Η τροπολογία της κυβέρνησης για την επιστολική ψήφο, εκτός από τις όποιες αντιπαραθέσεις στη Βουλή, ενδέχεται να φέρει ανακατατάξεις στην ευρύτερη ακροδεξιά ενόψει των Ευρωεκλογών. Σε αυτή την τροπολογία, εκτός των διατάξεων για την επιστολική ψήφο, περιλαμβάνεται και η καταβολή παραβόλου 20.000 ευρώ για την συμμετοχή των κομμάτων στις εκλογές του Ιουνίου.

Όπως αναφέρει ο ΒΗΜΑτοδότης, με δεδομένη την συζήτηση για την ενδεχόμενη άνοδο των ψήφων στα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, αυτό το παράβολο μπορεί να δημιουργήσει μία νέα γεωγραφία σε αυτόν τον πολιτικό χώρο. Γιατί οι 20.000 είναι πολλά χρήματα για αρκετά από τα σχήματα που κινούνται στα δεξιά και τα ακροδεξιά φάσματα της πολιτικής.

Εκτός από τα κόμματα του Κοινοβουλίου (Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση και Νίκη), υπάρχουν και άλλοι επίδοξοι διεκδικητές της χαλαρής ψήφου των Ευρωεκλογών και της αντίδρασης στο θέμα του μεταναστευτικού αλλά και στον γάμο των ομοφύλων. Δημιουργία Ξανά, Πατριώτες, Φωνή Λογικής, Λαος και Εθνικό Μέτωπο είναι μερικά από τα σχήματα που θέλουν να πάρουν από το μερίδιο της εκλογικής πίτας αυτού του χώρου.

Με την ύπαρξη του ακριβού αυτού παραβόλου ενδέχεται, κάποια από αυτά να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές τους και να δημιουργήσουν εκλογικούς συνασπισμούς. Έτσι η πολυδιάσπαση του ακροδεξιού χώρου μπορεί να λυθεί δια της πλάγιας οδού και να υπάρξει συσπείρωση σε αυτόν.