Ίσως να είναι η πρώτη φορά, εδώ και χρόνια που οι Έλληνες ψαράδες στην Ανατολική Μεσόγειο δεν δέχτηκαν παρενοχλήσεις από την ακτοφυλακή της γειτονικής χώρας. Ούτε μια επικίνδυνη μανούβρα εναντίον ελληνικού ψαροκάικου υπήρξε έως τώρα.

Έτσι η λεγόμενη «ναυμαχία» της μαύρης τσιπούρας και της κολοχτύπας που μαινόταν κάθε χρόνο τέτοια εποχή μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αλιευτικών, με τους Έλληνες ψαράδες, εκεί στην εσχατιά του Αιγαίου, να δέχονταν παρενοχλήσεις από την τουρκική ακτοφυλακή φαίνεται πως τουλάχιστον για εφέτος αναβάλλεται. Εάν αυτή η ηρεμία θα συνεχιστεί για αρκετές ακόμα ημέρες, θα δείξει…

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι το Λιμενικό Σώμα, η ηγεσία του οποίου ήδη βρίσκεται, για το μεταναστευτικό στην Τουρκία μαζί με τον υπουργό Ναυτιλίας Χρήστο Στυλιανίδη, δηλώνει επισήμως ότι «έως τώρα δεν έχουμε πληροφορηθεί κάποιο πρόβλημα στο Αιγαίο». Ένα όμως προβληματάκι, πώς να το κάνουμε, υπήρξε με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας ότι θα αρχίσει έρευνες πάνω στο περιβόητο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αυτό που δεν αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα στα ελληνικά νησιά και προκαλεί προβλήματα και στην Αίγυπτο.

Εν πάση περιπτώσει και στα Ίμια σας πληροφορώ ότι εφέτος οι Τούρκοι ψαράδες μαζί με τα πλωτά της τουρκικής ακτοφυλακής δεν παρενόχλησαν (έως τώρα) τους Έλληνες ψαράδες που ψαρεύουν τρις τσιπούρες και τις κολοχτύπες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Στην περιοχή όπου η μαύρη τσιπούρα και η κολοχτύπα (αστοκαραβίδα) έχουν τις φωλιές τους.

Το Λιμενικό αναφέρει πως δεν υπήρξε κανένα περιστατικό στην περιοχή αυτή, 28 ολόκληρα χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων.

Γιατί όμως είναι τόσο περιζήτητη η τσιπούρα τον Ιανουάριο που προκαλούσε τόσο καιρό επικίνδυνες «ναυμαχίες» ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά ψαροκάικα; Η τσιπούρα σε αυτή την περιοχή και την εποχή είναι μεγαλύτερη, είναι γεμάτη αβγά γεγονός που την καθιστά περιζήτητη. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η «ηρεμία της τσιπούρας» να συνεχιστεί για πολύ καιρό και να αφήσουν τις τσιπούρες ήσυχες στα αβγά τους.

***

«Ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε και τα δικαιώματα των θυμάτων»

Ίσως και σήμερα, μου λένε πως είναι πολύ πιθανόν να κατατεθεί στη Βουλή, ώστε να υπάρξει συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές, το νομοσχέδιο για τον ποινικό κώδικα. Είναι ένα νομοσχέδιο που όπως φάνηκε από τις έως τώρα δημοσκοπήσεις έχει μεγάλη απήχηση και στον κόσμο αλλά και στους πολιτικούς, αφού σε μετρήσεις που έγιναν για τις τάσεις της κοινής γνώμης στην καθημερινότητα και τη νομοθετική δουλειά της κυβέρνησης ο νόμος Φλωρίδη για τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη έχει την αποδοχή του 89% του κόσμου, η επιστολική ψήφος το 75% και τα μη κρατικά πανεπιστήμια το 53% της κοινής γνώμης. Πώς έγινε αυτό για τον κ. Φλωρίδη; Ρώτησα και έμαθα: Όλα, μαθαίνω ότι ξεκίνησαν με μια ομιλία του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος έλεγε: «μετά από δεκαετίες όπου η προσοχή ήταν στραμμένη στην υποστήριξη των δικαιωμάτων των εγκληματούντων ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε και τα δικαιώματα των θυμάτων και της κοινωνίας»

***

Ένα χειμερινό διήμερο στις Σπέτσες

Σας έχω νέα για την χειμερινή συνάντηση των Σπετσών που έκανε άνω κάτω τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη κλείστηκαν τα ξενοδοχεία όπου θα φιλοξενήσουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη. Μάλιστα ένα από τα ξενοδοχεία είχε κλείσει για τον χειμώνα και ξανα- άνοιξε. Θα είναι εκεί και ο Τάιλερ. Συνολικά υπολογίζουν στην Κουμουνδούρου να πάνε γύρω στους 40 βουλευτές και στελέχη.

Να ξέρετε ότι, όπως η ΝΔ έκανε φροντιστήριο σε διαφωνούντες με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, έτσι θα κάνει το ίδιο και ο κ. Κασσελάκης σε βουλευτές τους στις Σπέτσες.

Οι περισσότεροι θα πάνε με πλοίο της γραμμής (περιλαμβανομένου και του Προέδρου) και άλλοι με αυτοκίνητο (με το βουλευτικό τους παρακαλώ) μέσω Κόστα. Το δείπνο θα παρατεθεί στο σπίτι του κ. Κασσελάκη ο οποίος θα ανοίξει τη συζήτηση με τους τομεάρχες για προτάσεις νόμων και εισηγήσεις για δραστηριότητες έως τις ευρωεκλογές.

