Χιόνια, ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και θυελλώδεις βόρειους ανέμους, φέρνει η έλευση της κακοκαιρίας AVGI η οποία επηρεάζει από σήμερα Δευτέρα (29/1) Θεσσαλία, Σποράδες, Αττική, Ανατολική Στερεά, Εύβοια και βόρεια – ανατολική Πελοπόννησο και Κρήτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση ο καιρός θα παρουσιάσει περεταίρω επιδείνωση από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας προς Τρίτη, με τις καταιγίδες και τις χιονοπτώσεις να ενισχύονται σημαντικά. Ειδικότερα οι χιονοπτώσεις έως αύριο το πρωί θα επηρεάσουν και περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου της Θεσσαλίας και της Στερεάς, καθώς και την Αττική. Την Τετάρτη 31/01 τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

Όπως γνωστοποιήθηκε από σήμερα έως και την Τετάρτη 31/1 τίθεται σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων βαρέως τύπου στην Εθνική Οδό από τα Μάλγαρα μέχρι την Αθήνα. Οι αποφάσεις ελήφθησαν κατά την σύσκεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου για την κακοκαιρία «AVGI», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι βρίσκονται σε επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας, με δημάρχους της Εύβοιας και της Βοιωτίας, καθώς και περιφερειάρχες, για τη μη λειτουργία των σχολείων δια ζώσης για αύριο Τρίτη και τη διεξαγωγή τηλεκπαίδευσης.

Επιπλέον, ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι θα γίνει σύσταση για τηλεργασία αύριο, Τρίτη, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε Εύβοια, Βοιωτία αλλά και σε δήμους της περιφέρειας Αττικής, και συγκεκριμένα στους δήμους Μάνδρας, Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης και Παλλήνης.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, τα στοιχεία «αναθεωρούνται πάντα σε σχέση με την εξέλιξη της κακοκαιρίας. Αυτή την στιγμή το ΕΣΚΕΔΙΚ επικοινωνεί με τους δημάρχους. Έχουμε ήδη επικοινωνήσει με τους περιφερειάρχες και φυσικά έχει ενημερωθεί η προεδρία της κυβέρνησης» και προσέθεσε ότι η σύσταση προς τους πολίτες για την αυριανή ημέρα είναι, εφόσον δεν συντρέχει λόγος, να αποφύγουν τις μετακινήσεις με τα οχήματα τους στο λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά και στο κομμάτι της Εθνικής Οδού, που θα απαγορευτεί η κυκλοφορία για τα βαρέα οχήματα. «Η σύσταση για την αυριανή ημέρα για όλους αυτούς που δεν έχουν λόγο μετακίνησης είναι να μην κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα ούτε στο λεκανοπέδιο της Αττικής -και φυσικά στο κομμάτι που προανέφερα της Εθνικής Οδού- και να είναι προσεκτικοί, γιατί υπάρχουν προβλέψεις για πιθανές κατά περιόδους χιονοκαταιγίδες και για ακραίους ανέμους 9 και 10 μποφόρ. Νομίζω ότι όσοι μπορούμε να αποφεύγουμε τις μετακινήσεις μας γι’ αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, περίπου των 24 ωρών, με μία επανεξέταση για το πώς θα είναι τα πράγματα το πρωί της Τετάρτης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Μεγαλύτερη η διάρκεια της κακοκαιρίας AVGI στην Κρήτη

Για την Κρήτη, που η διάρκεια της κακοκαιρίας φαίνεται να είναι και λίγο μεγαλύτερη, ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι χρειάζεται προσοχή και συνέστησε αποφυγή των μετακινήσεων σε περιοχές του νομού Χανίων και του νομού Ρεθύμνης.

