Συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος με αποκλειστικό θέμα τα ομόφυλα ζευγάρια.

Συνεχείς ήταν χθες οι διαβουλεύσεις του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου με τους αρχιερείς σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντάσεις που έχουν προκληθεί στη διοίκηση της Εκκλησίας με αφορμή τον χειρισμό του θέματος του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας.

Η συνεδρίαση γίνεται υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, ο οποίος έφτασε στη Μονή Πετράκη γύρω στις 8:30 χωρίς να κάνει κάποια δήλωση, ενώ μέχρι και μετά τις 9:00 προσέρχονταν οι 81 Μητροπολίτες.«Είμαι επιφυλακτικός. Χρειαζόμαστε να έχουμε στα χέρια μας κάποιο κείμενο για να το μελετήσουμε» είχε πει σε παλιότερες δηλώσεις του, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να γίνει και δημοψήφισμα.

Στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου αναμένεται να ετοιμαστούν δύο επιστολές: η μία προς τους πιστούς, η οποία θα αναγνωστεί σε όλους τους ναούς την ερχόμενη Κυριακή και άλλη μία, η οποία θα σταλεί στους βουλευτές που θα αποτυπώνονται οι λόγοι που η Εκκλησία είναι αντίθετη.

Μαζί με τους στενούς του συνεργάτες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επεξεργάζονται την εισήγηση του για τη σημερινή συνεδρίαση. Ο ένας μετά τον άλλο οι μητροπολίτες έχουν λάβει την σκυτάλη και ο καθένας τάσσονται ευθέως κατά των αποφάσεων της κυβέρνησης. Όπως λένε οι πιστοί διαμαρτύρονται έντονα και ζητούν τη δημοσιοποίηση των θέσεών τους.

Υπενθυμίζουμε ότι το σημερινό υπουργικό συμβούλιο αναβλήθηκε καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι άρρωστος με Η1Ν1.

«Εκνευρίστηκαν οι αρχιερείς»

Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και συντάκτρια του εκκλησιαστικού ρεπορτάζ του Βήματος, Μαρία Αντωνιάδου μίλησε το πρωί στο Mega για τη σημερινή συνεδρίαση και τον εκνευρισμό κάποιων αρχιερέων.

«Το γεγονός ότι η Πολιτεία θέλει να προχωρήσει το νομοσχέδιο δεν σημαίνει ότι η Εκκλησία θα αποδεχθεί τις αποφάσεις αυτές. Η Ιεραρχία έχει μία δομή, έχει κανόνες που έχουν σφυρηλατηθεί επί 2.000 χρόνια, και αυτούς θέλει να τονίσει. Θέλει να προστατεύσει, όπως τονίζει, τον θεσμό της οικογένειας όπως τον γνωρίζουμε» είπε.

Και συνέχισε: «Υπήρχαν αρχιερείς που είχαν μία μετριοπαθή στάση όμως έχουν κληρικούς, πιστούς που τούς πιέζουν για να εκφραστούν. Το ότι έγινε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο και η Ιεραρχία δεν το γνώριζε, στις αρχές του Ιανουαρίου, εκνεύρισε τους αρχιερείς και σήμερα κάποιοι θα ρωτήσουν τι είχε ειπωθεί» είπε.