Τα πρώτα χιόνια έχουν αρχίσει από το πρωί του Σαββάτου (20/1) να πέφτουν τα ορεινά και τα ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, με το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού να είναι η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Θεσσαλονίκη, όπου εντός 24ωρών ο υδράργυρος έπεσε κατά 18 βαθμούς Κελσίου.

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο προγνώστης της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου, γνωστοποιεί το συγκεκριμένο στοιχείο, με πίνακα του μετεωρολογικού σταθμού που φιλοξενείται εντός της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα σε ισχύ βρίσκονται έκτακτές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο της χώρας, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας. Διαβάστε ποιοι δρόμοι έκλεισαν και που χρειάζονται αντιολισθητικές  αλυσίδες.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα κύρια χαρακτηριστικά της θα είναι:

  • η ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας της τάξης των 10-12 βαθμών Κελσίου
  • οι βροχές σε μεγάλο μέρος της χώρας
  • οι χιονοπτώσεις, ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της βόρειας χώρας
  • οι καταιγίδες στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο
  • οι θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο

Πιο συγκεκριμένα, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει ραγδαία πτώση το Σαββάτο 20/01 στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας καθώς και στο Βόρειο Αιγαίο και την Κυριακή 21/01 στην υπόλοιπη χώρα. Η πτώση θα ξεπεράσει κατά τόπους τους 10 βαθμούς Κελσίου.

Οι βροχοπτώσεις που εκδηλώνονται από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 20/01 στα βορειοδυτικά και στα βόρεια, θα επεκταθούν σταδιακά στα κεντρικά, ανατολικά και νοτιοανατολικά ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο. Παράλληλα χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά Μακεδονίας και Θράκης οι οποίες σταδιακά έως τις βραδινές ώρες θα επεκταθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Στερεάς καθώς σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Μακεδονίας και της Θράκης. Τη νύχτα του Σαββάτου 20/01 προς Κυριακή 21/01 χιονοπτώσεις αναμένονται και στα ορεινά της Ανατολικής Πελοποννήσου.

Μετά το πρωί της Κυριακής τα φαινόμενα θα περιοριστούν σταδιακά στα ορεινά της Ηπείρου, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, στο Αιγαίο και στο Νότιο Ιόνιο. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν από το μεσημέρι στην Ανατολική Κρήτη και στα Νότια Δωδεκάνησα. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα, με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη όπου οι βροχές και οι καταιγίδες θα συνεχιστούν.

Στους Χάρτες 1 και 2 παρουσιάζεται η βροχή (πράσινες αποχρώσεις) και το χιόνι (μωβ αποχρώσεις) που αναμένεται το απόγευμα και το βράδυ του Σαββάτου 20/01.

Βροχή (πράσινες αποχρώσεις) και χιόνι (μωβ αποχρώσεις) που αναμένεται το απόγευμα του Σαββάτου 20/01.

Στον Χάρτη 3 παρουσιάζεται το συνολικό ύψος χιονόπτωσης που αναμένεται έως το πρωί της Κυριακής 21/01.