Σε ισχύ παραμένει και σήμερα Δευτέρα 22/1 το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ, με την κακοκαιρία να υποχωρεί σταδιακά και τον καιρό να βελτιώνεται.

Πιο αναλυτικά σήμερα Δευτέρα (22-01-24):

  1. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά, όπου θα σημειωθεί τοπικά ισχυρός παγετός τις πρωινές ώρες.
  2. Θυελλώδεις βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι 8 και τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν σε ολόκληρο το Αιγαίο. Σταδιακά από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν στα 8 μποφόρ, αρχικά στα βόρεια και από τις βραδινές ώρες και στο υπόλοιπο Αιγαίο.
  3. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας στα νοτιότερα τμήματα των Δωδεκανήσων και πιθανώς στην Κρήτη.
  4. Ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Στερεάς, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης, οι οποίες από το μεσημέρι της Δευτέρας σταδιακά θα περιοριστούν μόνο στα ορεινά της Κρήτης.

-10°C στη Φλώρινα

Οι βροχοπτώσεις ή το χιονόνερο θα αρχίσουν σταδιακά να περιορίζονται στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα σε Εύβοια, ανατολική Στερεά και Κυκλάδες. Περισσότερες οι βροχές στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα σύμφωνα με την πρόβλεψη του Κλέαρχου Μαρουσάκη. Το κρύο είναι τσουχτερό σε Φλώρινα και Νευροκόπι, με το θερμόμετρο να δείχνει νωρίς το πρωί τους -10 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική δεν αναμένουμε κάτι το αξιόλογο, εκτός από τους θυελλώδεις ανέμους, που θα υποχωρήσουν από το απόγευμα. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνά τους 10-11 βαθμούς. Καλός ο καιρός στη Θεσσαλονίκη, με αρκετά διαστήματα ηλιοφάνειας και τον υδράργυρο στους 7-8 βαθμούς Κελσίου.

Το κρύο θα επιμείνει μέχρι και την Τετάρτη 24/1, σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο. Η θερμοκρασία θα ανέβει Τετάρτη με Πέμπτη και θα πέσει ξανά το Σαββατοκύριακο. «Η εβδομάδα θυμίζει χειμώνα» είπε χαρακτηριστικά ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Δεμένα στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου είναι τα πλοία λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και στα ανατολικά φθάνουν κατά τόπους, σύμφωνα με την ΕΜΥ, τα 9 μποφόρ.

Για τα νησιά του Αργοσαρωνικού δεν εκτελούνται τα δρομολόγια με υδροπτέρυγα.

Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Πάχυ Μεγάρων-Σαλαμίνα, Πέραμα-Σαλαμίνα, Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα και Ρίο-Αντίρριο.

Στη γραμμή Βόλος-Σποράδες τα δρομολόγια θα εκτελεστούν μετά τις 10:30.

Κλειστά σχολεία

Η κακοκαιρία θα κρατήσει κλειστά σχολεία σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Λόγω του ψύχους δεν θα ανοίξουν τα σχολεία τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και οι δομές ειδικής εκπαίδευσης στο δήμο Κιλκίς. Τα μαθήματα θα γίνουν με τηλεκπαίδευση. Κανονικά θα λειτουργήσουν δημοτικοί παιδικοί – βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Με αποφάσεις των Δημάρχων Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Φλώρινας, κανονικά θα λειτουργήσουν όλοι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Στην Περιφέρεια Κοζάνης δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων στον δήμο Εορδαίας, στους δήμους Κοζάνης και Σέρβων. Στο δήμο Βελβεντού τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 10:00, στον δήμο Βοΐου στις 09:15. Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Στον δήμο Γρεβενών δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια θα ξεκινήσουν στις 09:15, ενώ τα Εσπερινά Λύκεια θα ολοκληρώσουν το ωράριό τους στις 20:00. Στον δήμο Δεσκάτης της Περιφέρειας Γρεβενών όλες οι σχολικές μονάδες θα παραμείνουν κλειστές.

Στην Περιφέρεια Καστοριάς τα σχολεία στους δήμους Καστοριάς και Άργους Ορεστικού θα ξεκινήσουν στις 10:00, ενώ στον δήμο Νεστορίου οι σχολικές μονάδες θα παραμείνουν κλειστές. Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά την Δευτέρα τα σχολεία στα Ριζώματα και το Δημοτικό Τριποτάμου – Ράχης.

Συγκεκριμένα δεν θα λειτουργήσουν: Δημοτικό Σχολείο Ριζωμάτων- Δάσκιου- Σφηκιάς, Νηπιαγωγείο Ριζωμάτων, Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Ριζωμάτων, Δημοτικό Σχολείου Τριποτάμου-Ράχης και το Νηπιαγωγείο Τριποτάμου. Όλα τα άλλα σχολεία του δήμου Βέροιας θα λειτουργήσουν κανονικά.

Στις 10:00 θα ανοίξουν όλα τα σχολεία του Δήμου Έδεσσας.