Από τα βόρειο-δυτικά της χώρας έχει ξεκινήσει από το απόγευμα του Σαββάτου (20/1) η επέλαση του χιονιά με τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού να είναι η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας και οι έντονες χιονοπτώσεις. Η έλευση της κακοκαιρίας επηρεάζει τα ορεινά και τα χαμηλότερα υψόμετρα με τις Αρχές από το πρωί να βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή.

Η έλευση του χιονιού είναι γεγονός τόσο στα ορεινά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας όσο και στις ορεινές περιοχές του κεντρικού δήμου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Στεργιάδης, η χιονόπτωση είναι σε εξέλιξη στα ορεινά τμήματα των περιοχών της Πέλλας, του Κιλκίς και της Ημαθίας σε υψόμετρο άνω των τετρακοσίων μέτρων.

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης χιονόπτωση εμφανίζεται στο τμήμα και τους δήμους της μητροπολιτικής περιοχής άνω της περιφερειακής οδού και σε περιοχές όπως το Πανόραμα και το Ωραιόκαστρο.

Την ίδια ώρα χιονίζει σε περιοχές όπως ο Λαγκαδάς, οι Σέρρες αλλά και παρακείμενες περιοχές της ΠΚΜ.

Χιονόπτωση είναι σε εξέλιξη και στον νομό Χαλκιδικής σε περιοχές με υψόμετρο μεγαλύτερο της πόλης του Πολυγύρου. Όπως ανέφερε ο κ. Στεργιάδης τριάντα ειδικά μηχανήματα εκτελούν εργασίες αποχιονισμού σε περιοχές όπως η Καρδία, η Περιστερά και το Λιβάδι.

Λευκό τοπίο στις Σέρρες

Στα λευκά «ντύθηκαν» οι ορεινοί όγκοι του Λαϊλιά και του Μπέλλες στο Νομό Σερρών.

Η έντονη χιονόπτωση ξεκίνησε από νωρίς το μεσημέρι σε Άνω Βροντού και Καρυδοχώρι και συνεχίστηκε σε Αχλαδοχώρι, Καπνόφυτο, Φαιά Πέτρα, Άγγιστρο όπως και σε όλα τα χωριά στους πρόποδες του Μπέλλες, από την Καστανούσα, τα Πλατανάκια, τα Άνω Πορόια και το Μανδράκι. Λόγω της χιονόπτωσης χρειάζεται μεγάλη προσοχή στον Ε.Ο. Σερρών-Θεσσαλονίκης.

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έστειλαν εκχιονοστικά μηχανήματα σε αυτές τις περιοχές ενώ μηχανήματα θα σταλούν αύριο τις πρώτες πρωινές ώρες στις περιοχές που καλύφθηκαν από χιόνι.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται τα τμήματα πολιτικής Προστασίας των Δήμων.

Με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σερρών λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων και μέχρι την εξομάλυνση των καιρικών συνθηκών, ισχύει ο υποχρεωτικός εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εκτός των οχημάτων που φέρουν ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα), δηλαδή εκείνα που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου και χαρακτηριστικό Μ+S, σε όλο το οδικό δίκτυο των Σερρών.

Έντονη χιονόπτωση σε Φλώρινα και Καστοριά

Έντονη είναι η χιονόπτωση στη Φλώρινα όπου τοέχει στρώσει για τα καλά, με τις αυλές των σπιτιών να έχουν ντυθεί στα «λευκά». Το θερμόμετρο υποχώρησε 19 βαθμούς σε λίγες ώρες και δείχνει – 3 βαθμούς Κελσίου.

Στο Πισοδέρι και το Νυμφαίο η χιονόπτωση είναι έντονη, με τους κατοίκους να μένουν στα σπιτια τους και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις.

To μεσημέρι η έντονη χιονόπτωση έφτασε στο κέντρο της Κοζάνης. Ο δρόμος για Πτολεμαΐδα έχει ντυθεί στα λευκά. Από νωρίς το απόγευμα χιονίζει στην Καστοριά. Έντονες αναμένονται οι χιονοπτώσεις κυρίως στην κεντρική και τη βόρεια ηπειρωτική χώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύγκρουση εκχιονιστικού μηχανήματος με νταλίκα

Σύγκρουση εκχιονιστικού μηχανήματος με νταλίκα σημειώθηκε αργά το απόγευμα λίγο μετά τα διόδια του Στρυμονικού στην Ε.Ο. Σερρών-Θεσσαλονίκης.

