Στο ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας- Τουρκίας που έγινε στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν υπήρξε μία ηχηρή απουσία. Ήταν η απουσία του αρχηγού των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (της γνωστής ΜΙΤ) και εξ απορρήτων του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν, αλλά ο Τούρκος Πρόεδρος τον δικαιολόγησε τότε λέγοντας μπορεί να μην είχε έρθει στην Αθήνα αλλά συνεργάζεται με τον αρχηγό των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών.

Αλήθεια τι είδους συνεργασία μπορούσε να έχει η ΕΥΠ με την ΜΙΤ; Ή εάν προτιμάτε, γιατί παρέμεινε ανοικτός ο δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας ανάμεσα στους διοικητές των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών, δηλαδή ανάμεσα στον Ιμπραχίμ Καλίν και στον πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη; Και ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο πριν από ένα χρόνο;

Η συνεργασία τους ήταν, όπως μου λένε διαρκής και ιδού το πρώτο αποτέλεσμα: Στην εξάρθρωση δουλεμπορικών κυκλωμάτων σε Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη προχώρησε η αστυνομία της Τουρκίας με βάση και πληροφορίες που διαβίβασαν στις αρμόδιες τουρκικές αρχές η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών καθώς και το Λιμενικό.

Απλώς σας θυμίζω ότι μόλις προχθές η ηγεσία του Λιμενικού βρέθηκε στην Άγκυρα με θέμα το μεταναστευτικό. Έτσι οι αστυνομικές επιχειρήσεις με κωδική ονομασία «Ασπίδα 9» και «Ασπίδα 10» οδήγησαν στη σύλληψη σημαντικού αριθμού δουλεμπόρων και εκατοντάδων μεταναστών, που επρόκειτο να ταξιδέψουν από τα παράλια της Τουρκίας προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

***

‘Οταν ο Κασσελάκης παρακολουθεί την Ολομέλεια από τον… διάδρομο

Το είχε ξανακάνει, αλλά τότε νόμισα πως ήταν τυχαίο. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, επειδή δεν είναι κοινοβουλευτικός βρίσκει την πόρτα της Ολομέλειας ανοικτή (την αφήνουν ανοικτή επίτηδες λόγω Covid) και από εκεί παρακολουθεί τις συζητήσεις. Την πρώτη φορά που το έκανε ήταν για να παρακολουθήσει την ομιλία του Πρωθυπουργού. Δεν έμεινε πολλή ώρα μπροστά στην πόρτα, αλλά άκουσε τα κυριότερα σημεία της ομιλίας. Προτιμά την πόρτα όπου βρίσκονται τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως για να είναι κοντά στα μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

Χθες το ξανάκανε, κοντοστάθηκε στο διάδρομο της Βουλής μπροστά από την ανοιχτή πόρτα για να παρακολουθήσει την ομιλία του Προέδρου της ΚΟ του κόμματός του Σωκράτη Φάμελλου. Σε στάση… προσοχής έμεινε έως ότου να τελειώσει η ομιλία. Θα μπορούσε κάλλιστα ως αρχηγός κόμματος να ήταν μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας, στη θέση των επισήμων ή να παρακολουθήσει την ομιλία από το γραφείο του σε κλειστό κύκλωμα, αλλά δεν το έκανε, προτίμησε τον διάδρομο, με τους φρουρούς του Κοινοβουλίου να τον παρακολουθούν και αυτοί έκπληκτοι.

****

Η ευημερία των πολιτών στο Υπουργικό

Σήμερα συνεδριάζει (εξ αναβολής, λόγω πυρετού του κ. Μητσοτάκη) το Υπουργικό Συμβούλιο. Να ξέρετε ότι ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Ίσως ακούσετε ότι θα πει πως η ευημερία των πολιτών στις Δημοκρατίες δεν κρίνεται από τους μισθούς και το ΑΕΠ αλλά από τα δικαιώματα (για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών). Όσον αφορά την επιστολική ψήφο να είστε βέβαιοι ότι θα αναφερθεί στην αλλαγή στάσης Κασσελάκη και Ανδρουλάκη.

***

Έχουμε σοβαρότερα θέματα να συζητήσουμε

Μια ενδιαφέρουσα «υπηρεσία» μαθαίνουμε πως έχει επιλέξει μια ομάδα τηλεοπτικών βουλευτών που κινείται προς την αποχή (επουδενί όμως προς την υπερψήφιση) ως προς το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα. Δίχως να τους ζητηθεί λοιπόν τρεις συγκεκριμένοι βουλευτές (δυο του λεκανοπέδιου κι ένας από τη Μακεδονία) ενώ δεν συμπαθούν τη μεταρρύθμιση αποφάσισαν είτε να απέχουν από τα πάνελ, είτε να τα περιορίσουν είτε δραστικά να κλείνουν τη συζήτηση στη λογική (έχουμε και σοβαρότερα ζητήματα από τα ομόφυλα ζευγάρια). Μαθαίνει δε η στήλη πως η στάση τους θα συνεχιστεί και κοινοβουλευτικά καθώς έχουν επιλέξει να μην τοποθετηθούν καν όταν φθάσει η κρίσιμη ώρα. Η λογική αυτής της στρατηγικής έχει να κάνει με τον «σεβασμό στον πρωθυπουργό» όπως ακούμε.

