚΕΚΟΙΦ-ΑΠΗ Αγίας Τριάδας, Κέντρου, Κατσαμπά, Πόρου, Θερίσου, Δειλινών, Τάλως, Μασταμπά,  Φορτέτσας, Αγίου Ιωάννη και Νέας Αλικαρνασού.

Σύμφωνα με το Δήμο Ηρακλείου, εφόσον κριθεί απαραίτητο, θα παραταθούν τα παραπάνω μέτρα για όσο διαρκούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα και θα υπάρξει και νέα ανακοίνωση. Για οποιαδήποτε πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται και στη Δημοτική Αστυνομία, καλώντας στο 2813409500, Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 08.00 έως τις 20.00 και Σάββατο από τις 08.00 έως τις 15.00.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