Οι άμαχοι στη Γάζα βιώνουν την απόλυτη κτηνωδία. Οικογένειες ξεκληρίζονται από τους βομβαρδισμούς και όσοι επιζούν είτε είναι βαρύτατα τραυματισμένοι είτε αναγκάζονται να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους παραμορφωμένοι σωματικά από τα τραύματα που τους προκάλεσε η φρίκη του πολέμου.

Ο Παλαιστίνιος γιατρός Hani Bseiso βρέθηκε μπροστά σε δίλημμα: να αφήσει την ανιψιά του να πεθάνει από ακατάσχετη αιμορραγία ή να της σώσει τη ζωή ακρωτηριάζοντάς την; Μη μπορώντας να φτάσει σε κοντινό νοσοκομείο και χρησιμοποιώντας μόνο ένα ψαλίδι και μερικές γάζες, που είχε στην ιατρική του τσάντα, αφαίρεσε το κάτω μέρος του δεξιού ποδιού της A’Hed Bseiso σε μια επέμβαση που πραγματοποιήθηκε στο τραπέζι της κουζίνας χωρίς αναισθησία.

Το σπίτι απέχει μόλις 1,8 χιλιόμετρα από το νοσοκομείο Al-Shifa της Γάζας, όμως τα ισραηλινά πυρά στην περιοχή έκαναν πολύ επικίνδυνη τη μεταφορά του κοριτσιού σε αυτό. «Δυστυχώς, δεν είχα άλλη επιλογή. Η επιλογή ήταν είτε να αφήσω το κορίτσι να πεθάνει είτε να προσπαθήσω να κάνω το καλύτερο δυνατό» δήλωσε ο Bseiso στο Reuters.

Ο Παλαιστίνιος γιατρός Hani Bseiso

«Ευχαριστώ τον Θεό»

Η 18χρονη A’hed Bseiso ανήκει σε μια γενιά νεαρών ακρωτηριασμένων που αναδύονται από τον πόλεμο που διεξάγεται στη Γάζα μετά την επίθεση των μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας 253 ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινούς καταμετρητές.

Οι γιατροί λένε ότι πολλοί από αυτούς που σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν είχαν καταφέρει να φτάσουν στο νοσοκομείο.

Ξαπλωμένη στο κρεβάτι αρκετές εβδομάδες μετά τον ακρωτηριασμό, η A’hed Bseiso είπε στο Reuters ότι η ίδια και η αδελφή της μπήκαν μέσα στο σπίτι και και έκλεισαν τις περσίδες σε περίπτωση που βομβαρδιζόταν. Λίγο αργότερα, το κτίριο δέχτηκε πυρά και τραυματίστηκε. Συνειδητοποίησε ότι δεν αισθανόταν τίποτα στο πόδι της όταν μέλη της οικογένειας προσπάθησαν να τη βοηθήσουν βγάζοντας θραύσματα.

«Με τοποθέτησαν στο τραπέζι της τραπεζαρίας. Δεν υπήρχε ιατρικός εξοπλισμός. Ο θείος μου είδε το σφουγγάρι με το οποίο καθαρίζουμε τα πιάτα, ένα σύρμα, υγρό πλυσίματος και χλώριο (απολυμαντικό). Τα πήρε και άρχισε να τρίβει το πόδι μου. Μου ακρωτηρίασε το πόδι χωρίς αναισθητικό και χωρίς τίποτα στο σπίτι» περιέγραψε.

Ερωτηθείσα πώς άντεξε τον πόνο, είπε: «Απλώς έλεγα «Ευχαριστώ τον Θεό» και διάβαζα το Κοράνι. Χάρη στον Θεό, δεν ένιωσα πολλά, αλλά φυσικά υπήρχε πόνος, και η σκηνή και το σοκ».