«Υπάρχει ένα ιδιαίτερο σχέδιο για την Κρήτη το οποίο αφορά το Πυροσβεστικό Σώμα, την ΕΛΑΣ αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πολιτική Προστασία», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

«Όπως είπα και χθες, πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα, και σοβαρότητα και να προσπαθήσουμε να είμαστε προσεκτικοί γι΄ αυτές τις επόμενες ώρες. Αν και εφόσον αλλάξει κάτι θα υπάρξει κι άλλη ενημέρωση», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

Στην συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έλαβαν μέρος ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, Φάνης Σπανός, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), υποστράτηγος Δημήτριος Μπριόλας, εκπρόσωποι του ΓΕΕΘΑ και της ΕΛΑΣ, και τα μέλη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου, Ευθύμιος Λέκκας (πρόεδρος του ΟΑΣΠ), Θεόδωρος Κολυδάς (διευθυντής της ΕΜΥ), Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος (διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών), Δημήτριος Ζιακόπουλος (μετεωρολόγος) και Χριστίνα Σούζη (μετεωρολόγος).

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Ολοκληρώθηκε προ ολίγου η σύσκεψη με την Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου, παρουσία της ΕΛΑΣ, των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος και αποφασίστηκε καταρχάς η απαγόρευση της κυκλοφορίας των βαρέων οχήματων από σήμερα το βράδυ στις 8 μέχρι την Τετάρτη στις 10 το πρωί στην Εθνική Οδό από τα Μάλγαρα μέχρι την Αθήνα. Φυσικά αυτό θα αναθεωρείται ανάλογα με την εξέλιξη της κακοκαιρίας. Επίσης βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες στην Εύβοια και στη Βοιωτία για τη μη λειτουργία των σχολείων δια ζώσης για αύριο Τρίτη και με το Υπουργείο Παιδείας για τηλεκπαίδευση. Σύσταση για τηλεργασία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για αυτές τις περιφερειακές ενότητες, καθώς και στους δήμους Μάνδρας, Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης και Παλλήνης σε ό,τι έχει να κάνει με την Περιφέρεια Αττικής για αύριο Τρίτη. Όσα στοιχεία σας έδωσα αναθεωρούνται πάντα σε σχέση με την εξέλιξη της κακοκαιρίας. Αυτή την στιγμή το ΕΣΚΕΔΙΚ επικοινωνεί με τους δημάρχους. Έχουμε ήδη επικοινωνήσει με τους περιφερειάρχες και φυσικά έχει ενημερωθεί η Προεδρία της Κυβέρνησης. Η σύσταση για την αυριανή ημέρα για όλους αυτούς που δεν έχουν λόγο μετακίνησης είναι να μην κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα ούτε στο λεκανοπέδιο της Αττικής- και φυσικά στο κομμάτι που προανέφερα της Εθνικής Οδού- και να είναι προσεκτικοί, γιατί υπάρχουν προβλέψεις για πιθανές κατά περιόδους χιονοκαταιγίδες και για ακραίους ανέμους 9 και 10 μποφόρ. Νομίζω ότι όσοι μπορούμε να αποφεύγουμε τις μετακινήσεις μας γι’ αυτό το μικρό χρονικό διάστημα περίπου των 24 ωρών με μία επανεξέταση για το πώς θα είναι τα πράγματα το πρωί της Τετάρτης. Για την Κρήτη, που η διάρκεια της κακοκαιρίας φαίνεται να είναι και λίγο μεγαλύτερη, απ’ τη μία προφανώς θέλουμε τις βροχοπτώσεις γιατί είχε πέσει η στάθμη των υδάτων σε ταμιευτήρες και αυτό είναι θέμα άρδευσης, αγροτικής παραγωγής και φυσικά τουρισμού και το περισσότερο νερό είναι καλοδεχούμενο. Όμως προσοχή και σύσταση ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με τις μετακινήσεις και ειδικά σε περιοχές όπως οι νομοί Χανίων και Ρεθύμνης. Υπάρχει ένα ιδιαίτερο σχέδιο για την Κρήτη, το οποίο αφορά το Πυροσβεστικό Σώμα, την ΕΛΑΣ, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πολιτική Προστασία. Όπως είπα και χθες, πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα, και σοβαρότητα και να προσπαθήσουμε να είμαστε προσεκτικοί γι’ αυτές τις επόμενες ώρες. Αν και εφόσον αλλάξει κάτι θα υπάρξει κι άλλη ενημέρωση»

Χιόνια και στην Αττική

Σε έξι σημαντικές ερωτήσεις για την εξέλιξη της κακοκαιρίας AVGI απαντάει ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης σε σχετική δημοσίευσή του στα social media.

