Ξεκίνησε η επέλαση της κακοκαιρίας για την οποία προειδοποιούσαν τις τελευταίες μέρες οι μετεωρολόγοι. Ήδη χιονίζει στη Σέτα Ευβοίας και στην ορεινή Κυνουρία, ενώ στα άσπρα ντύθηκε από χθες το μεσημέρι (28/1) και η Πάρνηθα.

«Η κατάσταση είναι καλή ακόμα, δεν έχουμε ακόμα ακραία καιρικά φαινόμενα. Το χιόνι καθαρίζεται διαρκώς, η κατάσταση διαρκώς μεταβάλλεται» είπε μιλώντας στο OPEN ο αντιδήμαρχος Αμαρύνθου, Δ. Αργύρης. «Από ότι μας έχουν πει δύσκολες μέρες θα είναι σήμερα και αύριο» πρόσθεσε. «Ελπίζουμε να μην κλείσουν δρόμοι σε Αμάρυνθο και Ερέτρια» επισήμανε.

Ίδια εικόνα και στη βόρεια Κυνουρία. «Είχαμε δύο χιονοπτώσεις μικρές, το πρωί και το απόγευμα, αλλά πάνω από 600 μέτρα. Δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα, σε κάποια σημεία έχει παγετό. Έχουμε προμηθεύσει τις κοινότητες με αλάτι. Ο δρόμος είναι καθαρός, απλά σε κάποια σημεία έχει πάγο και θέλει προσοχή» είπε ο δήμαρχος Γ. Καμπύλης.

Μαρουσάκης: Στα δύο η χώρα

Σε δύο τμήματα είναι χωρισμένη η χώρα μας σε αυτή την κακοκαιρία, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη: από την οροσειρά της Πίνδου και πιο ανατολικά και από τη Χαλκιδική και πιο νότια. Σήμερα θα είναι περισσότερες οι χιονοπτώσεις και τα φαινόμενα θα κορυφωθούν αύριο.

«Προσοχή στη Μαγνησία και προς τη Βοιωτία, στα κεντρικά και βόρεια τμήματα, εκεί θα πέσουν περισσότερα χιόνια» είπε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης. Σε Αττική και Εύβοια θα χιονίσει σε υψόμετρο 300-400 μέτρων.

Αύριο 30/1 και την Τετάρτη υπάρχει η πιθανότητα απαγορευτικού απόπλου καθώς οι θυελλώδεις άνεμοι θα φτάσουν τοπικά τα 9-10 μποφόρ.

Σήμερα στην Αττική βροχή ή χιονόνερο. Από τον Άγιο Στέφανο και πιο βόρεια θα αρχίσει να χιονίζει από σήμερα το βράδυ. «Η αυριανή μέρα θα είναι για την Αττική» η μέρα που θα χιονίζει, είπε ο γνωστός μετεωρολόγος. Η κακοκαιρία δεν θα επηρεάσει τη Θεσσαλονίκη, με τον υδράργυρο στους 9 βαθμούς.

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, με κύρια χαρακτηριστικά την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και τις χιονοπτώσεις, κυρίως στα ανατολικά της χώρας από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα.

Παράλληλα θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα.

Πιο αναλυτικά:

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

  • Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα νησιά του Αιγαίου (στα ορεινά) καθώς και σε ορεινές – ημιορεινές περιοχές της Κρήτης.
    Ειδικότερα για την Αττική προβλέπεται ένταση των χιονοπτώσεων από το βράδυ της Δευτέρας (29-01-24) στα ορεινά και ημιορεινά και από τη νύχτα σε περιοχές με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m).
  • Την Τρίτη (30-01-24) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, τις βόρειες και ανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου καθώς και στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.
  • Την Τετάρτη (31-01-24) οι χιονοπτώσεις βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ορεινά – ημιορεινά της Κρήτης.

Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:

  • Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.
  • Την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους από το μεσημέρι της Δευτέρας (29-01-24) έως και την Τρίτη (30-01-24) κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Καλλιάνος: Πού θα το στρώσει στην Αττική

Από σήμερα έως και την Τετάρτη θα είναι τα πιο κρύα 24ωρα της κακοκαιρίας σύμφωνα με την πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου.

«Πιθανή χιονόστρωση (από πολύ ελαφρά έως αρκετά αξιόλογη) στην Αττική θα έχουν οι παρακάτω περιοχές: Διόνυσος, Εκάλη, Ροδόπολη, Δροσιά, Πεντέλη, Ντράφι, Θρακομακεδόνες, Κρυονέρι, Άνοιξη, Άγιος Στέφανος, Φυλή, Βίλια, πιθανώς και Κηφισιά αλλά και άλλες τριγύρω περιοχές» επισημαίνει ο μετεωρολόγος και κάνει πρόβλεψη για τις θερμοκρασίες στο κέντρο της Αθήνας:

  • Δευτέρα : 4…9 °C
  • Τρίτη : 3…8 °C
  • Τετάρτη : 2…10°C

Ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση και η θερμοκρασία θα ανέβει από την Πέμπτη σε όλη την Ελλάδα.

Τσατραφύλλιας: Πού θα πέσει ο μεγαλύτερος όγκος χιονιού

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια ο μεγαλύτερος όγκος χιονιού θα πέσει στην Εύβοια (200-300μ), στηξ Βοιωτία (200-300μ), στην Αττική (300-400), στην Κρήτη (500-600μ), με ορατό το ενδεχόμενο να πέσουν και χιονοθύελλες.

Υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες οφείλουν να είναι, με απόφαση του Διευθυντή Τροχαίας Αττικής, από την 22:00 σήμερα Δευτέρα 29-01-2024 τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών λόγω της κακοκαιρίας. Αυτό ισχύει εφόσον τα οχήματα δεν φέρουν ειδικά ελαστικά κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής.

Οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται:

  • να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων τους με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα, καθώς και ικανή ποσότητα καυσίμων,
  • να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών μέσων που φέρουν,
  • να προσαρμόζουν την οδήγησή τους ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες,
  • να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση,
  • να συμμορφώνονται στα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι για όσους δεν έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες το πρόστιμο είναι ύψους 80 ευρώ.

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών

Η ΕΛ.ΑΣ ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων, στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας – Θηβών από τις 22:00 το βράδυ της Κυριακής (28/1).

Ειδικότερα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, με αποφάσεις της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βοιωτίας, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων από την 22:00 ώρα 28-01-2024 έως ύφεσης των φαινομένων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας Π.Ε.Ο. Ελευσίνας-Θηβών από το 5ο χλμ (πρατήριο καυσίμων REVOIL – πρώην CYCLON) του Ν. Αττικής έως το 34ο της Π.Ε.Ο. Ελευσίνας Θηβών του Ν. Βοιωτίας.

Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται:

  • Οχήματα οδικής βοήθειας.
  • Φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι.
  • Οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Τα κλειστά σχολεία

Κλειστά θα είναι από σήμερα Δευτέρα (29/1/2024) έως την Τετάρτη τα σχολεία στον Δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας, αλλά και τα σχολεία των Στροπώνων (Νηπιαγωγείο και Δημοτικό) και της Στενής (Νηπιαγωγείο-Δημοτικό-Γυμνάσιο).

Λόγω της κακοκαιρίας τα μαθήματα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Φλώρινας και του Δήμου Αμυνταίου θα ξεκινήσουν μία ώρα αργότερα, μετά από απόφαση των δημάρχων. Κανονικά θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί.

Κλειστά θα παραμείνουν λόγω προγραμματισμένης διακοπής ρεύματος το 2ο Δημοτικό Παλλήνης, το 1ο Γυμνάσιο Παλλήνης και το 1ο Λύκειο Παλλήνης.