***

Τα παρ’ολιγον ραντεβού με το παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ

Ίσως να αποτελεί σύμπτωση, αλλά το τελευταίο διάστημα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε στον ίδιο χώρο με παλαιά στελέχη του κόμματός του, που είχαν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ προτού όμως αυτός εκλεγεί Πρόεδρος. Για παράδειγμα ενώ μετείχε σε εκδήλωση για τον Πολιτισμό στην Ομοσπονδία Θεάματος και Ακροάματος (στην Ομόνοια) περνούσε από το σημείο αυτό ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Έμεινε για λίγη ώρα εκεί αλλά, ο Πρόεδρος δεν κατέβηκε και έτσι δεν έγινε η συνάντηση. Λίγη ώρα αργότερα ο Στέφανος βρέθηκε στη θεατρική παράσταση «Ένα αγόρι με δυο καρδιές» όπου στο ίδιο θέατρο βρέθηκε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, όπου ήταν σαν τους ίδιους ξένους στην ίδια θεατρική παράσταση. Να σημειώσω ακόμα ότι την ίδια παράσταση εκείνη την βραδιά την παρακολούθησαν και η Αννα Διαμαντοπούλου μαζί με τον σύζυγό της, καθώς και ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

***

Διχασμένο το κυβερνών κόμμα για τον γάμο των ομόφυλων

Παρά τα φροντιστήρια εκείνο που διαπιστώνω είναι ότι το κυβερνών κόμμα παραμένει διχασμένο, σχετικά με τον γάμο ομοφύλων, με το Μαξίμου να φέρεται αποφασισμένο να διευθετηθεί το συντομότερο το ζήτημα, για αυτό και επισπεύδει τις διαδικασίες για την ψήφισή του. Οι διαφωνίες στο εσωτερικό της ΝΔ, παραμένουν και όπως όλα δείχνουν το επίμαχο νομοσχέδιο έρχεται σύντομα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Πιθανότατα σε αυτό της 29ης ή της 30ης Ιανουαρίου (ή ακόμα και νωρίτερα). Αμέσως μετά θα ακολουθήσει διαβούλευση περίπου δύο εβδομάδων και τον Φεβρουάριο να φτάσει στη Βουλή. Ωστόσο ιδού μερικές δηλώσεις που αλίευσα από το διήμερο φροντιστήριο…

***

Θα το ψηφίσω γιατί μεγαλώνω… εγγόνια

Η δήλωση, πιστεύω πως δεν έτυχε της δέουσας προσοχής, είτε για λόγους πολιτικής ορθότητας ( sic) είτε εξαιτίας της γενικότερης αδιαφορίας των διαφόρων συμβούλων, ωστόσο απηχεί το μεγαλύτερο μέρος του κυβερνητικού ακροατηρίου και των βουλευτών της ΝΔ. Είπε λοιπόν η βουλευτής Καρδίτσας Μίνα Σκόνδρα μετά την ολοκλήρωση του δευτέρου ενημερωτικού κύκλου στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Πειραιώς : «Μεγάλη μπουκιά φάε μεγάλη κουβέντα μη λες. .. Ψηφίζω για λόγους ισότητας αλλά και γιατί μεγαλώνω παιδιά και εγγόνια… Στην παράταξη μας είμαστε με την παραδοσιακή οικογένεια αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται». Είναι κι αυτό ένα επιχείρημα. Για την ιστορία, σας πληροφορώ ότι όλοι οι γαλάζιοι βουλευτές της Καρδίτσας θα ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου, το ίδιο και της Μαγνησίας (αφού εκεί υπάρχουν και δύο υφυπουργοί). Για την Λάρισα δεν γνωρίζω αν και υπάρχει η πληροφορία ότι άλλοι ψηφίζουν άλλοι όχι.

***

Και εναλλακτική πρόταση;

Πάντως για να ξέρετε ότι στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα κυκλοφορεί η φήμη της διατύπωσης μιας νέας πρότασης συμπληρωματικής προς την υφιστάμενη για τα ομόφυλα ζευγάρια. Μεταξύ των συντακτών της, ακούγονται πως θα είναι οι νομικοί Θάνος Πλεύρης και Κώστας Καραγκούνης οι οποίοι συμβουλεύονται σχετικώς και άλλους νομικούς επιστήμονες όπως τον επί σειρά ετών πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και εισαγγελέων Χ. Αθανασίου αλλά και άλλους. Στην ουσία πρόκειται για επέκταση του πλαισίου του Συμφώνου Συμβίωσης ώστε να ρυθμίζονται θέματα αστικής φύσεως ενώ ελλείπει αναφορά σε κάθε μορφή τεκνοθεσίας από ομόφυλους. Κατά τις ίδιες πηγές πρόκειται να υποβληθεί αρμοδίως τις επόμενες ημέρες.

***

Διδασκαλία αλβανικής στα σχολεία

Συνάντηση με εκπροσώπους της αλβανικής κοινότητας στην Ελλάδα, είχε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης. Όπως έμαθα υποστήριξε ότι τα αλβανικά μπορούν να υπάρχουν ως ξένη γλώσσα επιλογής στα ελληνικά σχολεία παράλληλα μα τα ελληνικά ως δεύτερη γλώσσα στην επικράτεια της Αλβανίας.

***

Ακόμα και τα Air Force παθαίνουν βλάβη

Περιπέτεια για τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, εξαιτίας ενός απροόπτου με το αεροπλάνο που θα τον μετέφερε από την Ελβετία πίσω στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών (μαζί με τη συνοδεία του), που συμμετείχε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός, αναχώρησε αρχικά με ελικόπτερο από το ελβετικό θέρετρο. Ακολούθως επιβιβάστηκε στο ειδικά διαμορφωμένο Boeing 737 αλλά ενημερώθηκε πως το αεροσκάφος κρίθηκε μη ασφαλές για πτήση εξαιτίας διαρροής οξυγόνου, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.