Τη λύση των δύο κρατών – ενός παλαιστινιακού δίπλα στο Ισραήλ– προκρίνει η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ ως λύση στον Παλαιστινιακό ζήτημα.

Σύμφωνα με την Αναλένα Μπέρμποκ η λύση αυτή θα επιτρέψει την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων και είναι «η μόνη λύση» στην τρέχουσα σύγκρουση. Αυτή είναι η μόνη λύση, δήλωσε προσερχόμενη σήμερα, Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024, στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

«Όλοι όσοι λένε ότι δεν επιθυμούν να ακούνε για αυτή τη λύση, δεν έχουν παρουσιάσει καμία εναλλακτική», πρόσθεσε η Μπέρμποκ ενώ παράλληλα ζήτησε άμεση «παύση εχροπραξιών» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Κυρώσεις στους εβραίους εποίκους»

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ δήλωσε αισιόδοξος ότι η ΕΕ θα επιβάλει κυρώσεις στους Εβραίους εποίκους που επιδίδονται σε βίαιες ενέργειες εναντίον Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Η βία πρέπει να τερματιστεί»

Εξάλλου η Βελγίδα ομόλογός τους Χάτζα Λαχμπίμπ εκτίμησε ότι η σύγκρουση στη Γάζα δεν θα επιλυθεί με τα όπλα και ότι η βία πρέπει να τερματιστεί.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 υποδέχονται σήμερα χωριστά τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Ίσραελ Κατς και τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ αλ-Μάλικι.