Η έναρξη της τουριστικής περιόδου τον Απρίλιο καθορίζει – εν πολλοίς – τον χρόνο που θα ισχύσει ο νέος κατώτατος μισθός.

Το υπουργείο Εργασίας επισπεύδει τις διαδικασίες προκειμένου ο νέος μισθός να βρίσκεται σε ισχύ όταν θα ξεκινήσει η τουριστική σεζόν. Ήδη έχει ετοιμασθεί η επιστολή – πρόσκληση προς τους κοινωνικούς εταίρους για την έναρξη τω διαβουλεύσεων και αναμένεται να αποσταλεί έως το τέλος του μηνός Ιανουαρίου, ώστε να εκκινήσει η σχετική διαδικασία.

Επίσπευση

Προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν οι δηλώσεις της υπουργού Εργασίας κυρίας Δόμνας Μιχαηλίδου η οποία τόνισε πως θα υπάρξει τροπολογία που θα προβλέπει την επίσπευση των διαδικασιών, ώστε «η νέα αύξηση να συμπεριλάβει την τουριστική περίοδο, κατά την οποία απασχολείται ένα μεγάλο κομμάτι συμπολιτών μας».

Η νέα αύξηση αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του μηνός Μαρτίου, ενώ θα ισχύσει από την 1η Απριλίου κάτι που συνέβη και κατά την περσινή περίοδο (2023).

Η νέα αύξηση

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η νέα αύξηση θα είναι της τάξεως του 5% έως 6%, έτσι ώστε στο ποσοστό αυτό να ενσωματωθεί ο τρέχον πληθωρισμός αλλά και ένα μέρος της αύξησης της παραγωγικότητας.

Η διαδικασία για την θέσπιση του νέου κατώτατου περιλαμβάνει τα εξής: Αποστολή της πρόσκλησης προς εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για τη σύνταξη έκθεσης. Η σύνταξη και υποβολή της έκθεσης ολοκληρώνεται και το υπόμνημα διαβιβάζεται από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους κοινωνικούς εταίρους από κοινού με την πρόσκληση για προφορική διαβούλευση. Διαβίβαση όλων των υπομνημάτων καθώς και της έκθεσης των φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), το οποίο συντάσσει το πόρισμα το οποίο αποστέλλει στο υπουργείο Εργασίας. Την τελική απόφαση λαμβάνει το υπουργικό συμβούλιο κατόπιν εισήγησης του υπουργού Εργασίας.

Κατώτατος μισθός

Ο νέος κατώτατο μισθός αναμένεται να κυμανθεί από τα 820 έως τα 830 ευρώ, οπότε θα απομένουν 120 έως 130 ευρώ – επιπλέον – έως το 2027 για να επιτευχθεί στόχος για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ. Σύμφωνα με τους κυβερνητικού υπολογισμούς θα χρειαστούν τέσσερις ετήσιες αυξήσεις του κατώτατου μισθού – έως το 2027 – της τάξεως των 40 – 45 ευρώ περίπου, αρχής γενομένης από το 2024, ώστε να επιτευχθεί ο προεκλογικός στόχος.

Η δέσμευση προβλέπει την διαμόρφωση του κατώτατου από τα 780 ευρώ στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ από τα 1.176,5 ευρώ που είναι σήμερα.

Οι τριετίες

Στο μεταξύ σημαντική ώθηση στους μισθούς αναμένεται να δώσει το «ξεπάγωμα» των τριετιών από την 1.1.2024, καθώς εντός του τρέχοντος έτους αναμένεται – σε ορισμένες κατηγορίες μισθωτών – να προκύψουν αυξήσεις της τάξεως του 10%, πέραν της αύξηση που θα δοθεί στον κατώτατο μισθό.

Οι κλαδικές συμβάσεις

Η «επιστροφή των μισθών» με την αύξηση των μέσων αμοιβών – που προανήγγειλε η κυβέρνηση για την τρέχουσα τετραετία -, προϋποθέτει την αναπροσαρμογή – όχι μόνο του κατώτατου μισθού – αλλά και των υπολοίπων μισθών, στους οποίους – έως τώρα – δεν «περνούν οι αυξήσεις», που δίδονται στα κατώτατα όρια.

Για να επιτευχθεί αυτό – όπως και για να φθάσει ο μέσος μισθός τα 1.500 ευρώ κάτι που προανήγγειλε η κυβέρνηση – θα πρέπει να αποκατασταθεί το νομικό καθεστώς (που κατήργησαν τα μνημόνια), το οποίο ίσχυε για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Πηγή: ot.gr