Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, πρώην υπουργός και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εξελέγη πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Αυτό σημαίνει πως ο κύριος Ρουσόπουλος θα είναι πρόεδρος 612 βουλευτών από 46 κοινοβούλια, το οποίο είναι και το υψηλότερο αξίωμα που έχει ποτέ καταλάβει πολιτικός από την Ελλάδα σε διεθνή οργανισμό.

Ο κ. Ρουσόπουλος είχε ήδη εκλεγεί πρόεδρος της Επιτροπής Μετανάστευσης και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο ανήκει και η Νέα Δημοκρατία.
Στην θέση τον πρότειναν και οι πολιτικοί του αντίπαλοι ενώ τον στηρίζουν όλα τα πολιτικά κόμματα:

Οι Σοσιαλιστές που είναι το πρώτο κόμμα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Συντηρητικοί, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες και οι Αριστεροί.

Οι πρώτες συζητήσεις που έκανε ο Ρουσόπουλος με τα άλλα πολιτικά κόμματα ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο στο
Στρασβούργο, συνεχίστηκαν τον Νοέμβριο στο Λίχτενστάιν, σε συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, ολοκληρώνονται με την πανηγυρική του εκλογή, η οποία θα γίνει στην αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η θέση του κ. Ρουσόπουλου είναι τιμητική και δεν προϋποθέτει οικονομικές απολαβές.

Η ιστορία του Συμβουλίου της Ευρώπης

Πριν από ακριβώς 75 χρόνια, το 1949, μεγάλοι ευρωπαίοι ηγέτες όπως ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, καγκελάριος ΚόνραντΑντενάουερ, ο Χένρι Σπάακ που ήταν και από τα ιδρυτικά στελέχη της ΕΟΚ αργότερα, ίδρυσαν το Συμβούλιο της Ευρώπης. Έναν οργανισμό που είναι ο θεματοφύλακας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.