Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας άσκησε έντονη κριτική κατά του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου HBO το οποίο έδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο σε έναν Σέρβο ηθοποιό, ο οποίος τάσσεται υπέρ της εισβολής της Ρωσίας, στην επόμενη σεζόν της σειράς «White Lotus».

Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, το υπουργείο ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Μίλος Μπίκοβιτς, ένας Σέρβος ηθοποιός που υποστηρίζει τη Ρωσία από την αρχή της μαζικής εισβολής, πρόκειται να πρωταγωνιστήσει στην 3η σεζόν της σειράς » White Lotus» του HBO. HBO, δεν σας πειράζει που θα συνεργαστείτε με κάποιον που υποστηρίζει τη γενοκτονία και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο;».

Η ανάρτηση έρχεται λίγες ημέρες αφότου το HBO ανακοίνωσε τη συμμετοχή του 36χρονου ηθοποιού στη νέα σεζόν της επιτυχημένης σειράς, τα γυρίσματα της οποίας θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο στην Ταϊλάνδη σύμφωνα με το Variety. Μέχρι στιγμής, το HBO δεν έχει απαντήσει σχετικά.

Μέσα στα χρόνια, ο 36χρονος Μπίκοβιτς ζει και εργάζεται στη Ρωσία για πάνω από μια δεκαετία, αποτελώντας έναν από τους πιο δημοφιλείς ηθοποιούς της χώρας. Eχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές ρωσικές παραγωγές και έχει μιλήσει τακτικά για τον θαυμασμό του για τον ρωσικό πολιτισμό.

Επιπλέον, το 2018 ο Πούτιν απένειμε στον Μπίκοβιτς το μετάλλιο Πούσκιν, ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά βραβεία της Ρωσίας, για την προώθηση του ρωσικού πολιτισμού, σε τελετή στο Κρεμλίνο. Το 2021 του απονεμήθηκε επίσης η ρωσική υπηκοότητα με προεδρικό διάταγμα.

«Είναι μεγάλη τιμή να λέω σήμερα: Η Ρωσία είναι η πατρίδα μου», είχε γράψει τότε στο Instagram ο Σέρβος ηθοποιός, προσθέτοντας ότι είναι «ενεργό μέλος της ρωσικής κοινωνίας».

Η ουκρανική ανάρτηση περιλάμβανε και αποσπάσματα από συνεντεύξεις του Μπίκοβιτς, στα οποία ο ηθοποιός φαίνεται να υποστηρίζει την κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία, η οποία αποτέλεσε προάγγελο της εισβολής του 2022 στην Ουκρανία. Ο ίδιος ταξιδέψει πολλές φορές στη χερσόνησο, μεταξύ άλλων και για δουλειά, με αποτέλεσμα η Ουκρανία να τον βάλει σε λίστα απαγόρευσης εισόδου το 2019.

Η τρίτη σεζόν της βραβευμένης με Emmy σειράς αναμένεται να προβληθεί το 2025.