Τρέχουν οι εξελίξεις με τα F-35. «Θέμα χρόνου» είναι σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη που επικαλείται διπλωματική πηγή, η αποστολή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ της επίσημης επιστολής για την έγκριση πώλησης των F-35 στην Ελλάδα, η οποία αν και έχει καθυστερήσει σημαντικά δεν συνδέεται όπως τόνισε η ίδια πηγή με την υπόθεση του πακέτου των F-16 προς την Τουρκία.

Όμως η διπλωματική πηγή έθεσε και το πλαίσιο με τρεις άξονες της γενικότερης αμυντικής σχέσης με τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά στους εξοπλισμούς: Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την πώληση αμυντικού υλικού των ΗΠΑ προς τρίτες χώρες, για την Ελλάδα είναι σημαντικό να διασφαλισθεί ότι οποιοσδήποτε τέτοιος εξοπλισμός δεν θα χρησιμοποιηθεί εναντίον της και επίσης η Ελλάδα επιδιώκει μεγιστοποίηση των δικών της ωφελημάτων που αφορούν φυσικά την απόκτηση του πέμπτης γενιάς μαχητικού F-35 αλλά και ό,τι άλλο αμυντικό υλικό αποκτήσει από τους Αμερικανούς.

Αυστηρότερος ο έλεγχος με την πώληση F-16 στην Τουρκία

Τι γίνεται όμως με τα τουρκικά F-16; Μαθαίνω λοιπόν ότι έφυγε ήδη μια επιστολή προς τα ηγετικά στελέχη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων από την ομάδα οργανώσεων, γνωστή ως «Ο συνασπισμός για τα μαχητικά», ζητώντας να εξεταστούν ενδελεχώς οι τελευταίες λεπτομέρειες για την πιθανή πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «η στάση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που άφησε τον εκβιασμό να εξελίσσεται θα πρέπει να οδηγήσει σε αυξημένη επαγρύπνηση εκ μέρους του Κογκρέσου, για να διασφαλίσει ότι τα αμερικανικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται από την Τουρκία εναντίον αμερικανικών συμφερόντων, συμμάχων, εταίρων ή αξιών». Και έδωσε μερικά παραδείγματα, όπως…

«Η Τουρκία έχει δανείσει στο παρελθόν αμερικανικά F-16 στο Αζερμπαϊτζάν για την επίθεσή του στο Παρτσά, έχει χρησιμοποιήσει αμερικανικά F-16 για να βομβαρδίσει τους Κούρδους εταίρους μας στη Συρία και έχει χρησιμοποιήσει αμερικανικά F-16 για να παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο και να απειλήσει την κυριαρχία της Ελλάδας», αναφέρουν χαρακτηριστικά.