***

Γιατί σταμάτησε το… μασάζ σε βουλευτές του «όχι»

Στο μεταξύ μια νέα διάσταση έχει αρχίσει να μπαίνει στην εσωκομματική συζήτηση της ΝΔ. Λόγω των αρκετών «ΝΑΙ» που θα υπαρξουν στον νόμο για τς ομόφυλα ζευγάρια, μήπως πρέπει να κρατηθούν στην αποχή κάποιοι βουλευτες ώστε να υπάρξει ανοικτός δίαυλος με τα πιο συντηρητικά κοινά. Ίσως για αυτό τον λόγο πρέπει να εξηγείται το ότι δεν έχουν υπάρξει νέες κλήσεις προς τους λεγόμενους «επικίνδυνους» βουλευτες.

***

Οι Ιεράρχες για τους βουλευτές που θα ψηφίσουν «ναι»

Τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου με το «όχι» στον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια την έχετε μάθει. Όπως έχετε μάθει και την αντίδραση της κυβέρνησης με… οκτώ λέξεις «Σεβαστές οι απόψεις της εκκλησίας. Κανένα περαιτέρω σχόλιο. Εκείνο που πιθανόν να μην ξέρετε είναι ότι μερικοί ιεράρχες έχουν αποφασίσει να μη δέχονται εντός των εκκλησιών βουλευτές που θα υπερψηφίσουν τον νόμο για τα ομόφυλα. Φυσικά όχι ως πιστούς, αλλά ως θεσμικούς εκπροσώπους των κομμάτων τους. Κάτι τέτοιο θα είναι βαρύ κυρίως στην περιφέρεια και στις λαϊκές συνοικίες που οι σχέσεις με το ποίμνιο είναι στενές. Και κάτι ακόμα, βουλευτές της περιφέρειας έλεγαν χθες στη Βουλή ότι δέχονται πιέσεις από τους ψηφοφόρους τους να μην ψηφίσουν τον νόμο αν και οι ίδιοι είχαν αποφασίσει να τον ψηφίσουν.

***

Ο Τσίπρας, το μπάσκετ και ο τραυματισμός του

Ξέρετε γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρακολούθησε τις εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου εκλέχτηκε Πρόεδρος ο Θοδωρής Ρουσόπουλος; Επειδή είναι ελαφρά τραυματισμένος από ένα αγώνα μπάσκετ που έπαιξε. Την ώρα, δηλαδή που έκανε προπόνηση με τζόκινγκ, τραυματίστηκε υποφέροντας από τη γνωστή «κήλη του αθλητή». Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας παρακολούθησε από το σπίτι του τις εργασίες της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες. Να υπενθυμίσω ότι λίγο πιο σοβαρά ατυχήματα είχαν στο παρελθόν τόσο ο Κώστας Καραµανλής παίζοντας µπάλα όσο και ο Γιώργος Παπανδρέου ποδηλατώντας.

***

Τα φλουριά της ωραίας Έλενας

Η πάλαι ποτέ αθλήτρια και μοντέλο, εκδότρια και μετέπειτα βουλευτής των ΑΝΕΛ, υπουργός και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Κουντουρά, εφαρμόζει μου λένε από τις Βρυξέλλες, έναν πράγματι πρωτότυπο τρόπο για να υποδηλώσει την παρουσία της στην κούρσα των ευρωεκλογών (άν και ο Πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει ακόμα ανοίξει τα χαρτιά του για υποψηφιότητες).

Η κυρία Κουντουρά υπόσχεται ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες με πληρωμένα τα έξοδα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στον τυχερό που θα βρει το φλουρί στις βασιλόπιτες των κατά τόπους οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως μάλιστα με πληροφορούν καλά ενημερωμένοι αυτοδιοικητικοί ήδη οι συνεργάτες της και η ίδια εμφανίζονται σωρηδόν σε βασιλόπιτες στα Νότια προάστια, στον Πειραιά, στην Καλλιθέα, τη Σαλαμίνα κλπ. με τις σχετικές προσφορές. Πρωτότυπος πράγματι τρόπος προεκλογικής καμπάνιας, αλλά καθόλου ευρωπαϊκός.

