Ο νέος Δήμαρχος Πρεσπών, Γιώργος Στεργίου στην δημοτική του θητεία θα δώσει έμφαση στην ανάπτυξη της περιοχής, με στόχο να την καταστήσει τουριστικό προορισμό. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο cityhub, ζητούμενο του είναι και η παραμονή των νέων στις Πρέσπες. Αυτό που θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου του, εκτός της αναβάθμισης του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος, είναι αναμφίβολα και η ανάπτυξη νέων υποδομών και ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων υποδομών.

Πως θα προσδιορίζατε την νέα δημοτική αρχή και σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός;

Η νέα δημοτική αρχή είναι μια ομάδα που αποτελείται κυρίως από νέους ανθρώπους, που ξεκινούν τώρα την ενασχόλησή τους με την πολιτική, μαζί με κάποιους πιο έμπειρους, που συμμετείχαν και στο προηγούμενο σχήμα.

Ο πρώτος στόχος είναι να συντονιστούμε και να συγκροτήσουμε τις ομάδες εργασίας που θα ασχοληθούν με τα θέματα της περιοχής. Ήδη έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες και προχωράμε με πρώτα στην ατζέντα μας τα θέματα υποδομών και καθημερινότητας, σχεδιάζοντας τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση του προγράμματός μας.

Πως θα μπορούσε να ενισχυθεί η τοπική επιχειρηματικότητα;

Οι Πρέσπες είναι ένας αρκετά γνωστός προορισμός, όμως σίγουρα έχουμε ακόμα να κάνουμε πολλά βήματα στον τομέα του τουρισμού. Σήμερα δεχόμαστε ολιγοήμερες επισκέψεις, αλλά και μονοήμερες εκδρομές από ανθρώπους που διαμένουν σε άλλα μέρη της Δυτικής Μακεδονίας. Στόχος μας είναι να δουλέψουμε για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να γίνει η Πρέσπα ένας ελκυστικός προορισμός σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθώς ο τουρισμός μπορεί να δημιουργήσει δουλειές για τους νέους μας, τους οποίους θέλουμε να τους κρατήσουμε στην περιοχή. Μάλιστα για πρώτη φορά έχουμε Αντιδήμαρχο Τουρισμού στην περιοχή, γεγονός ενδεικτικό για το βάρος που δίνουμε στον τομέα αυτό.

Στις Πρέσπες αναμένεται η λειτουργία της συνοριακής διάβασης στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία. Τι σημαίνει αυτό για την περιοχή; 

Αυτό, αν όλα πάνε καλά, θα γίνει μέσα στην επόμενη διετία. Θεωρώ ότι θα αλλάξει η δυναμική της περιοχής και σίγουρα θα γίνουμε ένα ελκυστικότερος προορισμός. Με τους δυο γειτονικούς Δήμους, στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, έχουμε εδώ και χρόνια στενή συνεργασία σε διάφορους τομείς και έχουμε κοινό στόχο να προωθήσουμε την περιοχή των Πρεσπών σαν μια μοναδική τουριστική διαδρομή, μοιρασμένη σε τρεις χώρες. Στην Οχρίδα φτάνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες και σίγουρα αρκετοί από αυτούς θα ενδιαφέρονταν να επισκεφτούν και τις Πρέσπες και, γιατί όχι, και άλλες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας. Θεωρώ ότι είναι μια ευκαιρία ανάπτυξης για το σύνολο της περιοχής.

Από την έντυπη έκδοση του ένθετου cityhub της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ info@city-hub.gr