Ο δρόμος έκλεισε για μια ώρα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ουρά αυτοκινήτων, ενώ πριν από λίγο δόθηκε στην κίνηση ένα ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.

Η Ελληνική Αστυνομία έκανε γνωστές έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων.

Η κακοκαιρία και τα χιόνια υποχρέωσαν την Τροχαία στη Θεσσαλονίκη να προχωρήσεις σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενώ σε άλλες περιοχές η κυκλοφορία έχει διακοπεί.

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω χιονιά

Η Ελληνική Αστυνομία έκανε γνωστές έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων.

Η κακοκαιρία και τα χιόνια υποχρέωσαν την Τροχαία στη Θεσσαλονίκη να προχωρήσεις σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενώ σε άλλες περιοχές η κυκλοφορία έχει διακοπεί.

Πολικό ψύχος

Το χαρακτηριστικό του κύματος κακοκαιρίας να είναι η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας καθώς και οι χιονοπτώσειος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Θεσσαλονίκη, όπου εντός 24ωρών ο υδράργυρος έπεσε κατά 18 βαθμούς Κελσίου.

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο προγνώστης της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου, γνωστοποιεί το συγκεκριμένο στοιχείο, με πίνακα του μετεωρολογικού σταθμού που φιλοξενείται εντός της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα σε ισχύ βρίσκονται έκτακτές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο της χώρας, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας. Διαβάστε ποιοι δρόμοι έκλεισαν και που χρειάζονται αντιολισθητικές  αλυσίδες.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα κύρια χαρακτηριστικά της θα είναι:

  • η ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας της τάξης των 10-12 βαθμών Κελσίου
  • οι βροχές σε μεγάλο μέρος της χώρας
  • οι χιονοπτώσεις, ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της βόρειας χώρας
  • οι καταιγίδες στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο
  • οι θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο

Πιο συγκεκριμένα, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει ραγδαία πτώση το Σαββάτο 20/01 στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας καθώς και στο Βόρειο Αιγαίο και την Κυριακή 21/01 στην υπόλοιπη χώρα. Η πτώση θα ξεπεράσει κατά τόπους τους 10 βαθμούς Κελσίου.

Οι βροχοπτώσεις που εκδηλώνονται από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 20/01 στα βορειοδυτικά και στα βόρεια, θα επεκταθούν σταδιακά στα κεντρικά, ανατολικά και νοτιοανατολικά ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο. Παράλληλα χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά Μακεδονίας και Θράκης οι οποίες σταδιακά έως τις βραδινές ώρες θα επεκταθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Στερεάς καθώς σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Μακεδονίας και της Θράκης. Τη νύχτα του Σαββάτου 20/01 προς Κυριακή 21/01 χιονοπτώσεις αναμένονται και στα ορεινά της Ανατολικής Πελοποννήσου.

Μετά το πρωί της Κυριακής τα φαινόμενα θα περιοριστούν σταδιακά στα ορεινά της Ηπείρου, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, στο Αιγαίο και στο Νότιο Ιόνιο. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν από το μεσημέρι στην Ανατολική Κρήτη και στα Νότια Δωδεκάνησα. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα, με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη όπου οι βροχές και οι καταιγίδες θα συνεχιστούν.

Στους Χάρτες 1 και 2 παρουσιάζεται η βροχή (πράσινες αποχρώσεις) και το χιόνι (μωβ αποχρώσεις) που αναμένεται το απόγευμα και το βράδυ του Σαββάτου 20/01.

Βροχή (πράσινες αποχρώσεις) και χιόνι (μωβ αποχρώσεις) που αναμένεται το απόγευμα του Σαββάτου 20/01.

Στον Χάρτη 3 παρουσιάζεται το συνολικό ύψος χιονόπτωσης που αναμένεται έως το πρωί της Κυριακής 21/01.