Ιδιαίτερα προσεχτικοί θα πρέπει να είναι οι οδηγοί που θα ταξιδέψουν με το αυτοκίνητό τους το Σάββατο 20/1 λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν στο οδικό δίκτυο, τόσο λόγω των χιονοπτώσεων και βροχοπτώσεων που αναμένονται, όσο και λόγω του παγετού που θα επικρατεί κατά τόπους.

Στον χάρτη του meteo παρουσιάζονται οι συνθήκες που θα επικρατήσουν τις πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου 20/01. Όπως φαίνεται χιονοπτώσεις αναμένονται στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας καθώς σε τμήματα της Ηπείρου και της Στερεάς.

Χιόνια, βροχές και βουτιά της θερμοκρασίας κατά 10°C

Τα κύρια χαρακτηριστικά της ραγδαίας μεταβολής του καιρού θα είναι:

  • η ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας
  • οι βροχές σε μεγάλο μέρος της χώρας
  • οι χιονοπτώσεις, ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της βόρειας χώρας
  • οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη

Πιο συγκεκριμένα, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει ραγδαία πτώση το Σαββάτο 20/01 στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας και την Κυριακή 21/01 στην υπόλοιπη χώρα. Η πτώση θα ξεπεράσει κατά τόπους τους 10 βαθμούς Κελσίου.

Βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 20/01 στα βορειοδυτικά και στα βόρεια οι οποίες κατά τη διάρκεια της ημέρας θα επεκταθούν σταδιακά στα κεντρικά, ανατολικά και νοτιοανατολικά ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και το Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο.

Παράλληλα χιονοπτώσεις αναμένονται από το πρωί στα ορεινά Μακεδονίας και Θράκης οι οποίες σταδιακά έως τις βραδινές ώρες θα επεκταθούν σε ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Στερεάς καθώς σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Μακεδονίας και της Θράκης. Τη νύχτα του Σαββάτου 20/01 προς Κυριακή 21/01 χιονοπτώσεις αναμένονται και στα ορεινά της Ανατολικής Πελοποννήσου.

Χάρτης 1. Βροχή (πράσινες αποχρώσεις) και χιόνι (μωβ αποχρώσεις) που αναμένεται το μεσημέρι του Σαββάτου 20/01

Από τις πρωινές ώρες της Κυριακής τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ορεινά της Κεντρικής και Νότιας ηπειρωτικής χώρας, στο Αιγαίο και στο Νότιο Ιόνιο και από το απόγευμα θα παρουσιάσουν σημαντική εξασθένηση, με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη όπου οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν.

Χάρτης 2. Βροχή (πράσινες αποχρώσεις) και χιόνι (μωβ αποχρώσεις) που αναμένεται τις πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου 20/01