Δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-3 του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus, που πέρασε πάνω από τη χώρα μας σήμερα το πρωί, δείχνουν σε υψηλή ανάλυση την εκτεταμένη χιονοκάλυψη στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας από την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε κυρίως τη βόρεια Ελλάδα.

Το μεγαλύτερο μέρος της περιφέρειας της δυτικής Μακεδονίας είναι καλυμμένο από χιόνι, εξαιρώντας ελάχιστες περιοχές γύρω από την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου σε χαμηλά υψόμετρα.

Εκτός της δυτικής Μακεδονίας, χιονοκάλυψη παρατηρείται και σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, όπως στο Κιλκίς καθώς και σε περιοχές του κάμπου του Αξιού.

Ο καιρός την Τρίτη (23/1)

Βελτιωμένος καιρός και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές. Τοπικές βροχές στη Βόρεια Κρήτη. Παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά. Ισχυρός παγετός, περιορισμένη ορατότητα και ομίχλες τη νύχτα και νωρίς τα πρωί στα βόρεια ηπειρωτικά.
Πιο αναλυτικά, την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024 σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα αναμένεται βελτιωμένος καιρός με τοπικά αυξημένες νεφώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά, στη Θράκη και στο Αιγαίο. Τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν στη Βόρεια Κρήτη μέχρι το μεσημέρι. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθεί παγετός. Ισχυρός θα είναι ο παγετός στα βόρεια ηπειρωτικά όπου θα συνδυαστεί με περιορισμένη ορατότητα και ομίχλες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -14 έως 5 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -8 έως 8, στην Ήπειρο από -4 έως 13, στη Θεσσαλία από -5 έως 11 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -2 έως 12-14, στα Επτάνησα από 2 έως 13 βαθμούς, στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου από 3 έως 11 βαθμούς και στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη από 7 έως 13-15 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 μποφόρ και στην αρχή της ημέρας στα νότια πελάγη 7 μποφόρ. Βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 4-5 μποφόρ θα πνέουν στο Ιόνιο, ενισχυόμενοι προοδευτικά κατά τόπους στα 6 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ και στην αρχή της ημέρας στα ανατολικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 12-13 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια και αρκετό κρύο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες κυρίως διευθύνσεις ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 7 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2-4 βαθμούς χαμηλότερες.