***

Το ζεϊμπέκικο πάει και με βασιλόπιτα

Είναι η εποχή της βασιλόπιτας, των πολιτικών. Τρέχουν κάθε μέρα από βασιλόπιτα σε βασιλόπιτα, εάν τους ακούσεις στη Βουλή να ομιλούν περί βασιλόπιτας, υπάρχει ένας συναγωνισμός: «Το Σαββατοκύριακο έκοψε 15 βασιλόπιτες», έλεγε υπερηφάνως βουλευτής της ΝΔ από την Βόρειο Ελλάδα, η οποία κέρδισε και δύο- τρία φλουριά, έτσι για γούρι.

Ενίοτε οι εκδηλώσεις για την βασιλόπιτα συνοδεύονται και από… ζεϊμπέκικο, όπως έκανε ο βουλευτής Αργολίδας του ΠαΣοΚ Ανδρέας Πουλάς σε κοπή πίτας γιατρών στην περιφέρειά του. Ο ίδιος είναι γιατρός νεφρολόγος. Όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές τόσο πιο πολλές εκδηλώσεις βασιλόπιτας θα έχουμε.

***

Τι γύρευε στην Αθήνα ο Βρετανός πρώην υπουργός;

Ο Ρόμπερτ Μπεν Λόμπαν Ουάλας (όπως είναι το πλήρες όνομά του), είναι Βρετανός πολιτικός και πρώην στρατιωτικός, που υπηρέτησε ως Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Αύγουστο του 2023, θέση στην οποία υπηρέτησε υπό την Κυβέρνηση Τζόνσον (2019–2022), υπό την Κυβέρνηση. Κάπου τον πήρε το μάτι μου στην Αθήνα και συγκεκριμένα σε ένα εστιατόριο να μαζί με τον πρώην υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Θα μου πείτε τι γύρευε εδώ και γιατί συνάντησε ένα πρώην ομόλογό του.

Ο κ. Ουάλας, ο οποίος για ένα μεγάλο διάστημα ακουγόταν το όνομά του ως νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και ως πιθανός Πρωθυπουργός (μετά τον Μπόρις Τζόνσον) στη Βρετανία, παραιτήθηκε από την πολιτική (γιατί γνώριζε όπως ειπώθηκε ότι ο Σούνακ δεν επρόκειτο να τον χρησιμοποιήσει) για χάρη των διαλέξεων. Ναι το επάγγελμα των πρώην πολιτικών που κάνουν διαλέξεις σε όλο τον κόσμο (με το αζημίωτο φυσικά). Ήρθε στην Ελλάδα έκανε μία διάλεξη για τις ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες, θυμήθηκαν το παλιά με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, τότε που υπέγραφαν συμφωνίες αμοιβαίας συνεργασίας που κανείς δεν γνωρίζει εάν σήμερα ισχύουν ακόμα.

***

Η επιστολική ψήφος φέρνει συσπειρώσεις στην ακροδεξιά;

Η τροπολογία της κυβέρνησης για την επιστολική ψήφο, εκτός από τις όποιες αντιπαραθέσεις στη Βουλή, ενδέχεται να φέρει ανακατάταξης στην ευρύτερη ακροδεξιά ενόψει των Ευρωεκλογών. Σε αυτή την τροπολογία, εκτός των διατάξεων για την επιστολική ψήφο, περιλαμβάνεται και η καταβολή παραβόλου 20.000 ευρώ για την συμμετοχή των κομμάτων στις εκλογές του Ιουνίου.

Με δεδομένη την συζήτηση για την ενδεχόμενη άνοδο των ψήφων στα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, αυτό το παράβολο μπορεί να δημιουργήσει μία νέα γεωγραφία σε αυτόν τον πολιτικό χώρο. Γιατί οι 20.000 είναι πολλά χρήματα για αρκετά από τα σχήματα που κινούνται στα δεξιά και τα ακροδεξιά φάσματα της πολιτικής.

Εκτός από τα κόμματα του Κοινοβουλίου ( Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση και Νίκη) , υπάρχουν και άλλοι επίδοξοι διεκδικητές της χαλαρής ψήφου των Ευρωεκλογών και της αντίδρασης στο θέμα του μεταναστευτικού αλλά και στον γάμο των ομοφύλων. Δημιουργία Ξανά, Πατριώτες, Φωνή Λογικής, Λαος και Εθνικό Μέτωπο είναι μερικά από τα σχήματα που θέλουν να πάρουν από το μερίδιο της εκλογικής πίτας αυτού του χώρου. Με την ύπαρξη του ακριβού αυτού παραβόλου ενδέχεται, κάποια από αυτά να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές τους και να δημιουργήσουν εκλογικούς συνασπισμούς. Έτσι η πολυδιάσπαση του ακροδεξιού χώρου μπορεί να λυθεί δια της πλάγιας οδού και να υπάρξει συσπείρωση σε αυτόν.