«Πολικές αέριες μάζες κινούμενες από τα βόρεια βορειοανατολικά τμήματα της Ευρώπης προς την περιοχή μας, θα προκαλέσουν ραγδαία επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τα χιόνια ή το χιονόνερο, τους τοπικά πολύ θυελλώδεις βοριάδες και σαφώς τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας», αναφέρει.

Αναφορικά για την Αττική και πώς θα επηρεαστεί από τα χιόνια, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης τονίζει ότι «θα δεχτεί χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές (500 περίπου μέτρα και πάνω), ενώ προς τα βόρεια τμήματα θα δούμε χιονοπτώσεις και πιο χαμηλά με ένα ενδεικτικό υψόμετρο τα 300 με 400 μέτρα και πάνω».

Αναλυτικά η ανάρτηση του μετεωρολόγου:

«Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ 6 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

1. ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΤΟΜΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

Πολικές αέριες μάζες κινούμενες από τα βόρεια βορειοανατολικά τμήματα της Ευρώπης προς την περιοχή μας (πρώτος χάρτης), θα προκαλέσουν ραγδαία επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τα χιόνια ή το χιονόνερο, τους τοπικά πολύ θυελλώδεις βοριάδες και σαφώς τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

2. ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ ΑΦΟΡΑ ΑΥΤΗ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ

Περιοχές που βρίσκονται ανατολικότερα της οροσειράς της Πίνδου και νοτιότερα της Χαλκιδικής θα δεχτούν την επίδραση αυτού του κύματος κακοκαιρίας. Είναι γενικά περιοχές που «βλέπουν» προς το Αιγαίο ή που βρέχονται από αυτό. Αυτή η εξέλιξη προκύπτει αφενός από τη μετατόπιση της πολικής αέριας μάζας και αφετέρου με το πως αυτή αλληλεπιδρά με την τοπογραφία της χώρας μας.

Αυτή η πολική αέρια μάζα για να δώσει τα φαινόμενα των χιονοπτώσεων, του χιονόνερου αλλά και των βροχών θα πρέπει να πάρει υγρασία μέσα από το Αιγαίο, να σχηματίσει σύννεφα και στη συνέχεια να εναποθέσει αυτά τα υδατώδη κατακρημνίσματα στις περιοχές όπου θα κινηθούν αυτοί οι νεφικοί σχηματισμοί. Η οροσειρά της Πίνδου από την άλλη λειτουργεί σαν «φράχτης» κι εμποδίζει την περεταίρω μετατόπιση δυτικότερα των φαινομένων. Έτσι ο αέρας που φτάνει στα δυτικά καθώς κατέρχεται από τις δυτικές πλαγιές της οροσειράς της Πίνδου φτάνει πολύ ξηρός έχοντας αφήσει τα ποσά υγρασίας που προηγουμένως απέκτησε από το Αιγαίο στις προσήνεμες βουνοπλαγιές της οροσειράς.

Στον δεύτερο χάρτη μας όπου απεικονίζεται η νεφοκάλυψη διακρίνουμε τον μηχανισμό που μόλις περιγράψαμε.

3. ΣΕ ΠΟΙΑ ΥΨΟΜΕΤΡΑ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ

Στον τρίτο χάρτη μας διακρίνονται με τις λευκές αποχρώσεις οι περιοχές που θα δεχτούν χιονοπτώσεις ενώ με τις αριθμητικές τιμές σημειώνονται και τα ενδεικτικά υψόμετρα χωρίς αυτό βέβαια να είναι και απόλυτο.
Θα δούμε τον χορό των χιονονιφάδων να στήνεται και πάνω από τη θάλασσα, περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας να βάζουν πολλά εκατοστά χιονιού και χαμηλά, και την Κρήτη να βάζει πολλά εκατοστά χιονιού σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

4. ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΦΥΣΑ ΠΟΛΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ

Οι πολικές αέριες μάζες καθώς θα αλληλεπιδράσουν με θερμότερες θα δημιουργήσουν αυτό που λέμε στη Μετεωρολογία έντονη θερμοβαθμίδα (μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας) που με τη σειρά της θα οδηγήσει σε έντονη βαροβαθμίδα (μεγάλη διαφορά πίεσης) και αλληλεπιδρώντας οι παράγοντες αυτοί με την τοπογραφία της χώρας μας θα δημιουργήσουν πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους όπως διακρίνουμε και στον τέταρτο χάρτη μας με τις πορτοκαλί και κόκκινες αποχρώσεις.

5. ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

Η περιοχή της Αττικής θα δεχτεί χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές (500 περίπου μέτρα και πάνω), ενώ προς τα βόρεια τμήματα θα δούμε χιονοπτώσεις και πιο χαμηλά με ένα ενδεικτικό υψόμετρο τα 300 με 400 μέτρα και πάνω.

Ο λόγος που διατηρούνται τα υψόμετρα χιονόπτωσης σχετικά υψηλά ιδιαίτερα για τμήματα που βρίσκονται από Κηφισιά – Μαρούσι και κάτω, είναι ο βορειοανατολικός άνεμος ο οποίος θα μεταφέρει υγρασία και θερμότητα από το Αιγαίο και που στην ουσία θα μας προστατεύσει από επικίνδυνες και ακραίες καταστάσεις.
Αξίζει όμως να εστιάσουμε την προσοχή μας στο βορειοδυτικό τόξο του νομού, γύρω δηλαδή από Κιθαιρώνα και δυτική Πάρνηθα όπου εκεί ο βορειοανατολικός άνεμος δεν θα ασκεί τέτοια επίδραση οπότε θα δούμε πυκνό χιόνι και με διάρκεια και μάλιστα σε πολύ πολύ χαμηλά υψόμετρα σχεδόν ημιπεδινές περιοχές. Ο πέμπτος χάρτης μας αποτυπώνει όσα αναλύσαμε μόλις.

6. ΠΟΤΕ ΕΚΤΟΝΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΟΛΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Για περιορισμό και εξασθένιση του κύματος χιονοκαιρίας θα μπορούμε να μιλάμε από το μεσημέρι της Τετάρτης με εξαίρεση την περιοχή της Κρήτης όπου εκεί τα φαινόμενα θα επιμείνουν ένα 24ωρο ακόμη, δηλαδή μέχρι και την Πέμπτη».

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ

Το έκτακτο Δελτίο επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 27-01-2024/1100 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Οι υψηλές πιέσεις στα βορειοδυτικά Βαλκάνια που συνοδεύεται με τις χαμηλές πιέσεις στην ανατολική Μεσόγειο προκαλούν θυελλώδεις άνεμους με περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας το επόμενο διήμερο και τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις στα νοτιότερα τμήματα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, στα ορεινά και τα ημιορεινά ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

Το σύστημα της εν λόγω κακοκαιρίας έχει λάβει την ονομασία «AVGI» από την ομάδα της EUMETNET για την νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Πιο αναλυτικά:

Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

  • Θεσσαλία – Σποράδες: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές (κυρίως Μαγνησία) και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και βαθμιαία τη νύχτα θα εξασθενήσουν.
  • Ανατολική Στερεά: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές (κυρίως Βοιωτία – Φθιώτιδα) και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) (κυρίως Βοιωτία) και βαθμιαία από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.
  • Εύβοια: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και βαθμιαία από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.
  • Αττική: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές κυρίως στα βόρεια και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στις ανατολικές, βόρειες και δυτικές περιοχές. Από τη νύχτα τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
  • Βόρεια και ανατολική Πελοπόννησος: Σήμερα Δευτέρα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και από τη νύχτα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Τα φαινόμενα τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) πρόσκαιρα θα ενταθούν και από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.
  • Κρήτη: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και θα εξασθενήσουν από το βράδυ της Τετάρτης (31-01-24).

Β. Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:

  • Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.
  • Την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) στις Σποράδες, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και βαθμιαία από τις απογευματινές ώρες στην Κρήτη.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr). Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται ανά δωδεκάωρο.