Συνεχίζονται αδιάκοπα οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Το βράδυ στόχος έγινε το νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις, της μεγαλύτερης πόλης της νότιας Λωρίδας της Γάζας, ενώ αναμένονται π΄΄ο

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έκανε λόγο για τουλάχιστον 81 νεκρούς, με τους αμάχους είχαν βρει τις τελευταίες εβδομάδες καταφύγιο στη μεγάλη δομή υγείας να τρέχουν πανικόβλητοι να σωθούν.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για κίνδυνο λιμού και κρίση δημόσιας υγείας, εν μέσω χειμώνα και κύματος ψύχους.

«Η κορούλα μου δεν μπορεί να κοιμηθεί, μου λέει συνέχεια πως κρυώνει, βλέπετε πως κοιμόμαστε κάτω, δεν έχω τίποτα να σκεπαστούμε, δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο κρύο κάνει εδώ. Θα πεθάνουμε από το κρύο έξω, τι λέτε να κοιμηθούμε εδώ;» έλεγε η Χανίν Αντουάν, εκτοπισμένη στη Ράφα, στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού θυλάκου, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο

Η Λωρίδα της Γάζας υφίσταται την πιο μακρά διακοπή τηλεπικοινωνιών που έχει καταγραφεί «από το ξέσπασμα του πολέμου» με «την πλειονότητα των κατοίκων να μην είναι σε θέση να έλθει σε επαφή με τον έξω κόσμο από τη 12η Ιανουαρίου», κατέγραψε η NetBlocks, υπηρεσία παρακολούθησης της διαδικτυακής δραστηριότητας.

Αν και οι προσπάθειες να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ή έστω δεύτερη ανθρωπιστική ανακωχή, όπως αυτή στα τέλη του Νοεμβρίου, αποτυγχάνουν, η μεσολάβηση της Γαλλίας και του Κατάρ αναμένεται να επιτρέψει την παράδοση, τις επόμενες ώρες ανθρωπιστικής βοήθειας, προοριζόμενης για τους παλαιστίνιους αμάχους και φαρμάκων για ομήρους.

Η ανακωχή που συμφωνήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου επέτρεψε την παύση των εχθροπραξιών για μια εβδομάδα και την απελευθέρωση εκατό και πλέον ομήρων, που μείωσαν, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, στους 132 τον αριθμό των Ισραηλινών που πιστεύεται ότι βρίσκονται ακόμη στον παλαιστινιακό θύλακο, όμως τουλάχιστον 27 από αυτούς είναι νεκροί.

Ευγνωμοσύνη Νετανιάχου στους μεσολαβητές

Περίπου 250 άνθρωποι απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας όταν έγινε η άνευ προηγουμένου επίθεση μελών του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους περίπου 1.140 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημες ανακοινώσεις.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να «εξαλείψει» το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007 και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του έκτοτε έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 24.285 ανθρώπους -το 1% του πληθυσμού- κυρίως γυναίκες και παιδιά, λογαριάζει το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου από την πλευρά του εξέφρασε ευγνωμοσύνη στους μεσολαβητές και επέμεινε πως τα φάρμακα πρέπει να φθάσουν σε αυτούς για τους οποίους προορίζονται, σύμφωνα με το γραφείο του στην Ιερουσαλήμ.